Πιστώθηκε στους λογαριασμούς η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου

Κοινοποίηση στα Social Media

pratirioΔιαθέσιμα από την Παρασκευή το πρωί θα είναι τα χρήματα του 50% της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, αφού το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το συνολικό ποσό των 81,3 εκατ. ευρώ την Πέμπτη το απόγευμα.

 «Μέχρι το απόγευμα αναπνέουν», είναι η χαρακτηριστική έκφραση ανώτερου στελέχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει συμβάλει στην διεκπεραίωση της υπόθεσης.

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

«Αναπνέουν» μέχρι το απόγευμα οι δικαιούχοι της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο (50%), μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών με τη βοήθεια βέβαια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις διαδικασίες υπογραφής των σχετικών αποφάσεων, αναφέρουν ότι έχουν λυθεί τα τεχνικά ζητήματα και οι ιθύνοντες πιστεύουν πως μέχρι το απόγευμα θα έχει γίνει πράξη η πίστωση των λογαριασμών των αγροτών με την πρώτη δόση της επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων στη βάση του υπολογισμού που ίσχυσε και τον προηγούμενο χρόνο. «Μέχρι το απόγευμα αναπνέουν», είναι η χαρακτηριστική έκφραση ανώτερου στελέχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εμπλέκεται στο θέμα και έχει συμβάλει ποικιλοτρόπως στην ομαλή διεκπεραίωση της υπόθεσης, στη βάση των σχετικών κατευθύνσεων από το μέγαρο Μαξίμου.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι: «σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, σήμερα, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων με τα ποσά της πρώτης δόσης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών 2013, ύψους 81,3 εκατομμυρίων ευρώ, αφού ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών.

Τα σχετικά ποσά θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων από την Παρασκευή, 1 Μαρτίου.

Η πληρωμή, του κάθε δικαιούχου επιστροφής, γίνεται με  βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ.

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή γίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, κατά τέσσερις μήνες, λόγω των αυξημένων αναγκών των γεωργών την περίοδο αυτή της αρχής της Άνοιξης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θα επαναλάβω ότι τηρούμε τόσο τις υποσχέσεις μας και τις δεσμεύσεις μας, όσο και το χρονοδιάγραμμα το οποίο θέσαμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της γεωργίας μας. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο δεν σταματούν τις προσπάθειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διευκολύνουμε το παραγωγικό τους έργο.

Παράλληλα με την επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, ύψους 81,3 εκατομμυρίων ευρώ και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι χθες έγινε πίστωση των λογαριασμών των γεωργών ύψους 12,1 εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σε διάστημα λίγων ημερών ουσιαστικά, ενισχύουμε τη ρευστότητα του αγροτικού κόσμου με το τόσο σημαντικό ποσό των σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που μπορούμε να κινηθούμε».

 

Πρώτα πετρέλαιο, μετά συνδεδεμένη κι ακολουθούν de minimis και άρθρο 68

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη προγραμματίζεται η πληρωμή του 50% της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, η επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, συνεδριάζει για τελευταία φορά αυτή την ώρα (Τρίτη 12 το μεσημέρι), προκειμένου να οριστικοποιήσει τους συντελεστές υπολογισμού των ποσών.

Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθεται η πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Βάμβακος, που περίμεναν οι παραγωγοί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής, Μόσχο Κορασίδη, οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται στοιχεία για κάποιες περιοχές, όπως ο Έβρος, οι Σέρρες και η Λάρισα, που είχαν τοπικές προσβολές από πράσινο σκουλήκι, για να οριστικοποιηθούν τα στρέμματα, που θα δώσουν το τελικό ποσό. Έτσι, το υπουργείο τοποθετεί πλέον την πληρωμή για Δευτέρα προς Τρίτη 5 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει, πιθανότατα, την εβδομάδα 11-15 Μαρτίου η πληρωμή των ενισχύσεων de minimis και του άρθρου 68 για τους ορεινούς και μετακινούμενους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ζώων που έχουν εφοδιαστεί με ηλεκτρονικά ενώτια ή στομαχικό βώλο. Αντίθετα, η πληρωμή των de minimis για όσους χοιροτρόφους πρόλαβαν την προθεσμία της 9ης Φεβρουαρίου θα γίνεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι παραπέμπονται για αργότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσουν τα χρήματά τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχουν Ενώσεις, όπως μας καταγγέλουν αναγνώστες, που χρέωσαν την υποβολή δικαιολογητικών για εξισωτική αποζημίωση και άρθρο 68 προς 30 ευρώ ανά δικαιούχο συν ΦΠΑ.

