Διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας

Κοινοποίηση στα Social Media

syrizaΠραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής,  ανοικτή συζήτηση – διαβούλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της αρμόδιας Ε.Ε.Κ.Ε. με 100 περίπου φορείς, σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, καθώς και από το χώρο των Ατόμων με Αναπηρίες, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εισήγηση έκαναν οι βουλευτές  Δημήτρης Στρατούλης,  Υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Υπ. Εργασίας και Αλέξης Μητρόπουλος, Υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Δημόσιας Διοίκησης.

Τη συζήτηση συντόνισε εκ μέρους της ΕΕΚΕ εργασίας ο Βουλευτής Γιάννης Σταθάς.

Παραβρέθηκαν, επίσης,  οι βουλευτές της ΕΕΚΕ του Υπουργείου Εργασίας: Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπόλαρη Μαρία και Χαραλαμπίδου Δέσποινα  καθώς και οι βουλευτές Βούτσης Νίκος, Καφαντάρη Χαρά και Τσουκαλάς Δημήτρης και ο επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αποστόλης Καψάλης .

 

Ο Δημήτρης Στρατούλης, κατά την αρχική του εισήγηση, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Καταρχήν σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή ως εφαρμοστικό νομοσχέδιο του 3ου Μνημονίου τις επόμενες ημέρες, συνεπής στις υποχρεώσεις της από τα Μνημόνια για περικοπές εισοδημάτων και δικαιωμάτων, προωθεί μεταξύ άλλων τις εξής ρυθμίσεις:

–         Βάζει οριστικά την ταφόπετρα στους οργανισμούς εργατικής κατοικίας και εστίας, επιβεβαιώνοντας την απόφαση που πάρθηκε με την ΠΥΣ 7/28.02.2012 για κατάργησή τους. Τους ενσωματώνει λειτουργικά, οργανωτικά και οικονομικά στον ΟΑΕΔ. Περνάει τα οικονομικά διαθέσιμα, αποθεματικά και εισφορές, μαζί με τον ΛΑΕΚ στον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών και κυρίως συρρικνώνει και καταργεί τις κοινωνικές πολιτικές του, αφού είτε δεν αναφέρεται καθόλου σε αυτές είτε το κάνει με γενικούς και αόριστους όρους.

–         Με το άρθρο 69 εξαιρεί από τη σύνταξη των υπερηλίκων ανασφάλιστων (330 ευρώ το μήνα) όσους είναι άτομα με αναπηρία, πάνω από 67 ετών και λαμβάνουν ένα πενιχρό προνοιακό επίδομα από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ακόμα και 50 ευρώ το μήνα. Έρχεται ως συμπλήρωμα προηγούμενου νόμου (4093/2012) ο οποίος είχε εισάγει για όλους τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση αυτής της σύνταξης τα 67 έτη, την 20ετή διαμονή στη Ελλάδα και τη μη λήψη άλλης σύνταξης από Ελλάδα ή εξωτερικό.

–         Καθιερώνει την χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους, με τέτοιες όμως αυστηρές προϋποθέσεις, που στην ουσία αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία τους.

–         Παρατείνει την χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης για 6 μήνες, μέχρι να επανακριθούν από τα ΚΕΠΑ όσοι είχαν κριθεί από υγειονομικές επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Δεν καλύπτει, όμως, έτσι, ούτε όλο το διάστημα της καθυστέρησης των κρίσεων από τα ΚΕΠΑ, που σήμερα είναι 8-10 μήνες, εξαιρεί όσους είχαν κριθεί ανάπηροι από 50% και άνω και κυρίως δεν προωθεί μέτρα όπως αυτά που έχει προτείνει η ΕΣΑΜΕΑ, για να μην υπάρχουν οι σημερινές απάνθρωπες καθυστερήσεις κρίσης και αξιολόγησης των ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕΠΑ

–         Προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμα και για λάθη εξ’ αμελείας, που τους οδηγούν στην αργία και στην απόλυση, χωρίς ταυτόχρονα να παίρνεται κανένα μέτρο για τη στήριξη των ασφαλιστικών οργανισμών με το απαραίτητο προσωπικό.

–         Η κυβέρνηση προωθεί, επίσης, με αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, για τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, για το εργόσημο, για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, όπως και πολλές ρυθμίσεις για ειδικά θέματα ασφαλιστικών ταμείων και κλάδων εργαζομένων, που είτε δεν αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα προβλήματα, είτε δημιουργούν νέα και για τα οποία θέλουμε τη γνώμη σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει αποφασίσει και θα καταθέσει σε αυτό το πολυνομοσχέδιο τις εξής δικές του τροπολογίες-προσθήκες:

– Για την άμεση αποκατάσταση των 300 απολυμένων -από το Υπουργείο Οικονομικών- εργαζομένων καθαριότητας.

