Πώς θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα λύκεια σε όλη τη χώρα

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο κύβος ερρίφθη και τους μαθητές των Λυκείων, οι οποίοι επιστρέφουν στα θρανία από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μπαράζ self test.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας τα μαθήματα στην τάξη θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση όλων των μέτρων που ίσχυαν στο παρελθόν όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα σε κάθε τάξη, σταθερές ομάδες άθλησης και άλλων δραστηριοτήτων, αντισηπτικά, συχνοί καθαρισμοί και συχνοί αερισμοί αιθουσών.

Η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, είναι η είσοδος των self test στην καθημερινότητα των σχολείων. 
Μετά από εισήγηση της Επιτροπής εκπαιδευτικοί και μαθητές υποχρεούνται να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, τα οποία θα προμηθεύονται κάθε εβδομάδα. Για την ειδική αγωγή τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι υποχρεωτικά για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρξει ισχυρή σύσταση και για τους μαθητές.about:blank

Τα βήματα έχουν ως εξής:

  • Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία και θα πραγματοποιούν το τεστ το ίδιο πρωί ή το ίδιο βράδυ.
  • Θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τους κωδικούς του TAXIS.
  • Σε περίπτωση αρνητικού τεστ εκδίδεται για τους μαθητές σχολική κάρτα την οποία υποχρεούνται να φέρουν όλη την εβδομάδα μαζί τους και θα την επιδεικνύουν στους καθηγητές την πρώτη ώρα. Αντίστοιχα για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται φόρμα με το αποτέλεσμα και όλα τα στοιχεία τους. Εάν δεν υπάρχει εκτυπωτής μπορεί να υπάρχει χειρόγραφη φόρμα που θα αναγράφονται τα ίδια στοιχεία.
  • Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εκδίδεται από την ίδια πλατφόρμα κάρτα για δωρεάν επαναληπτικό rapid σε δημόσια δομή. Στην ίδια πλατφόρμα θα υπάρχει λίστα με τις δημόσιες δομές. Αν το επαναληπτικό είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν είναι αρνητικό μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Δικαιολογώντας την απόφαση για άνοιγμα των Λυκείων η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι πρώτον τα Λύκεια είναι οι σχολικές δομές που έχουν μείνει τον περισσότερο καιρό κλειστές, ενώ πλησιάζει ο καιρός για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η εισήγηση, πάντως, για άνοιγμα των Λυκείων δεν ήρθε χωρίς ενστάσεις από ορισμένους λοιμωξιολόγους, ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ορισμένοι διαφώνησαν γενικά με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ άλλοι διαφωνούσαν με το να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου.

Τελικά, έπειτα από πιέσεις της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας οι περισσότεροι ψήφισαν να ανοίξουν τα σχολεία.

από www.efsyn.gr