Σταδιακή άρση του lock down. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Κοινοποίηση στα Social Media

Γράφει η Οφηλία

Διανύσαμε την τελευταία εβδομάδα των σκληρών μέτρων καραντίνας.

Συμπληρώσαμε σαράντα ημέρες περιορισμών σε όλα.

Από σήμερα Δευτέρα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μια σταδιακή επαναφορά στην κανονική ζωή, με κανόνες όμως. Αυτοί οι κανόνες θα είναι ένας νέος βραχνάς;

Μια διαφορετική στάση ζωής;

Σίγουρα πολλά θα έχουν αλλάξει και μέσα μας και έξω μας.

Με άλλον τρόπο θα επικοινωνούμε, θα συναναστρεφόμαστε, θα συνδιαλεγόμαστε.

Εν πρώτης μου φαίνονται όλα αυτά δύσκολα και κακόγουστα.

Όμως η ίδια η πραγματικότητα και ίσως ενστικτώδη υπολείμματα φόβου, κάνουν όλα αυτά ευκολότερα και αποδεκτά.

Θα μπουν σίγουρα και άλλες πολύ δύσκολες παράμετροι στη ζωή μας.

Η πραγματικότητα στα οικονομικά, στην εργασία, στις υποχρεώσεις, στο πώς θα διαχειριστούμε τη ζωή έξω από το σπίτι και μέσα στο σπίτι, όταν θα γυρίζουμε και θα πρέπει και να ζήσουμε όλοι μαζί, αλλά και να λάβουμε υπόψιν μας ότι μπορεί να εκτεθήκαμε ή να έχουμε αμφιβολίες αν τα τηρήσαμε όλα όπως θα μας λένε τα πρωτόκολλα…

Σίγουρα θα υπάρξουν υπερβολές παρεξηγήσεις γραφικότητες. Θα φανεί τελικά στην πράξη πως θα κυλήσει από δω και πέρα η ζωή μας.

Το βασικό είναι να ξεκινήσει η οικονομία και να περάσουμε στην επόμενη μέρα χωρίς πισωγυρίσματα. Τουλάχιστον όχι πολλά, γιατί θα είναι καταστροφή μια έξαρση της πανδημίας και εφαρμογή ξανά μέτρων γενικής απαγόρευσης.

Όλοι ευχόμαστε αυτό το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κίνησης των πολιτών, να έχει θετική εξέλιξη και όλα να κυλήσουν ομαλά, κυρίως να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη των ειδικών ότι ο ζεστός καιρός και το επερχόμενο καλοκαίρι να βοηθήσουν και την άρση των μέτρων και τη ζωή μας.

Μέσα στην γενική ανασφάλεια και το ψυχολογικό βάρος που μας διακατέχει, κάθε ευχή και θετική πρόβλεψη λειτουργεί ευεργετικά.

Επειδή όμως με ευχολόγια και μόνον δεν προχωράει η ζωή, καλό είναι η κυβέρνηση μαζί με τον οδικό χάρτη της επιστροφής στην κανονικότητα, να ξεδιπλώσει και τον οικονομικό της χάρτη για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Χωρίς την επιχειρηματικότητα και την διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τίποτα δεν θα είναι εύκολο.

Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, η δυσκολότερη εξίσωση και το πεδίο στο οποίο πολλά θα κριθούν.

Η επιδοματική πολιτική είναι καλή και ήταν αναγκαία. Αλλά έχει ημερομηνία λήξης και συγκεκριμένες αντοχές.

Αυτό δεν σημαίνει να μείνουν αβοήθητοι οι άνεργοι και οι έχοντες ανάγκη στήριξης.

Όμως αυτός ο αριθμός πρέπει σταδιακά να μειώνεται, αλίμονο αν τον δούμε να αυξάνεται, αυτό θα αποτελέσει την χειρότερη εξέλιξη και την εύφλεκτη ύλη για να δούμε τραγικές ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ίσως να υπάρχουν και άνθρωποι εντός, αλλά κυρίως εκτός του πολιτικού συστήματος, που επενδύουν σε κάτι τέτοιο και καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν μια τέτοια αρνητική συγκυρία.

Η κυβέρνηση εισέπραξε πολλά εύσημα και αναγνώριση για τον τρόπο που χειρίστηκε και την εισβολή στα σύνορα μας, αυτό μην το ξεχνάμε συνεχίζει να υπάρχει ως απειλή, αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Τα πάντα θα ξεχαστούν, όταν οι οικονομικές δυσκολίες και η πραγματικότητα της ζωής θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο.