Μηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Κοινοποίηση στα Social Media

Με τα σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» ξεκινάει το μήνυμα της η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου και συνεχίζει τονίζοντας:

«Το Πολυτεχνείο ζει, ο αγώνας συνεχίζεται»Σαράντα εφτά χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ένας φάρος που φωτίζει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας μας. Τα συνθήματά της είναι επίκαιρα όσο ποτέ.Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα, ειδικά σήμερα που η κοινωνία ταλανίζεται από την οικονομική και υγειονομική κρίση, η φτωχοποίηση και η ανεργία αυξάνεται, ιδιαίτερα στους νέους/νέες, τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται, η δημόσια παιδεία και υγεία βάλλονται και η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα απαξιώνονται.Η κυβέρνηση, με την αντισυνταγματική απαγόρευση της καθιερωμένης επετειακής πορείας και γενικά την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων, σχεδιάζει την περιστολή του δικαιώματος στη διαδήλωση, στην αντίσταση, στους κοινωνικούς αγώνες. Για να εφαρμόσει, τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα κατεδαφίζοντας όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις.Η μόνη τιμή στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και του Ελληνικού λαού που αντιστάθηκαν στη χούντα, είναι η συνέχιση του αγώνα, για Ελευθερία, Δημοκρατία και κοινωνική Δικαιοσύνη.

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

Τούτον το Νοέμβρη, είμαστε όλοι εκεί με το νου και την καρδιά μας, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας… στο Πολυτεχνείο της Ελλάδας…

«…Εδώ της νιότης ο άξιος νους,

που χτίζει θέατρα, ναούς,

σκεδιάζει ιδέες και μηχανές

και δένει το αύριο με το χτες…»

Βασίλειος Ρώτας  (Εδώ Πολυτεχνείο…)

Οι εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου προτρέπουν πάντα για στοχασμό για τα μηνύματα που τότε πρωτοεκφράστηκαν και σήμερα επαναπροσδιορίζονται, για όσα άλλαξαν και για όσα παρέμειναν τα ίδια, σε συνδυασμό όχι μόνο με την αμφισβήτηση για τις εκδηλώσεις του εορτασμού που πολλοί εκφράζουν, αλλά και για την ένταση της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που σήμερα βιώνουμε.

Η ζωή από τότε έχει αλλάξει και φαντάζει μακρύς ο χρόνος. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου όμως μας έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα, κυρίως γιατί ήταν η κορύφωση της αμφισβήτησης μιας ολόκληρης εποχής και της σύγκρουσης με απάνθρωπους μηχανισμούς.

Ζούμε μία απίστευτη κρίση. Δεν μπορεί να προβλέψει κανένας πότε και πως θα τελειώσει.  Ένας συνεχής αγώνας όπου λύνεις υπάρχοντα προβλήματα και νέα προβλήματα παρουσιάζονται

Όπως οι εξαιρετικά δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, με αποτέλεσμα εθνικές,  θρησκευτικές και   επετειακές εορτές καθώς και κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις, να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη μορφή που γνωρίζαμε.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι θυσίες εκείνης της ηρωικής γενιάς έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας και αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες.

Άλλωστε η Δημοκρατία είναι ένα αγαθό, που για τη διατήρησή του απαιτείται  διαρκής επαγρύπνηση.

Ένας αγώνας καθημερινός γιατί από εμάς εξαρτάται πως θα μεταδώσουμε τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, που παραμένουν πάντα επίκαιρα, στις επόμενες γενιές.

Τούτον το Νοέμβρη,  είμαστε όλοι εκεί με το νου και την καρδιά μας, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας… στο Πολυτεχνείο της Ελλάδας…

Τούτον το Νοέμβρη,  είμαστε όλοι εκεί με το νου και την καρδιά μας, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας… στο Πολυτεχνείο της Ελλάδας…

Η δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη στο μήνυμα της για την επέτειο του Πολυτεχνείου συνδέει τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με το σύνθημα Μένουμε Ασφαλείς:

47 χρόνια πριν, οι φοιτητές εξεγέρθηκαν ενάντια στη χούντα με το σύνθημα:

Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία.

47 χρόνια αδιάλειπτα, οι Έλληνες μάχονται ενάντια σε πολιτικές που καθιστούν επίκαιρο το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

47 χρόνια μετά, εν μέσω της παγκόσμιας απειλής του covid 19, με το σύνθημα Χέρια – Μάσκες – Αποστάσεις

Μένουμε Ασφαλείς

Για να αντισταθούμε σε κάθε πολιτική που καθιστά την πανδημία όχημα για λιγότερο Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία.

“Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί σύμβολο των δημοκρατικών διεκδικήσεων και ευκαιρία για όλους μας να στοχαστούμε ξανά για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη” τονίζει, μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας.

Ακολουθεί το μήνυμα του δημάρχου:

Σχεδόν μισός αιώνας πέρασε από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που ο ελληνικός λαός με αιχμή τους νέους ξέσπασε με οργή εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών που είχε βάλει για μια επταετία τη χώρα στο «γύψο».

Στις 17 Νοεμβρίου 1973, ο ελληνικός λαός απαίτησε να σταματήσουν οι διώξεις, οι εκφοβισμοί, οι φυλακίσεις και τα βασανιστήρια και απαίτησε τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων και την επιστροφή της συνταγματικής τάξης μέσα από το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Σήμερα υποκλινόμενοι στον αγώνα τους, τιμούμε όλες και όλους που έδωσαν τη ζωή τους για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, από τη θέση του ο καθένας τη δικαίωση του οράματος τους.

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί σύμβολο των δημοκρατικών διεκδικήσεων και ευκαιρία για όλους μας να στοχαστούμε ξανά για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη, καθώς βασικές δημοκρατικές αξίες, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, του σεβασμού της διαφορετικότητας καταστρατηγούνται, κλονίζοντας τα θεμέλια της δημοκρατίας και απειλούν την κοινωνική συνοχή.

Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να παραμείνει ζωντανό στο μυαλό και την ψυχή κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη και φάρος έμπνευσης για όλους, ώστε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο περισσότερο δημοκρατικό, πλουραλιστικό και αλληλέγγυο.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων  Γιώργος Αναστασίου με αφορμή την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:

«Η 17η Νοεμβρίου είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές υπεράσπισης υψηλών αξιών και ιδανικών του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας και των εργαζομένων.

Συμβολίζει την αντίσταση και την κατηγορηματική άρνηση υποταγής σε αυταρχικά καθεστώτα.

Συμβολίζει τον διαχρονικό αγώνα για Δημοκρατία, Ελευθερία, Παιδεία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, είναι υπόθεση όλων μας και εξαρτάται από την καθημερινή ετοιμότητά μας να την υπηρετούμε, να την προστατεύουμε και να την υπερασπιζόμαστε.

Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Τιμούμε την πάλη τους και ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων, επικαιροποιώντας τα μηνύματα του Νοέμβρη του ’73, δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της νεολαίας και των εργαζομένων για βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, στο πλαίσιο πάντα μίας δημοκρατικής πολιτείας, σύμφωνης με τις αρχές της ισονομίας και της ισότητας».