Προανακριτική: Ιδού ο λόγος που η ΝΔ προστάτευσε πατέρα και υιό Καλογρίτσα

Κοινοποίηση στα Social Media

Αίσθηση προκάλεσε η διπλή πολιτική εξυπηρέτηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ στον άλλοτε αφερέγγυο εργολάβο κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Προανακριτικής. Μέχρι και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, που υπερψήφισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, αδυνατούσε να αντιληφθεί «γιατί η ΝΔ υπερασπίζεται με τέτοιο τρόπο τον Ιωάννη – Βλαδίμηρο Καλογρίτσα», όπως επίσης γιατί πρώτος μάρτυρας δεν ορίστηκε ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης. Τελικά, όλα έχουν την εξήγησή τους.

Δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και συγκεκριμένα στις 4.7.2016, ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας συνυπέβαλε με την αίτηση συμμετοχής του στο διαγωνισμό δύο υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες δήλωνε αφενός ότι στην υπό σύσταση τότε εταιρεία του τα ίδια κεφάλαια της δεν υπολείπονταν του ποσού των 8 εκ. ευρώ και αφετέρου ότι τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν κατά 100% από το ήδη εισπραχθέν τίμημα από την πώληση μετοχών του, των εταιρειών ΜΙΚΗ ΑΕ, ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ και ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΕ.

Ωστόσο, το περιεχόμενο των υπεύθυνων δηλώσεων έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με όσα καταθέτει ενόρκως ο πατέρας του, Χρήστος Καλογρίτσας, καθώς:

1. Στο από 21.09.2020 υπόμνημα της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» αναφέρεται ότι:
«… του ζητήθηκε λόγω των στενών σχέσεων και της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και αντιστρόφως να τους ¨δανείσει¨ το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα και μόνο και να μπει ¨μπροστινός¨ και μόνο για τη συμμετοχή σε Διαγωνισμό που θα διενεργούνταν για τηλεοπτικές άδειες. Η εντολή τους ήταν σαφής: ο Χρηστός Καλογρίτσας θα έβαζε το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα χρήματα και θα είχαν την πλήρη ευθύνη, οργάνωση, διοίκηση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος».

2. Στην από 05.11.2020 ένορκη εξέταση του, ο Χρ. Καλογρίτσας αναφέρει ότι «…λόγω δεσμεύσεων που είχε επιβάλλει το ΚΕΦΟΜΕΠ στα περιουσιακά μου στοιχεία δεν είχα χρήματα».

3. Στο από 21.09.2020 υπόμνημα της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» σημειώνεται: «…γνώριζαν πολύ καλά ότι λόγω διεξαγόμενου φορολογικού ελέγχου τα περιουσιακά στοιχεία του είχαν δεσμευτεί από το ΚΕΦΟΜΕΠ στις αρχές του 2015, και συνεπώς εκείνος δεν θα μπορούσε ποτέ – έστω και εναλλακτικά – να χρηματοδοτήσει ο ίδιος από μόνος του αυτό το εγχείρημα, χρηματοδότηση, για την οποία άλλωστε δεν είχε καμία υποχρέωση».

Ποιος λέει ψέματα;

Τούτων δοθέντων, πατέρας και υιός Καλογρίτσας υποστηρίζουν εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Ενώ ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας κατέθεσε υπεύθυνη δήλωση που διαβεβαίωνε για την ύπαρξη τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ, ο πατέρας του, Χρήστος, με αλλεπάλληλες καταθέσεις ότι μόνο το όνομά του είχε να προσφέρει για το τηλεοπτικό εγχείρημα ελέω δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος ψεύδεται, τότε έχει διαπράξει το αδίκημα της Ψευδούς Υπεύθυνης Δήλωσης. «Και μάλιστα στην κακουργηματική της μορφή» τονίζουν και συμπληρώνουν πως εάν οι ανακρίβειες προέρχονται από τον Χρήστο Καλογρίτσα, τότε αυτό σημαίνει ότι σημαίνει αυτομάτως διάπραξη ψευδορκίας. Σε κάθε περίπτωση, τα κίνητρα της πολιτικής προστασίας που παρείχε η ΝΔ στην οικογένεια Καλογρίτσα, πλέον, αποσαφηνίστηκαν πλήρως.

από www.documentonews.gr