Κλ. Περγαντάς: Η ενότητά, η συνοχή και η δυναμική μας χτίζονται καθημερινά και είναι πάνω απ΄ όλα

Κοινοποίηση στα Social Media

perrif25Στη Λαμία πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς ενημέρωσε το σώμα σε σχέση με τις συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και τις εξελίξεις της διαβούλευσης του σχεδίου «Αθηνά» σχετικά με τις εξελίξεις των ΤΕΙ και του ΑΕΙ στην Περιφέρεια.

Ειδικότερα, ο κ. Περγαντάς ανέφερε :

«Είναι γνωστό ότι με την ανακοίνωση της διαβούλευσης του σχεδίου Αθηνά, που έγινε με τρόπο αποσπασματικό, προσχηματικό, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς την συμμετοχή και στην έκφραση των θεσμικών φορέων και της κοινωνίας, εκφράσαμε άμεσα την αποδοκιμασία μας με ανακοίνωση της Περιφέρειας, το περιεχόμενο της οποίας υιοθετήθηκε από την Ένωση Περιφερειών.

Οι αντιδράσεις μας και η κινητοποίησή μας, οδήγησαν το Υπουργείο να προχωρήσει πλέον σε μια ουσιαστική διαβούλευση, η οποία σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις, ερμηνεύονται θετικά οι προτάσεις μας και πιστεύω έχοντας τη διαβεβαίωση του Υπουργού οι εξελίξεις θα είναι γενικά ικανοποιητικές για τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας.»

Σε κορυφαίο ζήτημα ανέδειξε ο κ. Περγαντάς τη συνοχή της Περιφέρειας επισημαίνοντας :

«Όμως πάνω απ΄το σχέδιο Αθηνά και πάνω απ΄όλα κορυφαίο ζήτημα είναι η πολιτική ενότητα της Περιφέρειας.

Έχουν κλείσει ήδη δυο χρόνια λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας. Μιας Περιφέρειας που στην ουσία δομείται από εμάς και λειτουργεί από εμάς. Μιας Περιφέρειας που αγωνίζεται καθημερινά να ξεπεράσει τις προχειρότητες του ιδρυτικού της νόμου του Καλλικράτη, να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και όχι μόνο να ισορροπήσει, αλλά να προχωρήσει αποτελεσματικά παράγοντας χρήσιμο έργο για τον τόπο και την κοινωνία.

Αυτή η ενότητα που χτίζεται με επιμονή και σκληρή δουλειά κάθε μέρα στην Περιφέρεια, υπονομεύεται από εξωγενείς παράγοντες και απειλείται από κεντρικές οριζόντιες πολιτικές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση το σχέδιο Αθηνά. Με δυο κουβέντες ένα ανερμάτιστο σχέδιο έθεσε σε δοκιμασία τη συνοχή μας.»

Συνεχίζοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε :

«Εμείς όμως είμαστε εδώ για να συνθέσουμε και για να ενώσουμε. Για να δώσουμε με τη στάση μας και τις αποφάσεις μας οντότητα στη Στερεά Ελλάδα και δυναμική στο σύνολό της.

Αυτή η διαρκής προσπάθεια ήρθε να λειτουργήσει προσθετικά και τώρα, απέναντι στο σχέδιο Αθηνά, που επεχείρησε να δημιουργήσει προστριβές και αντιθέσεις. Πιστεύω πως η ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου που θα εξομαλύνει τις διαφορές των ΤΕΙ.»

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη συνάντησή του με τον Υπουργό, ο κ. Περγαντάς είπε :

«Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η λειτουργία των ΤΕΙ θα συνεχιστεί χωρίς να δοκιμάζει τη συνοχή της Περιφέρειας.

Σε ότι αφορά το ΑΕΙ, δηλαδή τα τμήματα της Λαμίας και της Λιβαδειάς, εμείς ζητήσαμε την παραμονή τους και την εξέλιξή τους. Εκείνο που διαφαίνεται πάντως από τη συνάντησή μου και τη συνάντηση των φορέων με τον Υπουργό είναι ότι το τμήμα της Λαμίας θα παραμείνει και πιθανότατα θα ενισχυθεί. Ο Υπουργός δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις για το τμήμα της Λιβαδειάς.

Εμείς πάντως συνεχίζουμε να διεκδικούμε την παραμονή του τμήματος της Λιβαδειάς και να αντιπροτείνουμε στις αιτιάσεις της μεταφοράς του για οικονομικούς λόγους την οικονομική στήριξή μας  μέσα από κονδύλια των ΚΑΠ της Περιφέρειας, που μπορεί να γίνει με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, την οποία προτείναμε και στηρίζεται από την ΕΝΠΕ.

Ελπίζω ότι δεν θα γίνει το λάθος να αποστερήσει το Υπουργείο από τη Λιβαδειά ένα τόσο παραγωγικό και σημαντικό εκπαιδευτικό κύτταρο.»

«Τέλος», είπε ο περιφερειάρχης, «θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα ζητήματα, σχετικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας για τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ενέργειες θετικές, που αποσιωπούνται, πλην όμως έχουν θεμελιακή συμβολή στη διαμόρφωση του σχεδιασμού για την Ανωτάτη Εκπαίδευση.

Ένα σημείο είναι η συμβολή μας στις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως το νέο κτίριο του ΤΕΙ της Άμφισσας, προϋπολογισμού 7 εκ. € και η ανακατασκευή για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΑΕΙ στη Λαμία, προϋπολογισμού 1,5 εκ. €. Είναι προφανές ότι αυτές οι υποδομές έχουν αποτελέσει σημαντικότατη παράμετρο  για την πορεία των τμημάτων.

Αντίστοιχα είχαμε προχωρήσει στη Νομαρχιακή μας θητεία στην αγορά οικοπέδου στη Λιβαδειά για την ανέγερση κτιρίου που θα φιλοξενεί το ΑΕΙ της πόλης.

Φυσικά, η παρουσία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα είναι κατάκτηση όλων : των πρώην Νομαρχών, όπως και των Δημάρχων, των Βουλευτών και των θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του τόπου μας.

Είναι ευνόητο ότι η συσπείρωση των δυνάμεών μας, που έχει φέρει μέχρι τώρα αποτελέσματα, θα βοηθήσει και στην ενότητά μας και σε θετικές εξελίξεις στη Στερεά Ελλάδα.»

 

perif25bΥποβολή ερώτησης του κ. Αθ. Χειμάρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο κ. Αθ. Χειμάρας συμμετείχε και υπέβαλε , στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα 25 Φεβρουαρίου 2013 στη Λαμία την παρακάτω ερώτηση :

« Κύριε Περιφερειάρχη ,

–          Οι Κυβερνήσεις, αλλά και κυρίως η Αυτοδιοίκηση έχουν συνέχεια και επιβάλλεται η μια να σέβεται και να συνεχίζει αυτά που παρέλαβε από την προηγούμενη.

–          Σήμερα θα αναφερθώ σε κάποια βασικά έργα του πρωτογενή τομέα ( Γεωργίας ) , τα οποία είχα συζητήσει και με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κο Καπελέρη τον ΜΑΡΤΗ του 2012, αλλά δεν γνωρίζω το στάδιο που σήμερα βρίσκονται, ούτε αν έχουν την απαιτούμενη προώθηση από τη Διοίκηση της Περιφέρειας και συγκεκριμένα :

