Εγκρίθηκε από την Βουλή το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κοινοποίηση στα Social Media

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε πρόσφατα με ευρύτατη πλειοψηφία, μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η ψηφοφορία έγινε δια εγέρσεως ενώ από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».
Η Βουλή των Ελλήνων, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βούτσης, θα κινητοποιηθεί ώστε να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια σχετικά με την απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ελληνική Πολιτεία ενώ η σχετική απόφαση που ελήφθη στην συνεδρίαση της 17ης Απριλίου κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Βουλή των Ελλήνων επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση, οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους, το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.
Το ψήφισμα δεν προσδιορίζει το πόσο των αποζημιώσεων που σχεδιάζει να ζητήσει η Αθήνα ενώ η Γερμανία έχει επανειλημμένα αποσαφηνίσει πως αναγνωρίζει την ηθική ευθύνη για τις θηριωδίες των Ναζί όμως θεωρεί το ζήτημα των αποζημιώσεων λήξαν.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σχετικά πως προτίθεται να ενημερώσει άμεσα την γερμανική κυβέρνηση, με ρηματική διακοίνωση, για τις αξιώσεις της Ελλάδας, που συνδέονται με τις κατοχικές καταστροφές, τις δολοφονίες των Ναζί, το κατοχικό δάνειο και τις κλοπές θησαυρών και κειμηλίων. Σημείωσε πως η κυβέρνηση επέλεξε να θέσει το θέμα των αποζημιώσεων σήμερα, καθώς εάν το είχε πράξει νωρίτερα θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι συνδέει τις διεκδικήσεις με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το τρίτο Μνημόνιο.
Για διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ «πούλαγε» παλικαρισμούς στο εσωτερικό, ενώπιον της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέδωσε πρωτίστως ηθική παρά υλική αξία στις ελληνικές αξιώσεις. Επισήμανε πως νομικά θα είναι πολύ δύσκολη η διασφάλιση επανορθώσεων από το Βερολίνο, όμως διευκρίνισε πως η Αθήνα έχει καλύτερα ερείσματα στην διεκδίκηση αποζημίωσης για το κατοχικό δάνειο που επέβαλαν οι Ναζί στην Ελλάδα.
Για μεγαλοστομίες και φθηνά επικοινωνιακά κόλπα από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, η οποία απέδωσε στην Κουμουνδούρου προεκλογικές σκοπιμότητες.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων γιατί «ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».
Για πονηρό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ψαρέψει ψήφους από την αριστερά έκανε λόγο ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς το ποσό που διεκδικεί η χώρα μας από τη Γερμανία για τις θηριωδίες, τις λεηλασίες και το κατοχικό δάνειο ανέρχεται σε 340 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα ζητά και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν.

Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας διεκδικεί:
Αποζημιώσεις για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Επανορθώσεις προς το κράτος για καταστροφή και λεηλασία του δικτύου και των υποδομών
το κατοχικό δάνειο.
Την επιστροφή πάνω από 8.500 αρχαιολογικών αντικείμενων και κειμηλίων που εκλάπησαν ή λεηλατήθηκαν από τους κατακτητές.
Όσον αφορά το ποσό που διεκδικεί η Ελλάδα, αυτό ανέρχεται σύμφωνα με την έκθεση του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2015 στα 340,5 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις για τα θύματα και οι αρχαιολογικοί θησαυροί).

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, πρέπει να καταβληθούν:
Για επανορθώσεις: 108 δισ. ευρώ (με βάση τη διάσκεψη των Παρισίων το 1946 και χωρίς να υπολογιστούν οι τόκοι).
Κατοχικό δάνειο: 54 δισ. ευρώ (χωρίς τόκους).

Οι σταθμοί της διεκδίκησης
1945-46: Διάσκεψη των Παρισίων όπου διευθετούνται οι εκκρεμότητες μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
1953: Διάσκεψη του Λονδίνου όπου «παγώνει» η διεκδίκηση μέχρι την επανένωση της Γερμανίας
1995: Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου επιδίδει ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση
1997 απόφαση 137 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επιδίκασε αποζημιώσεις σε φυσικά πρόσωπα και τα δικαστικά έξοδα σε βάρος του γερμανικού δημοσίου.
2000: Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καθιστά αμετάκλητη την απόφαση για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου
2014: Συγκροτείται η πρώτη κοινοβουλευτική επιτροπή διεκδίκησης
Όπως επισημαίνουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη ολιγωρία και ότι αυτή είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Να σημειωθεί τέλος πως ο δικηγόρος Σαράντος Θεοδωρόπουλος μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας, θέτει σειρά ερωτημάτων όπως: «η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να εγγράψει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό; Και έστω ότι το γράφει, οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. θα εγκρίνουν προϋπολογισμό με τέτοια απαίτηση σε βάρος της Γερμανίας, του δομικού στυλοβάτη του Ευρωατλαντισμού; Και τότε τι θα κάνει η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ψήφιση τέτοιου προϋπολογισμού με ό,τι αυτό επάγεται ; Έστω , πάλι ότι ακολουθεί τον οδικό χάρτη που προτείνει την επίδοση NOTAM στη Γερμανία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Σε περίπτωση άρνησης της Γερμανίας τι θα κάνουν, θα λάβουν αντίμετρα;».