Όχι στη διαδικτυακή σύσκεψη για την πανδημία. Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η διαχείριση.

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε δύο ανακοινώσεις τύπου έκλεισε η έκκληση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του ΔΣ Λεβαδέων Γιώτας Πούλου προς την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, για την άμεση σύγκληση διαδικτυακής σύσκεψης με αφορμή στην έξαρση των κρουσμάτων στη Βοιωτία.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της Γιώτας Πούλου:

Τα 76 θετικά κρούσματα κορωνοϊού χθες (13 Μαρτίου) και 35 προχθές (12 Μαρτίου), δημιουργούν πολύ σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες της Βοιωτίας που ζητούν εξηγήσεις για την έξαρση της πανδημίας παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα των σκληρών lockdowns,  από τον Νοέμβριο του 2020. Η ενημέρωση είναι ελλιπής.

Η απομάκρυνση των Δημάρχων από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, είναι μία λανθασμένη απόφαση. Οι Δήμαρχοι της Βοιωτίας αγωνιούν για την εξέλιξη που βιώνουμε, ενώ αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και τα παράπονα των δημοτών.

Γνωρίζουμε όλοι την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι υπηρεσίες των Δήμων, χωρίς να έχουν τυπικά την αρμοδιότητα, στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, με την άμεση καταγραφή του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών, τις άμεσες απολυμάνσεις των χώρων, όπου είχαν εμφανισθεί κρούσματα και τις συνεχείς αναφορές στους δημότες για τους τρόπους προστασίας τους.

Όμως από τις 4 Ιανουαρίου 2021, με εφαρμογή της ΠΝΠ/2020, το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και ο ΕΟΔΥ, δεν ενημερώνουν πλέον τις Αντιπεριφέρειες, που με την σειρά τους ενημέρωναν και κινητοποιούσαν τους Δημάρχους καθημερινά για τους ασθενείς στους Δήμους τους.

Η επίσημη απάντηση για την αλλαγή διαχείρισης (η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των ασθενών), δεν είναι ικανοποιητική.

Από την άλλη, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, και στη Βοιωτία, έχουν προσληφθεί 2 ιχνηλάτες από το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη των ενεργειών, μετά την ενημέρωσή τους από τον ΕΟΔΥ!

Η ιχνηλάτηση δεν γίνεται πλέον από κανένα υπεύθυνο φορέα της Πολιτείας, αφού και η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας έχει μόνο  την ευθύνη της παρακολούθησης των ασθενών για την παραμονή τους στα σπίτια τους.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την υγεία και τη ζωή μας,

  • επειδή οι Δομές Υγείας του Νομού μας έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες νοσηλείας όχι μόνο των περιστατικών κορωνοϊού αλλά και των άλλων παθήσεων,
  • επειδή η απουσία ενημέρωσης των πολιτών, μετά την κόπωση τόσων μηνών, δημιουργεί αμφισβήτηση ακόμη και για την τήρηση των μέτρων προστασίας
  • επειδή η Περιφέρεια, με τη σύσταση του επικουρικού μηχανισμού Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, συνέβαλλε θετικά στη διαχείριση και αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης
  • επειδή η Αντιπεριφέρεια και οι Δήμοι της Βοιωτίας συνέβαλλαν επίσης ουσιαστικά
  • επειδή η σωστή ιχνηλάτηση εμποδίζει την ανεξέλεγκτη υπερμετάδοση

Κάνω έκκληση στην Αντιπεριφερειάρχη κυρία Φανή Παπαθωμά να συγκαλέσει άμεσα διαδικτυακή σύσκεψη των Βουλευτών του Νομού, των Δημάρχων και των εμπλεκομένων φορέων της Πολιτείας, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να προλάβουμε, με κοινή προσπάθεια, την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας πριν θρηνήσουμε και άλλες ζωές συμπολιτών μας.

Με ανακοίνωση τύπου και η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας ενημερώνει οτι κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους του νομού, δεν κρίνεται σκόπιμη και ζήτημα προτεραιότητας η σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης καθώς όπως επισημαίνει, η διαχείριση της πανδημίας γίνεται από την Γ.Γ.Π.Π. μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Δείτε την ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη:

Στα πλαίσια της διαρκούς επικοινωνίας με τους 6 Δήμους της Βοιωτίας, δεν εκφράζεται από κάποιον ως ζήτημα προτεραιότητας η διενέργεια νέας σχετικής διαδικτυακής σύσκεψης. Βεβαίως ως αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμού, βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς καθώς και με τους βουλευτές του νομού.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων την βουλευτή κα. Γιώτα Πούλου για την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν από την Περιφέρεια και τους Δήμους και αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της, η οποία είναι και αγωνία όλων, για την πορεία της πανδημίας.

Η διαχείριση του covid-19, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στον νομό Βοιωτίας, γίνεται από την Γ.Γ.Π.Π. μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Είναι αυτονόητο ότι είμαστε στην διάθεση όλων για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Η Αντιπεριφερειάρχης

Φανή Παπαθωμά