Υπό παραίτηση για την κατάργηση του Πανεπιστημίου 22 δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος Λιβαδειάς (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

dspan1Με απόφαση που έλαβε το βράδυ της Παρασκευής σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς παραιτούνται αν τελικά καταργηθεί το Πανεπιστήμιο ο δήμαρχος και 22 δημοτικοί σύμβουλοι.

Υπέρ της παραίτησης τελικά τάχθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας εκτός από δύο (Γκικόπουλος και Λαζάρου) καθώς και οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας ενώ αντίθετοι με την παραίτηση ήταν οι παρατάξεις της Γιώτας Πούλου και του Νώντα Κοτσικώνα καθώς και ο ανεξάρτητος Βασίλης Παπαλάμπρος.

dspan3Παράλληλα ψηφίστηκαν κινητοποιήσεις όπως η συμμετοχή τη Δευτέρα στο συλλαλητήριο στην Αθήνα μαζί με άλλες πόλεις που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ο αγώνας να πάρει πιο δυναμική μορφή ακόμα και με κλείσιμο δρόμων το τριήμερο της αποκριάς.

dspan2Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπρόσωπων φορέων της Λιβαδειάς και της περιοχής παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που ο ίδιος έχει προβεί για το πανεπιστήμιο αφήνοντας παράλληλα αιχμές για το χειρισμό του ζητήματος τόσο από την δημοτική αρχή όσο και από την αντιπολίτευση ενώ δήλωσε πως όπως μέχρι τώρα αγωνίζεται έτσι και θα συνεχίσει. Ακόμα αναφέρθηκε και στην εναλακτική πρόταση για ΤΕΙ.

Τι δήλωσαν ο δήμαρχος και οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δ.Σ.

Νίκος Παπαγγελής: «Από τη πρώτη στιγμή που το σχέδιο Αθηνά είδε το φως της δημοσιότητας υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές και ανταλλαγή προτάσεων στον υπουργό Παιδείας. Υπήρξε μια παλινωδία από τον υπουργό και απ ότι φαίνεται ο διάλογος ήταν προσχηματικός. Τώρα προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να σωθεί το πανεπιστήμιο της Λιβαδειάς. Από εκεί και πέρα θωρώ ότι η ύψιστη πολιτική πράξη για πίεση ήταν η ανακοίνωση της παραίτησής μου και τώρα η απόφαση για παραίτηση της σημαντικής πλειοψηφίας του Δ.Σ.

Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αφήσουμε τα κομματικά μανιφέστα απ΄ έξω διότι το κόμμα που στηρίζουμε είναι μόνο η Λιβαδειά.

Μπροστά στην καρέκλα και την αξιοπρέπεια θα προτιμήσω την αξιοπρέπεια.

Σήμερα ήμασταν εδώ για ένα θέμα που δεν το ψηφίζουμε εμείς στη Βουλή, άλλοι το ψηφίζουν που ήταν απόντες

Η παραίτηση μας θωρώ ότι είναι ύψιστη πολιτική πράξη, από και πέρα θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα: Φτάνει πια δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να ασχολείται με θέματα για τα οποία δεν μπορεί να  αποφασίσει και δεν έχει λόγο στην κεντρική κυβέρνηση. Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους.

Θεωρώ επίσης  πω οτι λέμε πρέπει να το τηρούμε. Χθες η κ. Πούλου με κατηγόρησε ότι αυτά είναι πολιτικά παιχνίδια, είναι τρικ και είναι μπλόφες σήμερα αποδεδείχθηκε  ποιος έκανε μπλόφες και ποιος έπαιζε με τη φωτιά μέχρι τέλους».

Επίσης ο κ. Παπαγγελής ζήτησε την απόσυρση του «χάρτη έκτρωμα» και κατήγγειλε για πολιτικά παιχνίδια και μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης: «Έγιναν πολιτικά παιχνίδια από τον κ Σταϊκούρα για τη Λαμία, τον κ. Κεδίκογλου για την Εύβοια, τον Κουβέλη για τα Τρίκαλα και πολιτικά παιχνίδια για την Καλαμάτα καθώς και για άλλες περιοχές».