 1. 1.      Μελέτη κατασκευής λιμνοδεξαμενών Ανθήλης και Ροδίτσας Δήμου Λαμίας και προϋπολογισμού 700.000 ευρώ .
 • Το έργο ήταν ενταγμένο στην ΣΑΕΠ 766 ( Αναπτυξιακό Περιφέρειας ) προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ.
 1. 2.      Συμπλήρωση και Επικαιροποίηση , μελέτης κατασκευής φράγματοςστον Άγιο Χαράλαμπο Μώλου, προϋπολογισμού 252.000 ευρώ .
 • Το έργο είναι ενταγμένο στη ΣΑΕΠ 766, ( Αναπτυξιακό Περιφέρειας ) , προϋπολογισμού 4.300.000 ευρώ.
 1. 3.      Μελέτη κατασκευής ταμιευτήρα Δ.Δ. Μεγαπλάτανου και Μύλων, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
 • Τα έργα ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα ΣΑΕ 540 ( Ειδ. Αναπ. Πρ. Ν.Α.Φ. ) με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ το κάθε έργο.
 1. 4.      Μελέτη κατασκευής λιμνοδεξαμενής στο Δ.Δ. Παλαιοκερασιάς Δήμου Στυλίδας , προϋπολογισμού 250.000 ευρώ . 
 • Το έργο είναι ενταγμένο στη ΣΑΕΠ 766 ( Αναπτυξ. Περιφ ) με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ.
 1. 5.      Τι γίνεται με το φράγμα Ψαχνών Ευβοίας, για το οποίο πολλά ακούγονται .

–          Περιμένω απάντηση πέραν των προφορικών και γραπτές για καλύτερη ενημέρωση όλων μας. »

 

Συνοπτική ενημέρωση Αθ. Χειμάρα  για τη συνάντηση  με τον Υπουργό Παιδείας

Ο κ. Αθ. Χειμάρας  τοποθετήθηκε  στο πλαίσιο της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου , σήμερα 25 Φεβρουαρίου 2013 , στη Λαμία, σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας:

 Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 1. 1.      Πέρασαν περισσότερα από 2 χρόνια κριτικής  και προτάσεων της Παράταξής μας για σοβαρή και αποτελεσματική παρέμβαση της Περιφέρειας στην Κυβέρνηση – Υπουργό Παιδείας – προκειμένου να εδραιωθεί το Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με τη δημιουργία του 3ου Τμήματος, που είχε την έγκριση , με την υπογραφή και του Προεδρικού Διατάγματος , από την Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή το 2009.

–          Με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε τη δημιουργία ΣΧΟΛΗΣ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ και την εδραίωση του Πανεπιστημίου- πράγμα που όλοι μας επιδιώκαμε – τουλάχιστον με λόγια.

–          Είχαμε επίσης προτείνει την ενδυνάμωση – ενίσχυση των ΤΕΙ που λειτουργούν στην Περιφέρειά μας.

–          Τελικά φτάσαμε στο παρά πέντε , χωρίς καμία σοβαρή παρέμβαση από τη Διοίκηση της Περιφέρειας.

 1. 2.      Ευτυχώς πριν λίγες ημέρες, η Βουλευτής κα Μακρή , σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κο Κοτρωνιά . έκλεισαν ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας και οι μετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση, δώσαμε τη μάχη, που έπρεπε να είχαμε δώσει από καιρό.

–          Τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.

–          Προσωπικά είμαι συγκρατημένα ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ και αυτό το στηρίζω , στις πολύ προσεκτικές , αλλά και υπεύθυνες, απαντήσεις του Υπουργού, ο οποίος γνώριζε καλά το όλο θέμα.

 1. 3.      Θέλω επίσης να τονίσω, ότι όλοι όσοι μετείχαμε στο διάλογο, είχαμε προσυμφωνήσει να μην μπούμε σε προτάσεις που να έρχονται σε αντίθεση με άλλους Νομούς της Στερεάς Ελλάδας,
 • όπως το θέμα της έδρας του ΤΕΙ , που απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης   ( Χαλκίδας – Λαμίας  ) .

–           Κλείνοντας να προσθέσω, ότι πρώτη φορά τα 2 τελευταία χρόνια, Υπουργός Παιδείας, αποδέχεται να μελετήσει την προώθηση του 3ου – εγκεκριμένου –  Τμήματος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. 

