Αυτοψία στο παζάρι.

Κοινοποίηση στα Social Media

Αυτοψία από το Δήμαρχο Λιβαδειάς και τον ΑΔ Βοιωτίας διενεργήθηκε στην εμποροπανήγυρη προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομιμότητα και αν παρουσιάζονται εμπλοκές στη διεξαγωγή της.

Σε ότι αφορά το αστυνομικό κομμάτι ο Διευθυντής Κώστας Τουρκοχωρίτης  υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες της διεύθυνσης έχουν ανταπεξέλθει πλήρως στις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί και προβλέπονται από το νόμο ενώ παράλληλα μίλησε για αγαστή συνεργασία των αστυνομικών υπηρεσιών με Δήμο Λιβαδειάς.

Ο Δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής αναφέρθηκε στα κριτήρια συμμετοχής των εμπόρων στην εμποροπανήγυρη στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη παραεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Το σύνολο των παζαριωτών πρέπει να διαθέτουν ταμειακή μηχανή για την έκδοση των απαιτούμενων αποδείξεων και την έναρξη του επαγγέλματός τους ενώ για τους αλλοδαπούς είναι αναγκαίο να διαθέτουν άδεια παραμονής και άσκησης πλανόδιου εμπορίου.

Με νόημα υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή μείωσε τις τιμές των ενοικίων στις 528 συνολικά παράγκες για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής παρουσιάζεται αύξηση των επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι χωρίς ωστόσο να έχει διερευνηθεί, αν αυτή συνδέεται και με αύξηση της αγοραστικής κίνησης.

Η αποδοχή της εμποροπανήγυρης και η στήριξή της από τους καταναλωτές ουσιαστικά αποδυναμώνει το αίτημα του εμπορικού συλλόγου για ένα άλλο τύπου παζάρι σε καλύτερο (από θέμα υποδομής) χώρο και σε άλλη ημερομηνία, καθώς βλέπουν άδειο το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης τις ώρες αιχμής.

Ωστόσο τίθεται ένα σοβαρό θέμα αναφορικά με την οικονομική αιμορραγία τη δεδομένη χρονική στιγμή αφού το λιγοστό εισόδημα των καταναλωτών της περιοχής περνά κυρίως σε άλλα χέρια και φεύγει από την εγχώρια αγορά.

Προέχει κατά την άποψή μας μία νέα συμφωνία και μία νέα συνεργασία του Δήμου με τους εμπορικούς συλλόγους της περιοχής και το επιμελητήριο για μία ίσως παράλληλη γιορτή, με αντικείμενο που θα πρέπει να μελετηθεί αρμοδίως, με την συμμετοχή μόνο εμπόρων της ευρύτερης περιοχής για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς.

Φανταζόμαστε δηλαδή, μία έκθεση-παζάρι, μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του παζαριού στη Λιβαδειά, σε έναν χώρο όπου οι έμποροι των συλλόγων της Λιβαδειάς, του Ορχομενού, της Αλιάρτου και της Αράχωβας θα πουλούν στοκαρισμένα εμπορεύματά τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Όσο για το χώρο διεξαγωγής αυτής της νέας γιορτής;

Ο Δήμος μπορεί να πρωτοπορήσει και έμπρακτα να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχείρηση της περιοχής.

Να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό από τα φετινά έσοδα της εμποροπανήγυρης για την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων στον ίδιο χώρο όπου διεξάγεται το παζάρι για να φιλοξενήσει αυτή τη μεγάλη γιορτή.