Το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν έχει παραγραφεί και παραμένει ανοιχτό

Κοινοποίηση στα Social Media

Πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, η παρουσίαση του βιβλίου των K. H. Roth και H. Rubner “Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη”.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Karl Heinz Roth, Συγγραφέας, ιστορικός Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα, η Χριστίνα Σταμούλη Δικηγόρος, Διαχειρίστρια του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη και ο Ιωάννης Σταθάς, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Τόσο η κ. Σταμούλη και ο κ. Σταθάς αναμένεται να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα για την διεκδίκηση των επανορθώσεων και από άλλα μετερίζια πιθανόν από τον Δεύτερο και τον Πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης εξέλιξη που θα είναι θετική και με ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι γνωρίζουν όσο λίγοι το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την παρουσίαση συντόνισε ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ” ενώ ήταν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας και του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη, είχε την στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ενώ την οργάνωση είχε ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης.

«Το βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι ότι οι γερμανικές κυβερνήσεις από την δεκαετία του ΄50 αρνήθηκαν να καταβάλουν τις αποζημιώσεις που πρέπει για τις καταστροφές οι οποίες προκλήθηκαν στον πόλεμο, το βασικό μήνυμα επίσης είναι ότι το χρέος των αποζημιώσεων υπάρχει, έχει καταγραφεί, δεν παραγράφεται και είναι ώρα να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις για να δοθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα αυτό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Karl Heinz Roth.

«Το ζήτημα των επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό, η Γερμανική κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι έχει λυθεί ας πει πότε λύθηκε και με ποιον τρόπο. Στο βιβλίο αυτό δίνεται η απάντηση, γίνεται ξεκάθαρο ότι χρέος της Γερμανίας παραμένει», τόνισε ο Διστομίτης πρώην βουλευτής Γ. Σταθάς και πρόσθεσε: «Η υπόθεση του Διστόμου είναι η μόνη που αφορά ιδιώτες αλλά ακόμα δεν έχει μπει η υπογραφή από κανέναν υπουργό Δικαιοσύνης για να εκτελεστεί η απόφαση. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι δύσκολο να λυθεί εμείς όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε την δικαίωση, να γίνει γνωστό ότι όσοι κάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κάποια στιγμή θα πληρώσουν αλλά και να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή για να ξέρει ο κόσμος τις θηριωδίες που έχουν προκαλέσει οι ναζί».

Η Χ. Σταμούλη υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και όχι του συνόλου των πολεμικών επανορθώσεων που οφείλονται στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή συνοψίζονται στην εκτέλεση της απόφασης του Διστόμου, είναι η μόνη ώριμη απόφαση μαζί με άλλες δύο ανά την Ελλάδα και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε».

Ο Δήμαρχος Διστόμου Γιάννης Γεωργακός κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να δώσει επιτέλους το πράσινο φως στο Δίστομο που έχει κερδίσει με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου πάγου για να προχωρήσει η κατάσχεση γερμανικής περιουσίας επί Ελληνικού εδάφους».

Ο βουλευτής Νίκος Θηβαίος σημείωσε σχετικά: «Αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις και έτσι θα γίνει το πρώτο βήμα προκειμένου πραγματικά, νομικά, πολιτικά και ηθικά να ξεκινήσει και επίσημα από την Ελληνική πολιτεία και την κυβέρνηση η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων».

Οι γερμανικές επανορθώσεις για το Δίστομο και για άλλες πόλεις στην Ελλάδα όπως είπε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός «έχουν μεγάλη ηλικία αξία αλλά και μία τεράστια ηθική και συμβολική για κάθε μέλος των οικογενειών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας αλλά και για την χώρα συνολικά»

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά τόνισε: «Είναι ένα ζήτημα πανελλαδικό γιατί οι μαρτυρικές πόλεις είναι αρκετές σε όλη την Ελλάδα και επιτέλους πρέπει να δικαιωθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους για τα εγκλήματα που έγιναν στην Ελλάδα. Δεν πρέπει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να ζήσει κάτι τέτοιο. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου είναι μία συνέχεια των δράσεων και των ενεργειών όλων των φορέων για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου επεσήμανε: «Είναι υποχρέωση όλων μας να υποστηρίξουμε ενωτικά αυτό το θέμα της διεκδίκησης των επανορθώσεων και της δικαίωσης. Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να αποκατασταθούν τα θύματα και οι απόγονοι των θυμάτων αλλά είναι και θέμα ενικής αξιοπρέπειας. Πρέπει αυτοί που προξένησαν τα δεινά σε ένα τόπο κάποια στιγμή να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους, για αυτό είμαστε εδώ και η συγγραφή του βιβλίου είναι ακόμα μία αφορμή για να παραμένει το θέμα στην επικαιρότητα».