 

perif25gΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Γύρω από το Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ

Το συνέδριο της ΕΝΠΕ, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσω του προγράμματος «Καλλικράτης» και τη λειτουργία των περιφερειακών διοικήσεων είναι ένα διάστημα ικανό για την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του ΚΚΕ για τον χαρακτήρα αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ότι αυτή αποτελεί βασικό εργαλείο για την προσαρμογή του αστικού Κράτους και των διοικητικών του δομών στις νέες σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου αλλά και για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Οι αλλαγές αυτές ενισχύουν την περεταίρω διασύνδεση της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης με την Ε.Ε. και τους φορείς της.

Οι αναγκαίες για το κεφάλαιο προσαρμογές στη δημόσια διοίκηση είναι συνέχεια της 20ετίας των αντιδραστικών αλλαγών και στη διοικητική δομή του Κράτους τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πραγματοποιούνται και επιταχύνονται στις συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα γενικότερα. Επίθεση που στοχεύει αφενός μεν αυτά, να επωμιστούν το σύνολο των μέτρων της δημοσιονομικής εξυγίανσης και αφετέρου στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, της αφαίρεσης εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών οφειλών και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Συνοδεύονται από την κλιμάκωση της κρατικής βίας και καταστολής με στόχο η αντεργατική λαίλαπα να περάσει «δια πυρός και σιδήρου», προλειαίνοντας το έδαφος του νέου κύματος αντιλαϊκών μέτρων.

Η Περιφερειακά Διοίκηση, μαζί με τους Δήμους, είναι συνυπεύθυνη για την επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας. Αποδέχονται και εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, μέσα:

Α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Μέσα από τη στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη διευκόλυνση της επέκτασης της δράσης του κεφαλαίου και σε νέους τομείς, από τη μεγαλύτερη σύμφυση της λειτουργίας τους με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια οι Περιφέρειες διαχειρίζονται τον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ, προετοιμάζουν το έδαφος για την παροχή νέων προκλητικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων μέσα από τον σχεδιασμό για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ).

Διευκολύνουν, μέσα από την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών, τα επενδυτικά σχέδια, ιδιαίτερα, στον τομέα των ΑΠΕ και του τουρισμού, υποβαθμίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τις συνθήκες διαβίωσης στην ύπαιθρο, υπονομεύοντας παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, την χλωρίδα και την πανίδα, αλλοιώνοντας το αστικό τοπίο.

Αξιοποιούν τα ΣΔΙΤ, αλλά και τις συμβάσεις παραχώρησης, όπως για τη δημιουργία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων. Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και αυτής των υδάτινων πόρων. Υπόγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την TASK FORCE.

Με την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού επιχειρούν τη συγκέντρωση της γης και την αλλαγή χρήσης της, διευκολύνουν την επιχειρηματική «αξιοποίηση» του φυσικού πλούτου και την παραχώρηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα των ελεύθερων χώρων. Αλλά και στον αγροτικό τομέα με την προώθηση των λεγόμενων «καλάθι αγροτικών προϊόντων» προωθούν τη δημιουργία καπιταλιστικών επιχειρήσεων στον αγροτικό τομέα.

Άλλωστε το σύνολο των αναγκών και προτεραιοτήτων των επιχειρηματικών ομίλων περιλαμβάνουν και τα Μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά σχέδια που ετοιμάζουν οι Περιφέρειες και στα οποία εντάσσουν και τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Με το οποίο χρηματοδοτείται η υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών και στοχεύσεων της Ε.Ε., όπως αυτές ιεραρχούνται από την αντιδραστική στρατηγική της «Ευρώπης 2020» και εξειδικεύονται από το Νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το Σύμφωνο για το Ευρώ και την πολιτική της «Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης». Προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ αποτελεί η πλήρης εφαρμογή των μνημονίων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η όποια διαπάλη δεν αφορά τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο του νέου ΕΣΠΑ αλλά την κατανομή των πόρων σε επίπεδο περιφερειών και το ποιος θα διαχειριστεί τα προγράμματα.

Αυτός ο προσανατολισμός και σε συνδυασμό με τη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και την ουσιαστική κατάργηση των ΚΑΠ για επενδύσεις οδηγεί στις καλένδες έργα υποδομής άμεσης προτεραιότητας που σχετίζονται με την προστασία αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας.

