Πιστώνεται η συνδεδεμένη, στα 72 ευρώ το στρέμμα η ενίσχυση

Κοινοποίηση στα Social Media

agrotesΕντός της ημέρας (Τρίτη 5 Μαρτίου) αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των βαμβακοκαλλιεργητών η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 192,8 εκατ. ευρώ, με το ακριβές ποσό ανά στρέμμα να κινείται στα 72 ευρώ το στρέμμα. Εν τω μεταξύ, φωτιά έχουν πάρει τα “κομπιουτεράκια” για τον υπολογισμό της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που θα πληρωθεί ανέρχεται στα 198 εκατ. ευρώ, κάτι παραπάνω δηλαδή από τα 70.5 ευρώ το στρμ. που εισέπραξαν οι καλλιεργητές πέρυσι.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένο ρεπορτάζ του AgroNews, στη διάθεση των παραγωγών θα βρίσκονται μέχρι το απόγευμα της Τρίτης τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βάμβακος. Το ποσό που θα πληρωθεί ανέρχεται στα 192,8 εκατ. ευρώ και θα είναι κάτι παραπάνω από τα 70.5 ευρώ το στρέμμα που εισέπραξαν οι βαμβακοκαλλιεργητές την προηγούμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε για μια ακόμη φορά το πλαφόν των 2,5 εκατ. στρμ. Οι τελευταίοι υπολογισμοί των αρμοδίων υπηρεσιών φέρουν το ποσό της ενίσχυσης στα 72 ευρώ το στρέμμα.

De minimis

Ενώ ο προγραμματισμός του υπουργείου ήταν να πληρώσει την ενίσχυση de minimis στους χοιροτρόφους την εβδομάδα που μας πέρασε, αυτό δεν κατέστη δυνατό και τώρα η πληρωμή αναμένεται για την Τετάρτη, 6 Μαρτίου και αφορά 50 δικαιούχους.

Θα ακολουθήσει, πιθανότατα, την εβδομάδα 11-15 Μαρτίου η πληρωμή των ενισχύσεων de minimis και του άρθρου 68 για τους ορεινούς και μετακινούμενους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ζώων που έχουν εφοδιαστεί με ηλεκτρονικά ενώτια ή στομαχικό βώλο.

Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τα ποσά που θα δοθούν ανά κτηνοτρόφο στους ορεινούς, μετακινούμενους και στους χοιροτρόφους. Οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έγιναν κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων κάθε εκμετάλλευσης.

 

Εκκρεμμότητες

Για το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, αναμένεται μία επιπλέον πληρωμή των εκκρεμοτήτων από τον επιτόπιο έλεγχο της ενιαίας ενίσχυσης του 2012, καθώς και να εξοφληθούν παλαιότερες ενισχύσεις όλων των ειδών (2009-2011). Ακόμα δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την εξισωτική αποζημίωση, αν και προβλέπεται να δοθεί λίγο πριν το Πάσχα, όπως κάθε χρόνο.

 

Αγροτικό πετρέλαιο

Στην εκτίμηση των κυβερνητικών αρμοδίων ότι μέχρι το Φθινόπωρο (Οκτώβριος 2013) θα βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να πληρωθεί στο ακέραιο το ποσό των 160 εκατ. ευρώ (δηλαδή όσο και την προηγούμενη χρονιά), ως επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, βασίσθηκε ο υπολογισμός των προκαταβολών που πιστώθηκαν ήδη στους λογαριασμούς των παραγωγών από  την περασμένη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου. Το συνολικό ποσό της προκαταβολής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέρχεται σε 81,3 εκατ. ευρώ και υπερκαλύπτει το 50% του ποσού που θα προέκυπτε με βάση τη σχετική κλίμακα υπολογισμού της επιστροφής φόρου, αν εαρμόζονταν κατά γράμμα η ισχύουσα σήμερα υπουργική απόφαση.  Όπως διαπιστώθηκε από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη δημοσιευτεί, το ποσό της επιστροφής φόρου μειώθηκε, γιατί μειώθηκε η διαφορά του των συντελεστών μεταξύ των έμμεσων φόρων: Από 0,391 ευρώ/λίτρο στην απόφαση του 2012 μειώθηκε στο 0,264 ευρώ/λίτρο στην απόφαση του 2013.

