Έτσι… για την ιστορία.

Κοινοποίηση στα Social Media

Δυστυχώς, βρισκόμαστε λίγο πριν τον προδιαγεγραμμένο “ξαφνικό” θάνατο της ΛΑΡΚΟ, στο βωμό εφαρμογής μίας αυστηρά νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που αφού χρεοκοπήσει μετά ισοπεδώνει και μεταφέρει κάθε τι δημόσιο και χέρια ιδιωτών για τη δήθεν σωτηρία του Κράτους.

Στην αναφορά μας δεν θα προσεγγίσουμε το θέμα των εργαζομένων, των οικογενειών τους και της τοπικής οικονομίας που τινάζονται στον αέρα καθώς και η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να τα “υπολογίζει”.

Μιλάμε για τον μεγαλύτερο  παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρώπη που άκουσον άκουσον βρέθηκε με ζημιές ύψους 100-500 εκατ. ευρώ (κανείς δεν ξέρει ακριβώς) καθώς το σχέδιο απαξίωσης της εταιρείας, περιλάμβανε και το στοιχείο της σύγχυσης ως προς τα χρέη και το κακό που προκαλεί στο “καλό” Κράτος, που πάντα έδινε για τη διάσωσή της αλλά οι “κακοί” (χωρίς να κατονομάζονται) οδήγησαν την εταιρεία κολοσσό, στην εντατική, σε μηχανική υποστήριξη και μη αναστρέψιμη (κατά την κυβέρνηση) κατάσταση.

Θα θυμηθούμε μόνο ένα άρθρο του δημοσιογράφου Χάρη Ιωάννου, στις 31.07.2017, στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο “Ρουσφέτια…Γαλάζια και επινικελωμένα” κυρίως ως προς τη σύντομη καταγραφή του πρόσφατου ιστορικού της εταιρείας που προφανώς οδήγησε στην κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω.

Δείτε τι αναφέρει το σχετικό άρθρο:

Η μεγάλη ζημιά

“Στη συνέχεια ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος ο κ. Θανάσουλας, οποίος προπώλησε τα δικαιώματα του νικελίου στην Goldman Sachs με τιμή 15.000-30.000 δολάρια ενώ το 2006 η τιμή στην αγορά είχε πλησιάσει τα 50.000 δολάρια.

Η μεγάλη αυτή ζημιά, συνέχισε ο υπουργός, οδήγησε στην απομάκρυνση της διοίκησης στις αρχές του 2008. Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Θεόδωρος Σκρέκας, επί σειρά ετών στέλεχος της Ν.Δ., γενικός γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το 1990-1993 και από το 1996 βουλευτής Τρικάλων μέχρι τις εκλογές του 2007 που δεν εξελέγη.

Αξιοποιήθηκε στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, επανήλθε στη Βουλή το 2009, για να αποχωρήσει το 2012 που τον διαδέχτηκε ως βουλευτής Τρικάλων ο γιος του, ο σημερινός σκιώδης, αλλά και πρώην υπουργός Ενέργειας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Σκρέκας. «Παράλληλα με την κακοδιαχείριση έχουμε κατηγορίες για εξυπηρετήσεις ημετέρων», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • Ο κ. Σκρέκας τοποθετείται πρόεδρος του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ στις 22/2/2008 με αμοιβή 7.000 ευρώ μηνιαίως, η οποία αναπροσαρμόστηκε αμέσως μετά στα 9.000 ευρώ με αναδρομική ισχύ.
  • Στις 2/6/2008, προσλαμβάνει τη νύφη του, δηλαδή τη γυναίκα του κ. Σκρέκα, κ. Ειρήνη Kαραγκούνη-Σκρέκα. Η κ. Σκρέκα προσελήφθη αμέσως ως υποδιευθύντρια παρακάμπτοντας την ιεραρχία με τακτικές υποδοχές ύψους 4.219,35 ευρώ, ξεπερνώντας τους παλαιότερους διπλωματούχους μηχανικούς.
  • Ο κ. Σκρέκας στις 13/3/2008 προσλαμβάνει και τον συμπέθερό του, τον πατέρα της κ. Καραγκούνη-Σκρέκα, ως διευθυντή Aσφαλείας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας με μισθό 2.700 ευρώ, ο οποίος ήταν απόστρατος ταξίαρχος της Χωροφυλακής.
  • Την ίδια περίοδο προσλαμβάνεται και η κόρη του υφυπουργού Τουρισμού κ. Λιάσκου, βουλευτή Ευβοίας, με σκοπό τη συγγραφή της ιστορίας της ΛΑΡΚΟ, η οποία και δεν γράφτηκε ποτέ.
  • Την περίοδο 2013-2014, όταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν ο βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, 132 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ παίρνουν προαγωγή και γίνονται και 252 προσλήψεις.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Χρ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και απέφυγε να υπερασπιστεί τον συνάδελφό του Κ. Σκρέκα. «Είναι άλλο το αν έγιναν και είναι άλλο αν υπήρχε οποιαδήποτε εμπλοκή», είπε μεταξύ άλλων για τα ρουσφέτια, αρνούμενος κάθε προσωπική ευθύνη”. (https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/119102_roysfetia-galazia-kai-epinikelomena)

Ο κος υπουργός οικονομικών σήμερα και τότε βουλευτής της ΝΔ στη Φθιώτιδα Χρήστος Σταικούρας είχε υποστηρίξει στην  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το 2017, ότι τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ (προφανώς τα χρέη της) δεν ενέσκηψαν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά από τις κυβερνήσεις της τότε περιόδου και των διοικήσεων που διόριζαν στην εταιρεία) και αποδέχθηκε οτι έγιναν ρουσφέτια (πολιτικά θα πούμε εμείς εννοούσε) αρνούμενος προσωπική εμπλοκή.

Έτσι για την ιστορία…