Β. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

— Στην αγορά εργασίας: Κατάργηση της μονιμότητας και των Συλλογικών Συμβάσεων. Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αξιοποίηση των συμβάσεων χρόνου και την ενοικίαση των εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών. Μείωση του προσωπικού και εντατικοποίηση της εργασίας, προωθούν την αξιολόγηση του προσωπικού, ενώ προσχηματική ήταν η αντίδρασή της για την εφεδρεία και τη διαθεσιμότητα. Συμμετείχαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων της «κοινωνικής εργασίας» μαζί με τις ΜΚΟ.

— Στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, υγείας και πρόνοιας μέσα από την αποδοχή της μεταφοράς αρμοδιοτήτων. Η οποία οδηγεί στην διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των κοινωνικών παροχών και στη μεταφορά της δαπάνης στην κάθε λαϊκή οικογένεια με συνεχή την ενίσχυση των ταξικών διαφοροποιήσεων. Αποδέχονται για τις προνοιακές δομές τη λογική του εθελοντισμού και τη δράση των ΜΚΟ που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση.

Γ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, ΤΩΝ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ. Διαμορφώνεται το πεδίο για αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης από τη λογική της ανταποδοτικότητας και της οικονομικής αυτοτέλειας. Από τους ΚΑΠ για το 2013 προϋπολογίζεται ότι θα αποδοθεί στις περιφέρειες ένα εξευτελιστικό ποσό, το οποίο δεν καλύπτει ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες ενώ καταργεί στην πράξη τους ΚΑΠ για επενδύσεις και τα υποκαθιστά από το ΠΔΕ.

Δ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Η δική μας αντίληψη είναι αντίθετη στις δομές διοίκησης του αστικού Κράτους, γιατί έχουν αποστολή την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων που υπηρετούν.

Αντιπαραθέτουμε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τον εργατικό – λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην εργατική – λαϊκή εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον εργατικό – λαϊκό έλεγχο, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Αυτός ο δρόμος εξασφαλίζει τον σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία, στηρίζετε στην εργατική – λαϊκή συμμετοχή

Μόνο σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, θα μπορέσουν να απαντηθούν το σύνολο των πραγματικών αναγκών του εργατόκοσμου που σήμερα υποφέρει.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ

που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες και με όρους ταξικού κινήματος:

– Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.

– Αναγκαία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά ταμεία που να κατευθύνονται σε έργα Υποδομής, για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία.

Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.

– Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και ιδιωτικοποίησης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.

– Καμιά απόλυση – Καμία διαθεσιμότητα, είτε μέσω της προωθούμενης «αξιολόγησης» δομών και εργαζομένων, είτε μέσω των νέων οργανισμών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αντιπαλεύουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. κ.λπ.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.

– Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών Ελλήνων – μεταναστών – προσφύγων..

 

Επίσης η Λ.Σ. κατέθεσε στο Π.Σ. πρόταση για δύο ψηφίσματα

ΠΡΟΤΑΣΗ

ψηφίσματος αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη αγροτιά.

Σαν Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην αγωνιζόμενη αγροτιά, που για 4η βδομάδα  βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα με τη μορφή μπλόκων, ενάντια στην πολιτική των φόρων, χαρατσιών, αυξήσεων σε ενέργεια και  αγροτικά εφόδια  που καθιστούν αδύνατη την αγροτική δραστηριότητα από μικρούς και μεσαίους αγροτο-κτηνοτρόφους, οδηγεί  στο στραγγαλισμό τους, προκειμένου να κυριαρχήσουν οι μεγάλες καπιταλιστικές μονάδες!

Είναι αγώνας επιβίωσης και το δίκιο είναι με το μέρος τους. Ξέρουν καλά πως αν δεν αποκρούσουν τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η συγκυβέρνηση, με τα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους κι αν δε συγκρουστούν με την καταστροφική ΚΑΠ της ΕΕ για να την ανατρέψουν, πολύ γρήγορα θ’ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα, να παραδώσουν, αντί πινακίου φακής, τα χωράφια τους και να οδηγηθούν στην ανεργία, στην πείνα και στην κοινωνική εξαθλίωση.

