Έρχεται το νέο big brother… στα σχολεία

Κοινοποίηση στα Social Media

Ούτε γι αστείο, ούτε με ειρωνικό ύφος, ούτε πολύ περισσότερο κυριολεκτώντας, δεν πρέπει η ελληνική κοινωνία, η μαθητική κοινότητα, οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί να επιτρέψουν την τοποθέτηση καμερών στις αίθουσες των σχολείων για την on line μετάδοση των μαθημάτων.

Η σχετική διάταξη  του υπουργείου Παιδείας ψηφίστηκε τελικά άκουσον άκουσον στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό με τις ψήφους της ΝΔ.

Η διάταξη του υπουργείου παιδείας προβλέπει τη δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου, μέσω του διαδικτύου με κάμερα που θα τοποθετείται στην κάθε αίθουσα.

Ένας “μεγάλος αδερφός” σε όλα τα σχολεία…

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σχετική νομοθεσία που επικαλείται η ΟΛΜΕ, η οποία καταστρατηγείται από την απόφαση της κυβέρνησης:

  • ‘Αρθρο 9A του Συντάγματος: (Προστασία προσωπικών δεδομένων)
  • Κανονισμός (ΕΕ) 679/2016 (GDPR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Έγγραφο ΥΠΕΘ Αρ. Πρωτοκόλλου : Φ.25/103373/Δ1 22-6-2018
  • Απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. Γ/ΕΞ/2274/2011 – ΦΕΚ 548/Β/7-4-2011 (ΟΔΗΓΙΑ 1/2011)
  • Aπόφαση  21/2019  της  ΑΡΧΗΣ   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Άρα και ο εκπαιδευτικός εκτεθειμένος και ο μαθητής… τα παιδιά μας.

Και στο κάτω κάτω, πότε είχε δίκιο το υπουργείο Παιδείας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων;

Τώρα, που θέλει, ίσως, ντε και καλά να διαφημίσει το καλό σχολείο (το ιδιωτικό, ας πούμε, σε αυτή τη φάση) και τον καλό εκπαιδευτικό ή όταν εξέδιδε το 2018 σχετική εγκύκλιο που αναφερόταν στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών μέσων στα σχολεία;