Μπαρδάκας Βασίλης: Τουριστικές Ψηφιακές διαδρομές περιοχών της Λιβαδειάς και των Δημοτικών/Τοπικών κοινοτήτων της

Κοινοποίηση στα Social Media

Γράφει ο Μπαρδάκας Βασίλης *

O 4ος Άξονας Προτεραιότητας του προγράμματος του συνδυασμού «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» αφορά την έξυπνη οικονομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Στόχος είναι η συνολική ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου και άλλων φυσικών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών τοποσήμων, είτε στην πόλη της Λιβαδειάς (Κάστρο, διαδρομές, ειδικές δραστηριότητες και χώροι πολιτισμού στη «ζώνη της Κρύας και στις καταντί περιοχές του πόταμου Έρκυνα), είτε στους λοιπούς οικισμούς. Θέλουμε να συνδέσουμε τα αρχαιολογικά και λοιπά τοπόσημα  του Δήμου σε θεματικές περιηγητικές διαδρομές. Τελικό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία «Μηχανισμού Διαχείρισης της Λιβαδειάς ως Προορισμού» (Destination Livadia) ο οποίος θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου και τη σύνδεση με τις ροές επισκεψιμότητας από τουρίστες (εσωτερικού και εξωτερικού).

Πως θα γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα;

Με επεξεργασμένες προτάσεις από επιστήμονες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, είτε με χρηματοδότηση από πόρους του Δήμου, είτε με χρηματοδότηση μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Η «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» έχει προτάσεις για υλοποίηση έργων προς την κατεύθυνση αυτή;

Θα σας παρουσιάσω αναλυτικά μια πρόταση, που αποτελεί τμήμα του ολοκληρωμένου σχεδίου μας για τον Άξονα 4, που αφορά στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων προβολής, της Λιβαδειάς και των Δημοτικών/Τοπικών κοινοτήτων της, ως τόπο προορισμού για τουρισμό ποιότητας και τουρισμό υπαίθρου. Στόχο έχει τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών για την ανάδειξη του πολυποίκιλου πλούτου των περιοχών παρέμβασης σε όλο το Δήμο Λεβαδέων και κατά συνέπεια στην αύξηση της ροής των επισκεπτών προς αυτήν.

 

Τουριστικές Ψηφιακές διαδρομές περιοχών της Λιβαδειάς και των Δημοτικών/Τοπικών κοινοτήτων της

Διερευνώντας το διαδίκτυο και τις διαθέσιμες εφαρμογές σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας διαπιστώθηκαν ότι έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες από διάφορους ιδιωτικούς φορείς, καθώς και από φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα που προβάλουν μέσα από το διαδίκτυο τις περιοχές της Λιβαδειάς και των Δημοτικών/Τοπικών κοινοτήτων της.

Αυτό που φαίνεται ότι απουσιάζει είναι, μια στοχευμένη προβολή και ανάδειξή της, που θα προσελκύσει το χρήστη αλλά και θα τον συνοδεύσει κατά τη διάρκεια της περιήγησής του σε αυτήν. Αυτό που προκρίνεται ως σημαντικό δεν είναι τόσο η απαρίθμηση και η αναλυτική παρουσίαση του πολιτισμικού πλούτου που απλά αποτελεί σωρευτική γνώση, που εύστοχα παρουσιάζονται από άλλους δικτυακούς τόπους, αλλά η προσέγγιση περιοχών της Λιβαδειάς και των Δημοτικών/Τοπικών κοινοτήτων της μέσα από ένα σύστημα επιλεγμένων διαδρομών που θα βασίζονται στις προτιμήσεις και στα ενδιαφέροντα του χρήστη.

Επομένως, ο χρήστης θα είναι  ο πρωταγωνιστής και ο εντολοδόχος της πλοήγησης, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα με τη χρήση των Τ.Π.Ε. να πλοηγείται στη διαδρομή δυναμικά.