 

Γιάννης Αποστόλου: «Πήραμε μια απόφαση που κακώς δεν ήταν ομόφωνη γιατί τότε μπορεί να είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο και καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είμαι αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης. Και αφού στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, στο χωροταξικό είμαστε ως Λιβαδειά εκτός, όπως και σε όλα τα ζητήματα τότε εμείς δεν έχουμε αντικείμενο. Και αφού δεν έχουμε αντικείμενο τότε καλύτερα να πάμε στα σπίτια μας».

 

Γιώτα Πούλου: «Εδώ και τρείς μήνες που με δική μας πρωτοβουλία συζητάμε στο Δ.Σ. για το πανεπιστήμιο είχαμε προτείνει συγκεκριμένα πράγματα όπως το να παραιτηθούμε έγκαιρα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Τότε μπορεί αν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα.  Τώρα θεωρούμε ότι είναι κατόπιν εορτής και υποκριτικό δεδομένου ότι οι αποφάσεις σχεδόν έχουν ληφθεί. Θέλω επίσης να καταγγείλω τη δημοτική αρχή γιατί ενώ είχαμε πει να υπήρχε μια ενημέρωση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, μια επιτροπή αγώνα για να διεκδικήσει η πόλη τα κεκτημένα της αντί γι΄ αυτό υπήρχε ένας παραγοντισμός, ποτέ δεν ενημερωθήκαμε για τις ενέργειες του δημάρχου και καλούμαστε τώρα που ο δήμαρχος πήρε αυτή την απόφαση να παρατηθούμε.  Εμείς όμως απαντάμε με διεκδίκηση και αγώνα.

Ο δήμαρχος δεν έπεισε ούτε μέλη της παράταξής τους.

Έκανα έκκληση -γιατί θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελής θέλει να ξεφύγει από τα δημοτικά πράγματα- να σκεφτεί διαφορετικά και πολιτικά. Θεωρώ ότι η συμπολίτευση παίζει κάποια παιχνίδια και ο δήμαρχος ίσως δεν είναι ενήμερος. Έξω όμως από τους δημοτικούς του συμβούλους συζήτιουνται πολλά και με πολλά υπονοούμενα και δεν ξέρω αν είναι κάποιος έμμεσος τρόπος να διώξουν τον κ. Παπαγγελή. Αυτά όμως αφορούν την πλειοψηφία.

Στην κοινωνία τα παραβλήματα είναι πολλά και οι αιρετοί πρέπει να είναι στις θέσεις τους και να προασπίσουν τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών».

 

Νώντας Κοτσικώνας: «Οι πολιτικοί υπεύθυνοι της αντιλαϊκής έκφρασης της πολιτικής δηλαδή που μαστίζει το λαό και ειδικά στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτοί που έχουν στηριχτεί και στηρίζουν ακόμα την αντιλαϊκή τρικομματική κυβέρνηση έρχονται τώρα να  παραιτηθούν και να απαιτούν τις παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων μεταξύ των οποίων και τη δική μας.

Εμείς έχουμε εξ αρχής καταγγείλει αυτή την πολιτική και έχουμε προειδοποιήσει για τις συνέπειές της και έχουμε προεκλογικά ακόμα εκφράσει την βεβαιότητα ότι το Πανεπιστήμιο θα απομακρυνθεί από την πόλη εφόσον δεν ληφθούν μέτρα για την αναβάθμισή του, εφόσον προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση όπως προχώρησε, εφόσον ο Καλλικράτης υλοποιηθεί όπως υλοποιήθηκε.

Θεωρούμε υποκριτικό το ενδιαφέρον τους και τη πρότασή τους και υποκριτική και την παραίτηση τους που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στο δήμο Λιβαδειάς και τους πολίτες.

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάνουμε τις πολιτικές κωλοτούμπες, είναι άλλοι».