Για το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, αναμένεται μία επιπλέον πληρωμή των εκκρεμοτήτων από τον επιτόπιο έλεγχο της ενιαίας ενίσχυσης του 2012, καθώς και να εξοφληθούν παλαιότερες ενισχύσεις όλων των ειδών (2009-2011). Ακόμα δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την εξισωτική αποζημίωση, αν και προβλέπεται να δοθεί λίγο πριν το Πάσχα, όπως κάθε χρόνο.

Χωρίς αλλαγές η επιστροφή αγροτικού πετρελαίου
Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής, είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για μεγάλες αλλαγές στον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης από τους αγρότες, οπότε τα ποσά θα είναι ίδια με πέρσι. Συνολικά θα δοθούν 80 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή και θα ακολουθήσει εξόφληση τον Σεπτέμβριο.

Το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης
Ο κ. Κορασίδης δεν θέλησε να απαντήσει για το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Πάντως, πέρσι, που η Ελλάδα είχε ξεπεράσει το πλαφόν των 2,5 εκατ. στρμ., το ποσό ήταν 70,5 ευρώ το στρέμμα.

Το ποσό των de minimis
Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τα ποσά που θα δοθούν ανά κτηνοτρόφο στους ορεινούς, μετακινούμενους και στους χοιροτρόφους. Οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έγιναν κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων κάθε εκμετάλλευσης.

 

De minimis Πτηνοτρόφων

Αριθμός ορνίθων                             ευρώ/πτηνοτρόφο

● >=10.000 και <20.000                 2500

● >=20.000 και <30.000                 3000

● >=30.000 και <50.000                 4000

● >=50.000 και <75.000                 6000

● >=75.000 και <100.000               7000

● >=100.000                                       7500

 


De minimis πεδινών αιγοπροβατοτρόφων

Κατηγορία Εκμετάλλευσης         Κατ’ αποκοπή ποσό ήσσονος σημασίας για εκμεταλλεύσεις κτηνοτροφικής κατεύθυνσης με αιγοπρόβατα,€          Κατ’ αποκοπή ποσό ήσσονος σημασίας για εκμεταλλεύσεις κτηνοτροφικής κατεύθυνσης με βοοειδή, €

Αριθμός αιγοπροβάτων                               ευρώ/κτηνοτρόφο

● (7,5 -15ΜΜΖ)                                                300         600

● (15 -30ΜΜΖ)                                  600         1.200

● (30 -60ΜΜΖ)                                  900         1.800

● (60 -120ΜΜΖ)                               1.500     2.400

● (120 -240ΜΜΖ)                             2.400     3.600

● (240 – 480ΜΜΖ)                            3.600     4.500

● (>480 ΜΜΖ)                                   4.500     5.100

 

De minimis πεδινών βοοτρόφων

Αριθμός βοοειδών                          ευρώ/κτηνοτρόφο

● (7,5 -15ΜΜΖ)                                                600

● (15 -30ΜΜΖ)                                  1.200

● (30 -60ΜΜΖ)                                  1.800

● (60 -120ΜΜΖ)                               2.400

● (120 -240ΜΜΖ)                             3.600

● (240 – 480ΜΜΖ)                            4.500

● (>480 ΜΜΖ)                                   5.100

από http://www.agronews.gr/