 

Αντικείμενο της πρότασης – έργου

Το αντικείμενο της πρότασης – έργου «Τουριστικές Ψηφιακές διαδρομές περιοχών της Λιβαδειάς και των Δημοτικών/Τοπικών κοινοτήτων της» περιλαμβάνει τις εξής λειτουργικές ενότητες:

  1. Δημιουργία περιεχομένου

Περιλαμβάνει την αποτύπωση, αναζήτηση, συλλογή, ταξινόμηση, δημιουργία, μετάφραση, καταχώρηση στη βάση δεδομένων και προβολή του συνόλου των γεωχωρικών δεδομένων που αφορά στην περιοχή παρέμβασης όπως ιστορικά στοιχεία, χρηστικά στοιχεία, φυσιολατρικά, θρησκευτικά, πολιτισμικά, μνημειακά, μουσειακά, φωτογραφικού υλικού, δίκτυα επαγγελματιών, παραδοσιακών επαγγελμάτων, κλπ. Τα γεωχωρικά δεδομένα (σημεία ενδιαφέροντος) θα πρέπει να αποδίδονται με τη θέση τους στο χώρο (geotagging), να φέρουν όλες τις δυνατές πληροφορίες που μπορούν να τα χαρακτηρίσουν, να συνοδεύονται από πολυμεσικό υλικό και την απαραίτητη ετικετοποίηση (tagging).

  1. Δημιουργία δικτυακού τόπου που θα αποτελεί την πύλη εισόδου του επισκέπτη σε όλες τις πληροφορίες
  2. Δημιουργία εφαρμογής για έξυπνες φορητές συσκευές (Smartphones & Tablets)
  3. Δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS)

Η καινοτομία του έργου έγκειται σε δύο βασικούς άξονες:

  • στην τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και
  • στη μεθοδολογία προσέγγισης σημείων ενδιαφέροντος των περιοχών

Τεχνολογικά, η δράση θα στηριχθεί στη τεχνολογία των έξυπνων φορητών συσκευών (smartphones και tables) που με ραγδαίους ρυθμούς κατακλύζουν την αγορά και τη βιομηχανία λογισμικού και υπηρεσιών.

Το έργο θα υλοποιηθεί στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα.

* Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λεβαδέων στις εκλογές της 26ης Μαΐου, με τη “Συμφωνία Προοπτικής” του Γιάννη Ταγκαλέγκα.

 

Σύντομο βιογραφικό 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λιβαδειά. Αποφοίτησα από το 2ο Λύκειο Λιβαδειάς και το 1999 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού.

Το 2002 ολοκλήρωσα κύκλο μαθημάτων στην Πληροφορική Τεχνολογία στο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ – Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών.

Το 2003 δημιούργησα την εταιρεία ExpertWeb Ολοκληρωμένες Λύσεις Πληροφορικής, της οποίας είμαι διαχειριστής – μέλος. Στα 16 χρόνια λειτουργίας η εταιρεία παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, έχοντας υλοποιήσει με επιτυχία μικρά και μεγάλα έργα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Στερεά Ελλάδα.

Το 2008 εντάχθηκα στο Μητρώο Θεματικών Συμβούλων του ΕΟΜΜΕΧ και πιστοποιήθηκα στους παρακάτω τομείς εξειδίκευσης: α) Διαχείριση έργου, β) Χρηματοδοτικά προγράμματα και γ) Υποστήριξη υλοποίησης έργων πληροφορικής.

Η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 2003, όπου ως Ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Λεβαδέων κ. Άρη Ρούσσαρη ήμουν συντονιστής φυσικού αντικειμένου των 18 εταίρων του σχεδίου Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL από το 2003 έως το 2005, καθώς και συντονιστής δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της Ολοκληρωμένης Δράσης Αστικής Ανάπτυξης σε Τοπική Ζώνη Μικρής Κλίμακας Δήμου Λεβαδέων από το 2005 έως το 2007.

Από το 2014 έως σήμερα είμαι μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Λεβαδέων.

Είμαι παντρεμένος με την Γωγώ Βαμβακά, Οικονομολόγο – Τραπεζικό στέλεχος, και έχουμε αποκτήσει 2 παιδιά, τον Γιάννη και την Ηλιάνα – Μαρία.