Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Κοινοποίηση στα Social Media

syllogoggynaikonΣτις 8 του Μάρτη, πριν απο 156 χρόνια, το 1857, οι γυναίκες που εργάζονταν στις βιοτεχνίες ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη, οι υφάντριες δηλαδή και οι ράφτρες, έκαναν μια μεγάλη απεργία, για να διεκδικήσουν ανθρώπινους όρους εργασίας και ίση αμοιβή με τους άνδρες. Είπαν δυναμικά όχι στην εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση. Το 1910 η αγωνίστρια του εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε στη Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στη Κοπεγχάγη να τιμηθούν οι ιστορικές διαδηλώσεις των αμερικανίδων εργατριών και να αφιερωθεί η 8η Μάρτη στις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου και τους αγώνες τους. Το 1977 ο ΟΗΕ καλεί κάθε χώρα να αφιερώνει αυτή τη μέρα στα δικαιώματα των γυναικών.

Η 8η του Μάρτη δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι μέρα τιμής και μνήμης για εκείνες τις εργάτριες που έσπασαν τον φόβο τους , τολμώντας να διεκδικήσουν όσα τους ανήκαν και για όσες άλλες ακολούθησαν αργότερα! Είναι μέρα υπόσχεσης για νέους αγώνες των εργαζομένων γυναικών του σήμερα!

Ψωμί και τριαντάφυλλα ήταν το σύνθημα των εργατριών που διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 1912. Σήμερα, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, ούτε στο τραπέζι μας είναι μπόλικο το ψωμί, ούτε τις μέρες μας ομορφαίνουν τα τριαντάφυλλα.Το ψωμί μας αναγκαζόμαστε να το διεκδικούμε καθημερινά με αγώνες απο εκείνους που μας κλέβουν μέχρι το τελευταίο ψίχουλο. Και αντί τριαντάφυλλα, ο καπιταλισμός προσπαθεί να μας αποκοιμίσει με μεταμφιεσμένα σκουπίδια.

Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε και για τα δυο!

Τριαντάφυλλα χωρίς ψωμί είναι ουτοπία  –  Ψωμί χωρίς τριαντάφυλλα είναι μαρασμός.

Για σένα γυναίκα του καθημερινού μόχθου, της φάμπρικας, του χωραφιού, του μικρομάγαζου, του θρανίου και του γραφείου, σε όποια φυλή κι αν ανήκεις, υπάρχει μόνο η λύση του οργανωμένου συλλογικού αγώνα ενάντια στο σύστημα που σε καταδυναστεύει, γιατί ο εχθρός σου δεν ορίζεται απο το φύλο, ούτε από το χρώμα, ούτε απο τη θρησκεία. Αντίπαλός σου είναι όποιος κερδίζει από τον ιδρώτα σου και νέμεται τον πλούτο που εσύ παράγεις χωρίς να του ανήκει, όποιο κι αν είναι το φύλο του, όποια κι αν είναι η φυλή του.

Για σένα γυναίκα που θέλεις να πάρεις την τύχη σου στα χέρια σου, υπάρχει ο Σύλλογος μας και σε περιμένει. Γνώρισε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, πάρε μέρος στους αγώνες του, ενίσχυσε τις γραμμές του και πάλεψε μαζί μας για το ψωμί και για τα τριαντάφυλλα…

Ο Σύλλογος σε προσκαλεί στην εκδήλωση που θα κάνει την Παρασκευή 8 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο καφέ “ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ” (κάτω απο τον ΟΤΕ).

Tηλ/να επικοινωνίας: Τασία Κοντογιάννη 6973310223, Λαμπρινή  Γερονικολού 6979195148, Κουρούμπαλη Μαρία 6973210881

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΕΠ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (μέλος της ΟΓΕ)