Επείγουσα ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας ζητά το ΚΚΕ

Κοινοποίηση στα Social Media

Ερώτηση με θέμα “Επείγουσα ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας (ΓΝΘ) και των δομών Π.Φ.Υ. της ανατολικής Βοιωτιας” κατέθεσαν πρός την ηγρεσία του υπυργείου Υγείας οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για “περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης” τονίζοντας παράλληλα ότι “οι ελάχιστες και προσωρινές προσλήψεις υγειονομικών, οι μετακινήσεις προσωπικού, οι ελλείψεις προστατευτικών μέσων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός υγειονομικών προσβάλλεται από τον ιό, προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των αναμενόμενων κρουσμάτων”.
Επίσης δεν παρελείπουν μεταξύ άλλων να επισημάνουν οτι το Γ.Ν. Θήβας -ήδη προ πανδημίας- καλύπτει τον πληθυσμό μίας περιοχής που περιλαμβάνει εκατοντάδες εργασιακούς χώρους (πολλά εργοστάσια με εργατικά ατυχήματα και εργαζόμενους που μετακινούνται από διάφορες περιοχές), τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (με αρκετά τροχαία), και ειδικούς πληθυσμούς όπως οι Ρομά, τα camp Θήβας και Οινοφύτων, και οι 400 κρατούμενες στο κατάστημα κράτησης Ελαιώνα.
“Η πολιτική υποβάθμισης του Νοσοκομείου είχε ως αποτέλεσμα να ανατπυθχεί την προηγούμενη δεκαετία μια προσπάθεια απαξίωσης της χρησιμότητας του νοσοκομείου. Η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα του νοσοκομείου Θήβας είναι αδιαμφισβήτητη για το λαό της περιοχής, και υπογραμμίζεται ακόμα περισσότερο με την εξελισσόμενη πανδημία”, σημειώνουν.
Και προσθέτουν οτι τώρα απαιτείται να ληφθούν από την κυβέρνηση μέτρα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου και των δομών ΠΦΥ της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα ζητούν
• Να διασφαλιστούν σε επάρκεια τα αναγκαία μέσα και ο εξοπλισμός με πιστοποίηση για νοσοκομειακή χρήση για την προστασία όλων των εργαζομένων.
• Να εκπαιδευτεί κατάλληλα το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που καλείται – και θα κληθεί ακόμα περισσότερο σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης – να αντιμετωπίσει περιστατικά για τα οποία δεν έχει επίσημα τις αναγκαίες οδηγίες και ενιαία εκπαίδευση ως τώρα.
• Να γίνουν άμεσα προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και για την στελέχωση και λειτουργία ΜΕΘ.
• Να στελεχωθούν πλήρως σε προσωπικό και εξοπλισμό με έκτακτες προσλήψεις για να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα Κέντρα Υγείας Σχηματαρίου, Ερυθρών και Θήβας, τα ιατρεία Οινοφύτων και η ΤΟΜΥ Θήβας, ώστε να υποστηριχθούν αποστασιοποιημένα οι περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων, χρόνια πασχόντων και εργαζομένων σε χώρους δουλειάς.
• Να υποστηριχθεί η πλήρης λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές με πληθυσμό μεγάλης ηλικίας, όπως η Δημοτικές Ενότητες Θίσβης και Δερβενοχωρίων.
• Να υπάρξει πλήρης υποστήριξη των camp προσφύγων της Θήβας και των Οινοφύτων, όπως και του καταυλισμού Ρομά Θήβας από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις κρατούμενες στις φυλακές Ελαιώνα που αποτελούν κλειστό πληθυσμό.
• Να επιταχθούν οι υπάρχουσες ιδιωτικές υποδομές, εργαστήρια και ιατροί για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας.
• Να ικανοποιηθεί τώρα το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα ΒΑΕ, δικαίωμα αδιαμφισβήτητο που υπογραμμίζεται από την εξελισσόμενη πανδημία.
Καταλήγοντας ερωτούν τον κ. Υπουργό, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.