Το «ΟΧΙ» τίμησε η Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Με τη μαθητική παρέλαση κορυφώθηκε την Κυριακή στη Λιβαδειά ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου που είχε αρχίσει την Παρασκευή με εκδηλώσεις από τα σχολεία και συλλόγους της περιοχής.

Το πρωί εψάλη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Λιβαδειάς και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων.
Η παρέλαση διεξήχθη χωρίς προβλήματα αλλά και χωρίς εξέδρα για τους επισήμους, οι μαθητές για άλλη μια φορά απέφυγαν να κοιτάξουν προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης τον Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ τον και τους επίσημους ενώ είχε αναρτηθεί πανό από την αντιρατσιστική και αντιφασιστική κίνηση Λιβαδειάς.
Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με την φιλαρμονική και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από το τραγούδι «Θα σημάνουν οι καμπάνες».
Μετά την παρέλαση ακολούθησε πορεία από το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και φορείς της περιοχής.

Στα μηνύματα τους, ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μπακομήτρος και ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού ενώ η Γιώτα Πούλου έκανε λόγο για «αγώνα που συνεχίζεται».

Δηλώσεις με… παρατράγουδα

«Χρόνια πολλά για την σημερινή ημέρα. Ημέρα μνήμης τιμής αλλά και προβληματισμού. Θέλω να συγχαρώ τα παιδιά για την παρέλαση, να τα συγχαρώ διπλά γιατί δεν υπέκυψαν στις παραινέσεις και στις νουθεσίες να απαξιώσουν τους θεσμούς. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση, απαξίωση των θεσμών σημαίνει απαξίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, σημαίνει λησμονιά του έπους του ΄40. Αν σπείρουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι οι μαθητές δεν γύρισαν να κοιτάξουν προς την πλευρά του εκπροσώπου της κυβέρνησης και των επισήμων είπε ότι «Αυτοί που τους δίδαξαν να κάνουν αυτό το πράγμα είναι εχθροί της δημοκρατίας, είναι εχθροί του γένους, του έθνους».

Μια απάντηση που αρκετούς από αυτούς που την άκουσαν τους έκανε να αναρωτηθούν «οι μαθητές ζουν καθημερινά την κατάσταση μέσα στα σπίτια τους, είναι ανάγκη να τους πει κάποιος τι πρέπει να κάνουν;» και «αν αυτοί είναι προδότες, αυτοί που οδήγησαν την χώρα στη σημερινή κατάσταση τι είναι, αυτοί που με τα μέτρα που ψήφισαν και ψηφίζουν οδήγησαν το λαό στην πείνα και την εξαθλίωση τι είναι, αυτοί που έκλεψαν το μέλλον από αυτά τα παιδιά που παρέλασαν τι είναι, και εν τέλει αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι είναι;».

Ο Κ. Μπακομήτρος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μέρα μνήμης, μέρα τιμής για τους προγόνους μας οι οποίοι ενωμένοι έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για την ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Ας παραδειγματιστούμε και εμείς ώστε ενωμένοι με συνοχή και αλληλεγγύη να ανταποκριθούμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει ο τόπος μας».

Ο κ. Παπαγγελής τόνισε σχετικά: «Τα μηνύματα της επετείου που γιορτάσουμε σήμερα είναι επίκαιρα. Όπως και τότε που ο λαός μας έδωσε τη μάχη απέναντι στον κατακτητή και απέναντι στον φασισμό έτσι λοιπόν αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει σήμερα η πατρίδα μας στην σημερινή περίοδο του οικονομικού αδυσώπητου πολέμου πρέπει ενωμένοι αν δώσουμε τον αγώνα ώστε να βγούμε ο γρηγορότερο από αυτή την κρίση».

Η Γιώτα Πούλου αφού συνεχάρη «τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου» σημείωσε με έμφαση «Ο ελληνικός λαός έχει δώσει μεγάλους και νικηφόρους αγώνες. Ο αγώνας συνεχίζεται και σήμερα».

Εκδηλώσεις απο ΚΚΕ, ΠΑΜΕ και φορείς

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λιβαδειάς, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Γυναικών Λιβαδειάς (ΟΓΕ), καθώς επίσης το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, την Κυριακή πραγματοποίησαν, εκδήλωση στο Μνημείο Εκτελεσθέντων Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά, «τιμώντας την μνήμη του ηρωικού αγώνα του λαού μας» ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκφωνήθηκε ομιλία εκ μέρους του ΠΑΜΕ και κατατέθηκαν στεφάνια.
«Πραγματοποιήσαμε μετά την εκδήλωση, πορεία με συνθήματα επίκαιρα που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Τόσα χρόνια μετά το 1940  φασισμός σηκώνει κεφάλι. Η δικτατορία των μονοπωλίων της ΕΕ και στη χώρα μας και αλλού είναι παρών, οι λαοί αντιστέκονται όπως και ο ελληνικός λαός που πρέπει να παλέψει ενάντια στη βία των καπιταλιστών, του κεφαλαίου και ενάντια στις νεοφασιστικές ομάδας», τόνισε σχετικά το μέλος το μέλος της Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αρχικά η αστυνομία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της πορείας.