Τον δρόμο για Αράχωβα κατέλαβαν στη Λιβαδειά αντιδρώντας για την κατάργηση του Πανεπιστημίου (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

panep1Τον περιφερειακό δρόμο Λιβαδειάς – Δελφών έκλεισαν σήμερα συμβολικά στις 10:30 το πρωί ο δήμος Λεβαδέων, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής και παραγωγικοί φορείς μεταξύ των οποίων αγρότες και ταξιτζήδες της Λιβαδειάς ενώ για μια ακόμα φορά απουσίαζε ο λαός της πόλης.

Η συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και πρόεδρος του Ε.Κ. Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς ήταν στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για την κατάργηση του πανεπιστημίου (Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης) Λιβαδειάς που προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά»

Η Λιβαδειά είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού που μένει χωρίς κανένα τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αποκλείεται έτσι από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, χωρίς να ληφθούν υπόψη από την πολιτική ηγεσία τα επιχειρήματα τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και της τοπικής κοινωνίας που περίτρανα αποδεικνύουν ότι το πανεπιστημιακό τμήμα είναι βιώσιμο και συνδέει την επιστημονική κατάρτιση με την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

panep3«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να πεισθεί η πολιτεία για το δίκαιο του αιτήματος μας. Η Λιβαδειά δεν παραδίδεται, αντιστέκεται και απαιτεί η πολιτεία να διορθώσει την κατάφορη αδικία που προγραμματίζει για την πόλη μας. Ζητούμε την αναβάθμιση του πανεπιστημίου Στέρεας Ελλάδας και την παραμονή του τμήματος στη Λιβαδειά. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να βάλει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της πόλης», τόνισαν μεταξύ άλλων ενώ το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Ούτε στο Πάντειο, ούτε πουθενά, το πανεπιστήμιο θα μείνει Λιβαδειά».

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η επιτροπή αγώνα για τη διατήρηση του Πανεπιστημίου στη Λιβαδειά και σήμερα προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη του δρόμου Λιβαδειάς – Δελφών», σημείωσε ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής και παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους φορείς, τους εκπροσώπους της περιφέρειας Στερέας, τον βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Γιάννη Σταθά, τους συλλόγους και τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

panep2«Σήμερα ήταν ένα εντυπωσιακό μήνυμα προς την κεντρική εξουσία ότι η Λιβαδειά δεν μπορεί να στερηθεί ο πανεπιστήμιο και απαιτεί την περαιτέρω αναβάθμιση του. Εκτίμηση μυ είναι ότι επιχειρείται μια κατάφορη αδικία προς τη Λιβαδειά και καλώ τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο να πάρουν θέση και να διεκδικήσουν το αυτονόητο», κατέληξε ο δήμαρχος.

 

«Η κινητοποίηση σήμερα είναι σχετικά καλή. Βέβαια αν δεν γίνει ανάκληση του σχεδίου Αθηνά δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Εμείς πρέπει να αγωνιστούμε και θα αγωνιστούμε μέχρι τη τελευταία στιγμή μήπως και γίνει κάτι γι αυτή την πόλη. Εγώ ωστόσο είμαι απαισιόδοξος και λυπάμαι για την όλη κατάσταση που επικρατεί και όχι μόνο για το πανεπιστήμιο», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Αποστόλου

 

panep4Η επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική Συνεργασία Γιώτα Πούλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι δημότες είναι εδώ και στηρίζουν πραγματικά την υπόθεση της παραμονής της σχολής στη Λιβαδειά. Νομίζω και πρέπει να κλιμακωθούν περεταίρω οι κινητοποιήσεις. Το βέβαιο είναι ότι μόνο με ακινητοποιήσεις θα διεκδικήσουμε όχι μόνο σήμερα την παραμονή του πανεπιστημίου αλλά και πολλά άλλα που διακυβεύονται με την εφαρμογή των μνημονίων».

 

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νώντας Κοτσικώνας τόνισε: «Το σχέδιο Αθηνά υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Κερδοφορία που θα γίνει μέσα από τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα ων πανεπιστημίων. Το σχέδιο Αθηνά πρέπει να βρεθεί στο στόχαστρο ολόκληρου του μαζικού κινήματος. Κινητοποιήσεις παραγόντων και μάλιστα παραγόντων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα. Επίσης δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα μεμονωμένες προσπάθειες, δημάρχων με παραιτήσεις και ότι άλλο σχετικό. Εμείς συνολικά ζητάμε να μην εφαρμοστεί το σχέδιο Αθηνά και στην κατεύθυνση αυτή καλούμε το λαό να κινητοποιηθεί».

 

Την αντίδραση της Περιφέρειας στο σχέδιο Αθηνά εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλιώτης.

«Το πανεπιστήμιο Στερεάς είναι μια ζωντανή οντότητα, έχει παρών και πρέπει να έχει και μέλλον. Αυτή την οντότητα εμείς την στηρίζουμε. Ο περιφερειάρχης και η Εκτελεστική Επιτροπή  ζητούμε από τον υπουργό να μη κινηθεί η διαδικασία με την μέθοδο των προεδρικών διαταγμάτων αλλά για το σχέδιο Αθηνά να ακολουθηθεί η νομοθετική διαδικασία στη Βουλή και να πάρουν θέση όλοι οι βουλευτές και όλα τα κόμματα και για την γενικότερη φιλοσοφία αλλά και για τοπικό επίπεδο», είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι το κ. Μουλκιώτης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του δέχθηκε φραστικά «πυρά» για δεύτερη φορά μετά τα όσα άκουσε από πολίτες κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην πρόσφατη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αποφασίστηκε η παραίτηση του δημάρχου και 22 δημοτικών συμβούλων

«Εσείς στηρίζεται την πολιτική των μνημονίων, τι ήρθατε να κάνετε σήμερα εδώ», του είπε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιώργος Καρβούνης ο οποίος ως πολίτης και όχι ως εκπρόσωπος οργάνου (όπως είπε) συμμετείχε στην κινητοποίηση.