Η αυταρχική – αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης,  αντί να δώσει  λύσεις στα οξυμένα αγροτικά προβλήματα, χρησιμοποιεί  τη βία των ΜΑΤ, τον εμπαιγμό και τη συκοφαντία.

Η άρνηση κατ’ αρχήν του πρωθυπουργού να συναντήσει αντιπροσωπεία της αγωνιζόμενης αγροτιάς φανέρωνε την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο και  με επιχειρήματα τα αιτήματα της μικρομεσαίων – φτωχών αγροτών.

Οι συναντήσεις που στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν αποκαλύπτουν πως πέρα από κάποιες φραστικές διατυπώσεις για την δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και αυταπατών, η κυβέρνηση δεν θέλει να λύσει τα προβλήματα των αγροτών αφού είναι προσανατολισμένη στο να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων και φυσικά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Εκφράζει με κάθε τρόπο την απροκάλυπτη εχθρότητα της στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς, ενώ -ταυτόχρονα- σηματοδοτεί την κλιμάκωση του αυταρχισμού της.

Σε αυτή την λογική, καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα εδώ και τώρα. Να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Ταυτόχρονα καλούμε  σε ενίσχυση και αλληλεγγύη της αγωνιζόμενης αγροτιάς, ανάπτυξη της συμμαχίας της με τους εργαζόμενους της πόλης και τα λαϊκά στρώματα. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα σε όφελος  του λαού και των αγροτών και όχι των κερδών των μονοπωλίων. Για παραγωγή ντόπιων προϊόντων που θα ικανοποιούν τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες, θα εξασφαλίζουν λαϊκή ευημερία και όχι ανεργία και δυστυχία. 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

      ψηφίσματος για την κατάργηση των Σ.Σ.Ε.

Οι συμβάσεις ήταν πάντα εχθρός της εργοδοσίας, που προσπαθούσε να τις παρακάμψει, να τις προσπεράσει.

Ποτέ δεν υπέγραφε με ελαφρά τη καρδία, αλλά η υπογραφή ήταν πάντα αντικείμενο σκληρής ταξικής αναμέτρησης.

Οι γενικές συλλογικές συμβάσεις όμως ,μας διασφάλιζαν τα κατώτατα όρια, γινόντουσαν ένα σκαλοπάτι για την υπογραφή καλύτερων, αυξημένων κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Πάνω από όλα όμως προστάτευαν και εμάς τους εργαζόμενους, ώστε να μη διαπραγματευόμαστε μόνοι μας το μισθό μας.

Οι κυβερνήσεις μαζί με ΕΕ και τρόικα έλυσαν τα χέρια της εργοδοσίας αφού θέσπισαν με νόμο τον κατώτατο μισθό στα 586€ μεικτά.

Οι εργοδότες και στον κλάδο μας έχουν επιδοθεί σε όργιο μειώσεων μισθών, απολύσεων κυρίως εργαζομένων με τις παλιές συμβάσεις. Έχουν βρει χίλιους τρόπους να χτυπήσουν τις συμβάσεις. Δίνουν κουπόνια δήθεν γιατί είναι αφορολόγητα, δίνουν το βασικό μισθό που θέσπισε η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα μαύρα. Με χίλιους δυο τρόπους αποφεύγουν τις εργοδοτικές εισφορές. Κάνουν τα πάντα ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους.

 

  Με αυτό το σκεπτικό, το Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτεί :

 • Όχι στην κατάργηση των ΣΣΕ. Δεν αποδεχόμαστε να ζουν οι εργαζόμενοι  με 400 ευρώ και συντάξεις πείνας. Υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων. Να καταργηθεί νόμος που κατάργησε την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων.
 • Κάτω τα χαράτσια και η φορολογία που τσακίζουν τη ζωή των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων.
 • Μέτρα προστασίας των ανέργων.
 • Όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

                                                                        ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