Έτσι, προκύπτουν μειωμένα ποσά για κάθε εκμετάλλευση, παρόλο που δεν αλλάζουν οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης που αφορούν την κατανάλωση πετρελαίου ανά αγροτικό προϊόν.

 

Παραδείγματα

Ας δούμε, όμως, πόσα χρήματα αναλογούν τελικά σε κάθε παραγωγό ανάλογα με τα ποσά, σύμφωνα με τα οποία έχουν κοστολογηθεί οι αγροτικές εργασίες ανά προϊόν (δείκτες μηχανικής απασχόλησης) και με δεδομένο ότι η διαφορά φόρου είναι 0,264 ευρώ. Ένας καλλιεργητής που κατέχει και εκμεταλλεύεται 100 στρέμματα με σκληρό σιτάρι υπολογίζεται ότι για το οικονομικό έτος που λήγει στις 31/12/2012 «ξόδεψε» 100×16=1.600 λίτρα πετρελαίου. Το ποσό που πρέπει να λάβει είναι 1.600x 0,264=422,4 ευρώ, μοιρασμένο σε δύο δόσεις, ενώ πέρυσι έλαβε 625.6 ευρώ. Δηλαδή έπρεπε την Τετάρτη να έχουν κατατεθεί στο βιβλιάριό του 211,2 ευρώ.

 

Για έναν αγρότη που εκμεταλλεύεται 300 στρ. με βαμβάκι, το ποσό που πρέπει να λάβει σε δύο δόσεις είναι 300x30x0,264= 2.376 ευρώ. Με περίπου ίσο συντελεστή (29,4 λίτρα/στρ.) κοστολογούνται και οι δαπάνες για καύσιμο στην παραγωγή ροδάκινων και αχλαδιών προς μεταποίηση, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για εκμεταλλεύσεις πολύ μικρότερης έκτασης. Έτσι, σε 20 στρέμματα βιομηχανικού ροδάκινου αντιστοιχεί ποσό επιστροφής φόρου: 20×29,4×0,264=155,23 ευρώ.

 

Στη ζωική παραγωγή, ένας κτηνοτρόφος με 200 πρόβατα και 200 κατσίκες δικαιούται επιστροφή 400×2,9×0,264=306,24 ευρώ, ενώ ένας αγελαδοτρόφος με 40 αγελάδες άνω των δύο ετών δικαιούται 50x24x0,264=316,8 ευρώ.

 

Αντικρουόμενες απόψεις

Κι ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καταβλήθηκαν στους παραγωγούς 81,3 εκατ. ευρώ ως επιστροφή για τον ΕΦΚ πετρελαίου, οι αγρότες έχουν βγει με τα κομπιουτεράκια και υπολογίζουν από πού έχασαν χρήματα. Με βάση τα τηλεφωνήματα που λάβαμε, κτηνοτρόφοι από την Ήπειρο που έχουν και χωράφια, έλαβαν ως πρώτη δόση, για παράδειγμα 475 ευρώ αντί για 800 που είχαν λάβει πέρυσι ή 355 ευρώ αντί για 600. Την ίδια στιγμή καλλιεργητής από τη Θεσσαλία, έκανε τον υπολογισμό και του βγήκε ότι με βάση τους πίνακες που δημοσίευσε η Agrenda του Σαββάτου του έβγαινε ότι πήρε προκαταβολή 75% αντί για 50%! Αναμένουμε διευκρινιστική ανακοίνωση από τα δύο αρμόδια υπουργεία για το τι πραγματικά συνέβη με την πληρωμή, πόση ήταν η προκαταβολή και αν τελικά θα δοθούν 160 ή 130 εκατ. ευρώ.

