Ε.Κ. Θήβας: Όχι στο κλείσιμο και ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ

Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά την γνωστοποίηση των προθέσεων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με το σχέδιο  αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ  που προβλέπει το σπάσιμο της εταιρίας σε «καλό» και «κακό» κομμάτι (στα πρότυπα της πώλησης της ΑΤΕ) όπου από το «καλό κομμάτι»  θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία που στην συνέχεια θα πουληθεί αφού θα έχουν μεταβιβαστεί οι εγκαταστάσεις της Λάρυμνας και το μεταλλείο του Αϊ Γιάννη  ενώ το  «κακό κομμάτι»  με τα χρέη του παρελθόντος και τα  μεταλλεία της Ευβοίας και της Καστοριάς θα  οδηγηθούν σε εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι σε απόλυση:

 Θεωρούμε ότι:

 Τέτοιες προχειρότητες και πειραματισμοί σε μια βαριά βιομηχανία ,με την δομή και τις ιδιομορφίες της ΛΑΡΚΟ είναι επικίνδυνες και ανεφάρμοστες. Η ΛΑΡΚΟ είναι μία κοινή και αδιαίρετη εταιρία που λειτουργεί κάτω από Δημόσιο έλεγχο προκειμένου να υπάρχει ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου. Έτσι δομήθηκε και έτσι λειτουργεί εδώ και δύο γενιές. Αν υλοποιηθεί ο παραπάνω καταστροφικός σχεδιασμός  τότε με μαθηματική ακρίβεια η ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθεί σε ΚΛΕΙΣΙΜΟ. Αυτά τα σχέδια σε καμιά περίπτωση δεν είναι υπέρ της εταιρίας και των εργαζομένων. Εξυπηρετούν το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΛΑΡΚΟ και τα ιδιωτικά συμφέροντα που την επιβουλεύονται. Πρόκειται για ένα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο , εναντίον  της μοναδικής εξαγωγικής επιχείρησης νικελίου στην Ευρώπη η οποία διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος του  ορυκτού  πλούτου της χώρας μας.

Δηλώνουμε:

Την πλήρη αντίθεση μας στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και θα παλέψουμε με κάθε μέσο και δύναμη που έχουμε προκειμένου να τα ανατρέψουμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική της ΛΑΡΚΟ και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Καλούμε:

 ü      Τον Υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων  που στηρίζουν την συγκυβέρνηση ,να αποτρέψουν την – διορισμένη απ΄αυτούς – διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για τους πρόχειρους και καταστροφικούς σχεδιασμούς που υπονομεύουν το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.

ü      Τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να αναδείξουν την ΛΑΡΚΟ σαν το αποκορύφωμα  της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται στην χώρα μας. Σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης μια εταιρία σαν την ΛΑΡΚΟ ,καθαρά εξαγωγική που φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα πάνω από ένα  εκατομμύριο δολάρια την ημέρα ,δεν  την οδηγείς στην συρρίκνωση και το κλείσιμο παρά στην ανάπτυξη.

ü      Την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία , να ικανοποιήσουν το αίτημα της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ για μακροχρόνια ανανέωση των Δημόσιων παραχωρήσεων γης που είχαν παραχωρηθεί εδώ και 37 χρόνια και λήγουν στις 31.12.2012.

ü      Τους εργαζόμενους, σε συντονισμό με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα ( ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες ) να αντιδράσουν με το πιο δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή της εταιρίας . Με ενότητα και αγώνα. Με προσφυγές στην δικαιοσύνη που θα στείλουν στο ειδώλιο του κατηγορουμένου όσους ευθύνονται για το οικονομικό έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί.

ü      Τις τοπικές κοινωνίες με τους φορείς τους ,που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ ,να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων. Πιθανό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ θα έχει τρομερές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για όλες τις κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρίας (εργολάβοι, προμηθευτές κλπ).

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ.