Το χωροταξικό υποβαθμίζει τη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Το θέμα της υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων που αφορούν στην αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του πρώτου σταδίου του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συζητήθηκε την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς. Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της δημοτικής αρχής και του ΤΕΕ ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση της επιχειρούμενης υποβάθμισης της Λιβαδειάς

papaggelisnik«Έγινε μια που καλή δουλειά από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου σε συνέχεια της δουλειάς που έχει κάνει το ΤΕΕ. Είναι δεδομένο ότι όπως σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή το χωροταξικό της περιφέρειας επιχειρεί να σβήσει από το χάρτη τη Λιβαδειά. Εμείς αυτό σε καμία περίπτωση στα όργανα δεν θα το επιτρέψουμε και θα  διεκδικήσουμε για τη Λιβαδειά ότι της ανήκει» δήλωσε ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής.

Για προχειρότητα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν αντιμετώπισε το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα.

apostoloy«Ένα πολύ σοβαρό θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με μεγάλη προχειρότητα», σημείωσε ο Γιάννης Αποστόλου και πρόσθεσε: «Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Ενώ είχαν πει ότι θα υπήρχε αναρτημένο το σχέδιο στο διαδίκτυο, στη σελίδα του δήμου δεν υπήρχε τίποτα. Έτσι την τελευταία στιγμή μας παρουσίασαν κάποιες προτάσεις. Αυτά είναι ασκήσει επί χάρτου, η Λιβαδειά απομακρύνεται από την ανάπτυξη και δεν υπάρχει η δύναμη να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να βοηθηθεί η περιοχή μας που αποτελεί το κέντρο της Περιφέρειας. Η Λιβαδειά για μια ακόμα φορά θα είναι μια αδικημένη πόλη και θα αποτελεί μόνο ένα ενεργειακό κέντρο, ένα κέντρο ανεμογεννητριών».

poulouΗ Γιώτα Πούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα θέμα με μεγάλη σημασία που όμως δεν υπάρχει ανάλογη προετοιμασία και εδώ έχει μεγάλη ευθύνη η δημοτική αρχή διότι έφερε το θέμα προς συζήτηση χωρίς καμία εισήγηση. Ακούστηκαν κάποιες εισηγήσεις από τον αντιδήμαρχο και συμπληρωματικές προτάσεις από τον δήμαρχο ωστόσο είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη Λιβαδειά που στο χωροταξικό είχε μείνει έξω από τις παρατηρήσεις για την αξιολόγηση»

Αυτό όπως επεσήμανε η κ. Πούλου έχει ιδιαίτερη σημασία διότι η επόμενη προγραμματική περίοδος θα χρηματοδοτήσει έργα που θα προβλέπονται στο χωροταξικό.

«Η Λιβαδειά και το 2003  -είπε- που μελετήθηκε το χωροταξικό είχε ένα αδύνατο στίγμα που συνεχίζει να το έχει. Ο μόνος ρόλος που είχε δοθεί είναι αυτός του διαχειριστή του υδατικού πλούτου της περιφέρειας χωρίς όμως προς αυτή την κατεύθυνση να έχει γίνει κάτι ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΤΕΕ σημειώνοντας ότι και αυτές όπως και όλες οι προτάσεις πρέπει να συζητηθούν και να αξιολογηθούν.

arkoymanis«Αυτά που ακούσαμε ήταν σαν παραμύθια. Ο κόσμος, η κοινωνία έχει σοβαρά προβλήματα και εμείς συζητάγαμε κάποια πράγματα για το μέλλον που ουσιαστικά κανένα από αυτά δεν είναι εφικτό να γίνει. Χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να γίνουν αυτά στη Βοιωτία με τοπικιστικές διαθέσεις και χωρίς κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν», τόνισε ο Πέτρος Αρκουμάνης