Πρόωρες εκλογές ή όταν η εικονική πραγματικότητα… παρακαλά την αλήθεια

Κοινοποίηση στα Social Media

Γράφει ο Νίκος Μερτζάνης

Τις τελευταίες ημέρες διακρίνω, στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά κυρίως στην αρθρογραφία, των ΜΜΕ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, μια προσπάθεια να ξορκίσουν τις πρόωρες εκλογές. Μιλάμε, για τα ίδια ΜΜΕ, που ουσιαστικά άνοιξαν   την συζήτηση,παρέθεσαν  την επιχειρηματολογία, αλλά και την βεβαιότητα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τα άρθρα, των  τελευταίων ημερών- και αρκετοί υπουργοί, αλλά δεν έχει ουσία η αναφορά στις δηλώσεις τους- εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ως διακινητή, των σεναρίων των πρόωρων εκλογών. Ως προς αυτή την θεωρία υπάρχουν, όχι απλώς βάσιμες αμφιβολίες, αλλά μάλλον βεβαιότητες “αθωότητας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, δεν θα μπορούσαν, κατά την γνώμη μου, να διακινούν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, για τέσσερις λόγους.

Πρώτον, γιατί όσον αφορά στη διείσδυση και στην επιρροή, που έχουν στα ΜΜΕ, αυτή είναι από ανύπαρκτη εως πολύ μικρή. Σε αυτή την χρονική συγκυρία, κανένα μέσο επικοινωνίας, πόσο μάλλον αυτά που πολεμούν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα διακινδύνευε, να παίξει το πολιτικό παιχνίδι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν παίρνω όρκο για πολιτικά παιχνίδια, των  ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Δεύτερον, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τώρα εκλογές, αυτή την χρονική περίοδο, με τον Μητσοτάκη και όλο το μιντιακό κατεστημένο, να πανηγυρίζουν για την επιτυχημένη διαχείρηση, στο υγιειονομικό κομμάτι της πανδημίας, θα ήταν σαν να θέλουν να χαρίσουν μια ακόμη νίκη, στην Νεα Δημοκρατία. Μην ξεχνάμε και την απόκρυψη, της όποιας αντίθετης άποψης- ακόμη και η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία, “χάθηκε”- από τον δημόσιο λόγο.

Τρίτον και παρά τις διαψεύσεις περί του αντιθέτου, στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους, από τις απανωτές εκλογικές ήττες του 2019.

Και τέταρτον, επίσης παρά τις διαψεύσεις απέχουν, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να χαρακτηριστούν, ως μια ωραία ατμόσφαιρα. Βέβαια για να μην… αδικήσουμε  και την αλήθεια, αμφιβάλλω- προσωπική άποψη εκφράζω, βασισμένη σε συνομιλίες με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία- αν η όποια αμφισβήτηση, προς τον Αλέξη Τσίπρα, είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε αντίπαλο πόλο, προς τον Πρόεδρο του κόμματος. Πόσο μάλλον σε ισχυρό πόλο, απέναντί του. Περισσότερο, μοιάζουν οι μεγάλες φιλοδοξίες, να ερμηνεύονται ως σίγουρες προσδοκίες.

Μην παρεξηγηθώ, δεν κατηγορώ κανέναν, για τις φιλοδοξίες του. Είναι και θεμιτές και δείχνουν υγεία. Απλώς θα πρέπει, οι φιλοδοξίες μας, να αντικατοπτρίζονται σε κανονικό καθρέφτη και όχι σε παραμορφωτικό.

Αυτούς τους τέσσερις λόγους, τους παρέθεσα, όχι για να υποστηρίξω οτι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει εκλογές- άλλωστε δηλώνουν έτοιμοι στην Κουμουνδούρου- αλλά, γιατί όπως πιστεύω, δεν είναι δυνατόν να διακινεί τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Επιστροφή, στην αλλάγή κλίματος, ως πρός τις πρόωρες εκλογές, που προσπαθούν να επιβάλλουν αρθρογράφοι, του φιλικά προσκείμενου Τύπου στην κυβέρνηση.

Τα βασικά επιχειρήματα που επιστρατεύουν, είναι αρκετά. Αν προχωρήσει, ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές, τότε θα χάσει το ηγετικό προφίλ του σοβαρού πολιτικού, έναντι του αντιπάλου του- τον Τσίπρα τον χαρακτηρίζουν ως λαικιστή και τακτικιστή- μόνο και μόνο για να κερδίσει έναν, επιπλέον, χρόνο εξουσίας.

Άλλο επιχείρημα, είναι οτι οι πολίτες- εδώ βασίζονται στον μεγάλο αριθμό δημοσκοπήσεων- δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Και τέλος είναι ευκαιρία, όπως γράφουν τουλάχιστον, ο Μητσοτάκης να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ηγετικό του προφίλ, βγάζοντας  την χώρα από την οικονομική κρίση, μετά την πανδημία.Και εδώ σταματούν τα επιχειρήματά τους και νομίζω οτι, αρχίζει η πραγματικότητα.

Η οικονομική κρίση, δεν περιμένουμε να έρθει. Είναι ήδη εδώ και την βιώνουν οι περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις , οι άνεργοι που πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικού ρυθμούς, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ένα περιβάλλον, που μπορεί να χαρακτηριστεί χειρότερο, από τον εργασιακό μεσαίωνα. Μοιάζει να επιστρέφουμε στο πιο μαύρο μνημονιακό παρελθόν, χωρίς καμία θέληση διαφυγής, από την κυβέρνηση, γιατί αυτές οι πολιτικές που ακολουθεί, είναι γραμμένες στον κώδικα του DNA της.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, τώρα. Τώρα, όχι σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Γι αυτό προσπαθούν, πλέον, να κάψουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών, εκλιπαρώντας την αλήθεια, να μοιάσει λίγο στην εικονική τους πραγματικότητα..