 

Λάθη

Επιπλέον, σύμφωνα με τηλεφωνήματα που λάβαμε, υπάρχει για άλλη μια φορά ένα ποσοστό επαγγελματιών αγροτών που δεν πληρώθηκαν, γιατί παρουσιάστηκαν λάθη στα «χαρτιά». Όσοι, λοιπόν, δεν είδαν την περασμένη Πέμπτη καμία κατάθεση – ή μικρότερη από την αναμενόμενη – με την ένδειξη «ΕΦΚ» στο βιβλιάριό τους, σημαίνει ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να διορθώσουν οι υπάλληλοι τα λάθη μέσα από το σύστημα, πριν από την εξόφληση.

 

 

Σύμφωνα με την απόφαση:

«Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. ορίζεται σε 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Κατά τη θέση σε ανάλωση του ανωτέρω προϊόντος εφαρμόζεται ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. της περίπτωσης στ ́ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/01 και επιστρέφεται το ποσό του Ε.Φ.Κ. που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του συντελεστή της περίπτωσης στ ́ της παραγράφου 1 του άρθρου 73, ο οποίος για το έτος 2013 ορίζεται σε 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, και του ως άνω συντελεστή των 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.»

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου για την πληρωμή της  ειδικής  ενίσχυσης βάμβακος 2012, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πληρωμή αφορά  49.738 δικαιούχους και  το ποσό πληρωμής  ανέρχεται στα 192,8 εκ. €. Τα σχετικά αρχεία πληρωμής θα αποσταλούν σήμερα όπως είχε ανακοινωθεί στην αρμόδια Τράπεζα Πειραιώς- ΑΤΕ για πίστωση των δικαιούμενων ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι από αύριο μπορούν να λαμβάνουν τα σχετικά ποσά. Η τιμή της ειδικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 720 €/ εκτάριο (72 €/ στρέμμα έναντι 70,5€/ στρέμμα πέρυσι).

Η ενίσχυση καταβάλλεται σε όσους δικαιούχους κάλυψαν τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές που υπέστησαν από διάφορα αίτια, όπως αυτά σημειώθηκαν από τον ΕΛΓΑ (ζημιές από χαλάζι, πλημμύρες, πράσινο σκουλήκι κλπ). Οι δικαιούχοι θα μπορούν από σήμερα το απόγευμα να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) για τα σχετικά ποσά πληρωμής που θα τους καταβληθούν.

Δεν περιλήφθηκαν στην τρέχουσα πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2012, όσοι παραγωγοί  δεν παρέδωσαν καμία ποσότητα, όσοι  έχουν σοβαρά ευρήματα ελέγχου, εκείνοι που παρά την προσθήκη της ζημιάς που καταγράφηκε από τον ΕΛΓΑ δεν κάλυψαν τις απαιτήσεις των εθνικών και κοινοτικών διατάξεων, καθώς επίσης και αυτοί που οι αιτήσεις τους εμφανίζουν  σφάλματα.

Για τα προφανή σφάλματα  των αιτήσεων θα δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων στους δικαιούχους, μέσω διοικητικών πράξεων από τις 15.3.2013.

Με αφορμή την πληρωμή των δικαιούχων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ολοκλήρωση και της πληρωμής αυτής, πάνω από 300 εκατ. € (193 εκ  € συνδεδεμένη, 21 εκ €  από το πρόγραμμα de minimis, 81,3 εκ € επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου και 12,3 εκ € αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ) από τα μέσα Φεβρουαρίου είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς για να προγραμματίσουν έγκαιρα τις καλλιέργειες της τρέχουσας χρονιάς, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των εκμεταλλεύσεων. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής γεωργίας και η στήριξη της παραγωγής, μέσα και από τη σωστή διαχείριση και  με διαφάνεια στην  καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων».

από http://www.agronews.gr