Ναι από την επιτροπή περιβάλλοντος Στερεάς στο αιολικό στη Μεγάλη Λούτσα (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

“Άσφαιρη” αποδείχθηκε η απόφαση του ΣτΕ το 2012 που δικαίωνε προσφυγή κατοίκων και φορέων του Ζερικίου και ανάτρεπε επένδυση αιολικού πάρκου στη θέση Μεγάλη Λούτσα στον Ελικώνα.

Στην επανεξέταση του θέματος από την επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο νέο αίτημα της εταιρείας με ψήφους 7 έναντι 2 η επιτρ0πή έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη της επένδυσης κόντρα στις ομόφωνες αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας και του ΔΣ Λεβαδέων.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό σταρ ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Ελικωνίων Λουκάς Κόλλιας απαιτεί την επαναφορά και επανεξέταση του θέματος από το περιφερειακό συμβούλιο, καταφέρεται κατά αιρετών εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βοιωτία που δεν στήριξαν το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και καταγγέλλει την επιτροπή για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποφάσεις της καθώς γνωμοδότησε αρνητικά στην ίδια συνεδρίαση για αντίστοιχη επένδυση στην Ευρυτανία.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του σταρ κεντρικής Ελλάδας:

 

Να σημειωθεί οτι η απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος άνοιξε ένα νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βοιωτία καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωσή της ακολούθησαν παρεμβάσεις μέσω δελτίων τύπου από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου και τη ΝΕ του κόμματος.

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Η Γ. Πούλου αναφέρει:

α. Την υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών στη Βοιωτία που την επιβαρύνει δυσανάλογα σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 17% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όλης της χώρας, παράγεται στην Π.Ε. Βοιωτίας, ποσοστό που θα προσεγγίσει το 30% αν εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί. Αντίστοιχα το 38% παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζήτησα αναλυτικά στοιχεία αλλά και την άποψη των μελών της Επιτροπής για τα όρια κορεσμού αυτής της δραστηριότητας. Το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ είναι ξεπερασμένο εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει μέριμνα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να επικαιροποιηθεί έτσι ώστε να υπάρξουν κανόνες και κριτήρια για τις χρήσεις γης και ο αναγκαίος έλεγχος.

β. Στην ανάγκη να γίνεται σεβαστή η γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των θεσμικών τους οργάνων, τονίζοντας ότι αυτό ήταν μία πάγια τακτική συνεργασίας των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και διακηρυγμένη δέσμευση του Περιφερειάρχη αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Και συνεχίζει σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής και τις “ηχηρές απουσίες”:

Η θετική απόφαση της Επιτροπής για την εγκατάσταση στη Μεγάλη Λούτσα, παρά την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων, των τοπικών συμβουλίων και  της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της συνεργασίας και ευθεία επίθεση στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης που έχει την ευθύνη των τοπικών υποθέσεων με βάση το Σύνταγμα.

Τέλος αποτελεί πρόκληση η απουσία του δημάρχου Λεβαδέων κ. Ταγκαλέγκα που δεν υλοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραστεί στη συνεδρίαση και να υπερασπιστεί την ομόφωνη απόφασή του, αν και είχε δεσμευτεί καθώς και η απουσία και η αφωνία των Βοιωτών Περιφερειακών Συμβούλων της πλειοψηφίας και της Αντιπεριφερειάρχη κας Παπαθωμά. Η στάση τους δεν υπηρετεί την βούληση και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται, ενωμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε την καταστροφή του Ελικώνα.

Η ανακοίνωση της Ν.Ε:

Απαράδεκτη η απόφαση για τις ανεμογεννήτριες στη “Μεγάλη Λούτσα” του Ελικώνα

Με έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση οι κάτοικοι της Λιβαδειάς και ιδιαίτερα της περιοχής του Ελικώνα πληροφορήθηκαν ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Ελικώνα (Ζερίκι), στην περιοχή “Μεγάλη Λούτσα”.

Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί αρνητικά το ΣΤΕ, πολλοί σύλλογοι, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής του Ελικώνα και πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς ομόφωνα.

Στην ίδια συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος  τοποθετήθηκαν κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Καρπενήσι. Δύο μέτρα και δύο σταθμά! Λες και τα ελατοδάση του Ελικώνα είναι λιγότερο σημαντικά απ΄ αυτά του Καρπενησίου.

Γι’ αυτή την αλλοπρόσαλλη και απαράδεκτη τακτική της Επιτροπής Περιβάλλοντος τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο περιφερειάρχης κ. Σπανός, ο οποίος πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ΣΤΑΡ Λαμίας δήλωνε ότι σέβεται τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και των Δημοτικών Συμβουλίων.

Καλούμε τον περιφερειάρχη να αποδείξει ότι σέβεται τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων της Λιβαδειάς. Διαφορετικά θα χρεωθεί την αντιπεριβαλλοντική πολιτική και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του κυβερνητικού, κομματικού του φορέα.

Συγνώμη, ξεχάσαμε τη χωρική αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαθωμά. Αλήθεια, ξέρει κάτι, έχει ακούσει κάτι για το θέμα και ποια είναι η θέση της;

Όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν μ΄ αυτή την απαράδεκτη απόφαση κάνουν μεγάλο λάθος.

ΝΑΙ στις ΑΠΕ, με τα βουνά πράσινα και γεμάτα δέντρα.

ΟΧΙ στα δάση ανεμογεννητριών

ΟΧΙ στη ενεργειακή ασυδοσία