Να κλείσουν οι Ναοί ζητούν μέσω επιστολών τους Ντασιώτης και Σταθάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο δήμαρχος Αλιάρτου Θεπσιών και ο δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας με επιστολές τους προτρέπουν τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να αποφασίσει το κλείσιμο των Ιερών Ναών με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Διαβάστε την επιστολή του δημάρχου Αλιάρτου Θεσπιών:

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

Μακαριώτατε,

Ζούμε πρωτόγνωρες εποχές, όπου η δημόσια υγεία κλονίζεται. Η ζωή πάρα πολλών ανθρώπων κινδυνεύει, ενώ η διαχείριση αυτής της κρίσης επιβάλλει δραστικά και ασύλληπτα, σε φυσιολογικές συνθήκες, μέτρα που ενέχουν και το στοιχείο της στέρησης δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως της συνάθροισης , της ελεύθερης βούλησης ή της έκφρασης της θρησκευτικής πίστης.

Αυτή όμως τη δύσκολη στιγμή ο λαός έχει ανάγκη τους ηγέτες του και αυτοί πρέπει άμεσα και σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, να αξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν δραστικά μέτρα, με πρώτο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας που κινδυνεύει και της ζωής των ανθρώπων που ενδεχομένως δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κινδύνου.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση και οι φορείς αυτοδιοίκησης, μέσα σε αυτούς και ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων, έχουν λάβει και λαμβάνουν καθημερινά, δραστικά μέτρα για την αποτροπή της συνάθροισης του κόσμου, ώστε να περιοριστεί η διάδοση του Κορονοϊού. Κάνουμε ακριβώς ότι μας συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες, τους οποίους εμπιστευόμαστε πλήρως.

Ομολογώ πως είναι εντυπωσιακή η προσαρμογή του κόσμου στις οδηγίες μας, παρόλο που μεταβάλλεται δραματικά η καθημερινότητά του, γιατί αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για το καλό του. Το ίδιο όμως δε συμβαίνει στους Ιερούς Ναούς, όπου μερίδα των ίδιων ανθρώπων που πειθαρχεί στις υποδείξεις και απαγορεύσεις των φορέων της διοίκησης, προσέρχεται γιατί ακριβώς δεν υπάρχει η ίδια αυστηρή σύσταση.

Το παράλογο δε, είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των προσερχομένων στους Ιερούς Ναούς, είναι ακριβώς οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που κινδυνεύουν και το ακόμη πιο παράλογο είναι πως όλα τα μέτρα περιορισμού έχουν ληφθεί για να προστατευθούν αυτοί. Το μήνυμα που περνάει στην κοινωνία προβάλλεται, δυστυχώς, ως μια αδικαιολόγητη αδράνεια της Εκκλησίας να προστατέψει τους πιστούς της και κατ’επέκταση το κοινωνικό σύνολο.

Με τη δυνατότητα που μου δίνει η θεσμική μου θέση ως Δημάρχου Αλιάρτου Θεσπιέων, που στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μου είναι και η προστασία της δημόσιας υγείας των δημοτών μου, παρακαλώ να λάβετε άμεσα τα αντίστοιχα μέτρα, πλήρους αποτροπής των πιστών από την προσέλευση και συνάθροιση στους Ιερούς Ναούς. Δεν είναι πρέπον να οδηγηθούμε στο σημείο να εκδώσουμε, ως Δημοτική Αρχή, τέτοια οδηγία.

Με την ιδιότητά μου ως ανθρώπου που σπούδασα και δίδαξα την Θεολογία, απευθύνω έκκληση, να προστατέψετε το Πλήρωμα της Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα να προστατέψετε και το Σώμα της από όλες εκείνες τις φωνές που της προσάπτουν αναχρονισμό, προβάλλοντας έλλειψη εμπιστοσύνης στα πορίσματα της επιστήμης. Ταυτόχρονα είμαι βέβαιος πως δύναται η Εκκλησία, σε εμπερίστατες καταστάσεις όπως τώρα, να βρει τρόπους διατήρησης της λατρευτικής συνοχής με τους πιστούς, χωρίς να κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους.

Προς τούτο επικαλούμαι το πνεύμα της διδασκαλίας, ενός από τους σπουδαιότερους Αγίους μας, του Μ. Βασιλείου, που κινείται στην ανάγκη της ορθής τοποθέτησης απέναντι στην επιστημονική έρευνα και τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Αν μερικοί θρησκευόμενοι έχουν κάποιες επιφυλάξεις στην αποδοχή της Επιστήμης, λόγω κάποιων υπερβολών της στις μέρες μας, θα πρέπει να θυμούνται – κι ο Μ. Βασίλειος συμφωνεί απόλυτα – ότι είναι η κατάχρηση κι όχι η λελογισμένη χρήση της Επιστήμης που επιφέρει τα κακά, όπως εξάλλου κάθε κατάχρηση. Η Επιστήμη σήμερα κρίνεται ως μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες του Θεού γιατί αυτή κατόρθωσε, πράγματι και τη ζωή του ανθρώπου να κάνει πιο άνετη, πολλές ασθένειες να θεραπεύσει, τον πόνο να αμβλύνει και τη ζωή να επιμηκύνει. Είναι ευεργετική, επομένως η Επιστήμη για τον άνθρωπο. Φτάνει να συμπορεύεται με την αρετή γιατί διαφορετικά γίνεται πανουργία, όπως προειδοποίησαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Διαβάστε την επιστολή του δημάρχου Δ-Α-Α:

Μακαριώτατε,

Σήμερα Καλείσθε να πάρετε μια απόφαση με βάση τις αξίες της Ορθοδοξίας, ως Αρχιεπίσκοπος και Ηγέτης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν μπορεί η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία να μην συμμετέχει στον πανανθρώπινο αγώνα που γίνεται για να σώσουμε τους συνάνθρωπούς μας, που έχει ως αξίες της την Αλληλεγγύη και την Αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Σίγουρα η Πίστη μας δεν δοκιμάζεται με την παρουσία μας στους ναούς, αλλά όπως λέτε και εσείς «την Πίστη την έχουμε μέσα μας».

Πιστεύω ότι σήμερα θα πάρετε την σωστή απόφαση, ώστε η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία να συμμετέχει στην πανανθρώπινη αυτή προσπάθεια.