– Για την επανασύσταση και αναβάθμιση των ΟΕΚ-ΟΕΕ

– Για να αποκατασταθούν οι απολυμένοι από το ΙΚΑ του διαγωνισμού 9Κ και να προσληφθούν άμεσα στο ΙΚΑ οι επιτυχόντες του Διαγωνισμού 8Κ

Για να μπορούν να παίρνουν συντάξεις όσοι και όσες ασφαλισμένοι-ες στα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, χρωστούν σε αυτά εισφορές, λόγω οικονομικής αδυναμίας, μέχρι 40.000 ευρώ και οι οφειλές τους να παρακρατούνται από τις μηνιαίες συντάξεις τους σε 60 μηνιαίες δόσεις. Επίσης, με την ίδια τροπολογία προτείνουμε οι αυτοαπασχολούμενοι να έχουν ασφάλιση υγείας για τα έτη 2013-2014 εφόσον έχουν καταβάλει τουλάχιστον δύο μηνιαίες εισφορές ανά εξάμηνο.

Για την κατάργηση των περικοπών σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα αδείας που επέφερε στα ΑμεΑ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ228/18.11.2012) καθώς και για την κατάργηση των μειώσεων των μισθών τους που επήλθαν από αυτή ή από άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης, για τη μη αναστολή χορήγησης όχι μόνο των συντάξεων αλλά και των πάσης φύσεως προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων που λαμβάνουν τα ΑμεΑ, όχι μόνο για ένα εξάμηνο, αλλά μέχρι την έκδοση γνωμάτευσης αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

Για την κατάργηση και αντικατάσταση του άρθρου 69, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων στα ΑμεΑ που παίρνουν κάποιο προνοιακό επίδομα. Επίσης προτείνουμε την κατάργηση των άρθρων του Ν.4093/2012 που έθεσε αυστηρές και ανυπέρβλητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση συντάξεων σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σας ευχαριστεί και πάλι για την παρουσία σας και περιμένουμε τις γνώμες και τις προτάσεις σας, όχι μόνο για  το πολυνομοσχέδιο αλλά και για τις δικές μας τροπολογίες-προσθήκες.»

 

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, κατά τη δική του τοποθέτηση τόνισε σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το νέο ν/σ που προωθεί η τρικομματική συγκυβέρνηση κινείται στα ίδια αντικοινωνικά και αντεργατικά πλαίσια του τρίτου Μνημονίου (4093/2012). Με εξαθλιωμένους τους μισούς έλληνες πολίτες, με πρωτοφανή ποσοστά φτώχειας και ανεργίας λόγω της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, η βίαιη εσωτερική  υποτίμηση και η αρπαγή ό,τι απέμεινε στους έλληνες, η κυβέρνηση του Μνημονίου συνεχίζει ακάθεκτη διακηρύσσοντας ότι έτσι σώζει την Ελλάδα!

Όμως η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει στη μείωση του κατώτατου μισθού στα 470 ευρώ (μικτά), δηλαδή στο 80% του νομοθετημένου κατώτατου μισθού 586 (μικτά), όπως απεκάλυψε χθες ο κυβερνητικός τύπος.

Με το πρόσχημα της απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων (οικογένεια χωρίς κανένα εργαζόμενο, νεοεισερχόμενοι, μακροχρόνια άνεργοι με παρωχημένες ειδικότητες, γυναίκες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας) η κυβέρνηση εφαρμόζει το «μοντέλο Λετονίας», ενδιάμεσο στόχο την καταβαράθρωση του ιδιωτικού μισθολογίου για να καταλήξει σε δυο-τρία χρόνια στο «μοντέλο Βουλγαρίας», όπως προβλέπει το Μνημόνιο (Ν. 4046/2012 σ. 713).

Επίσης, η κυβέρνηση προετοιμάζει, όπως ορίζει το τρίτο Μνημόνιο(Ν. 4093/2012) τις προδιαγραφές του νέου (προς τα κάτω) κατώτατου μισθού, όπως επίσης χθες αποκάλυψε ο τύπος.

Άλλες κατηγορίες που πλήττονται από το προωθούμενο ν/σ είναι:

α) οι ανασφάλιστοι υπερήλικες με την πρωτόγνωρη αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης της κουτσουρεμένης κοινής σύνταξης. Οι περισσότεροι από τους δικαιούχους αυτής της κοινωνικής αποζημίωσης θα οδηγηθούν σε καθεστώς απόλυτης ένδειας.

β) οι χιλιάδες έλληνες ανάπηροι. Με τις επιτροπές που δεν συγκροτούνται, με τις συντάξεις που δεν χορηγούνται, με τη σκληρή μνημονιακή δέσμευση οι αναπηρικές συντάξεις να περιοριστούν στο 10% των καταβαλλομένων. Κι όμως η αναπηρία τροφοδοτεί καθημερινά τις νέες λίστες των νεόπτωχων.

γ) οι ελευθεροεπαγγελματίες μας που καταρρέουν, που ευρισκόμενοι σε δεινή κατάσταση και αρκετοί σε απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν τις εισφορές στερούνται του επιδόματος ανεργίας, παρά το ότι όλοι οι συνάδελφοί τους για δύο και πλέον χρόνια αδιάκοπα καταβάλλουν την ειδική εισφορά για τους άνεργους συναδέλφους τους.

Το προωθούμενο ν/σ είναι στην ίδια σκληρή μνημονιακή κατεύθυνση: κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους χωρίς ευαισθησία και πρόνοια σε όλους, αλλά κυρίως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.