Υδροστρόβιλος “σάρωσε” τα πάντα στην Αλίαρτο. Καταστροφές από χαλάζι στη Θήβα. Δύο φωτιές στη Λιβαδειά (photo)

Κοινοποίηση στα Social Media

Υδροστρόβιλος 10 λεπτών ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά του κυρίως στην περιοχή της Αλιάρτου και της Θήβας.

Η Αλίαρτος λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα είχε εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου από της ασύλληπτης έντασης φαινόμενο που χτύπησε την περιοχή.

Εκατοντάδες δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα και σπίτια, κολώνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ κόπηκαν στη μέση, “εξαφανίστηκαν” κάδοι απορριμμάτων, σιλό αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων ξηλώθηκαν σας χάρτινοι πύργοι, βαριά οχήματα-νταλίκες αποκλείστηκαν στο εσωτερικό οδικό δίκτυο στο κέντρο της Κωπαίδας από τις πτώσεις δέντρων.

Η Αλίαρτος βυθίστηκε στο σκοτάδι από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης ενώ διακόπηκε το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας και η υδροδότηση της έδρας του Δήμου για αρκετή ώρα.

Συνεργεία του Δήμου, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ επιχειρούσαν καθ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και νύχτας προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Το τμήμα πολιτικής προστασίας της Βοιωτίας παραμένει επί ποδός.

Νωρίτερα χαλάζι έπεσε στο κέντρο της Λιβαδειάς χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες.

Την απόλυτη καταστροφή βιώνουν όμως οι αγρότες της Θήβας καθώς η ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε περισσότερα από 4.000 στρέμματα καλλιεργειών, με τους αγρότες να απαιτούν την άμεση επέμβαση του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να καταβληθούν αποζημιώσεις που θα περισώσουν στο ελάχιστο οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η μεταστροφή του καιρού και η αστραπιαία μεταβολή του, από την ηλιοφάνεια και τις θερμοκρασίες καύσωνα, στις πυκνές νεφώσεις που συνοδεύτηκαν από ισχυρό αέρα κεραυνούς και αστραπές, έφεραν και δύο πυρκαγιές.

Λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά σε δασική περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Λαφυστίου και Αγίου Γεωργίου στη Λιβαδειά δίπλα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη από τη Λιβαδειά και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Λαμία ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν το τμήμα πολιτικής προστασίας της ΠΕΒ και κάτοικοι της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ακούστηκαν εκρήξεις στο δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Η φωτιά έκαψε ελιές, ξερά χόρτα και θάμνους σε μία έκταση 15 περίπου στρεμμάτων.

Λίγη ώρα αργότερα και μόλις η φωτιά στο Λαφύστι τέθηκε υπό μερικό έλεγχο μία νέα φωτιά ξέσπασε σε λόφο με χαμηλή βλάστηση απέναντι από το χωριό Ανθοχώρι στη Λιβαδειά από πτώση κεραυνού σύμφωνα με πληροφορίες.

Δυνάμεις μετακινήθηκαν στο σημείο και περιόρισαν την επέκταση της φωτιάς ενώ και σστις δύο περιοχές παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για να συνδράμουν σε ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.