Μηνύματα κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Κοινοποίηση στα Social Media

Στα πλαίσια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο δήμος Λεβαδέων και η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου, διοργάνωσαν ομιλία με θέμα “Πρόληψη της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης”.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, ως εκπρόσωπος της καμπάνιας στην Ελλάδα και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Δικτύου Κοινοβουλευτικών.
Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν επίσης η δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Κοσκοβόλη και η δικηγόρος-μέλος της Επιτροπής Ισότητας Γεωργία Καρβούνη.
Σκοπός της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου τα μηνύματα να φτάσουν σε γονείς και παιδιά.
Σύμφωνα με έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στατιστικός αριθμός του Συμβουλίου της Ευρώπης, που οριοθετεί το μέγεθος του ιδιαίτερα σημαντικού αποτρόπαιου φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών περιλαμβάνει βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια εναντίων ατόμων κάτω των 18 ετών, η οποία δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο στο παιδί και επηρεάζει την ομαλή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη με μακροπρόθεσμες συνέπειες και χωρίς θεραπεία.
Η Καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» αποτελεί μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αφορά στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν: το DVD των δύο ιστοριών κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης 1» και «To Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα», το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς, καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας».
Διανύοντας τον πέμπτο χρόνο της, η εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» πραγματοποιεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, συναντήσεις και συνεργασίες με θεσμικούς και πολιτειακούς παράγοντες, πολυάριθμες τηλεοπτικές εμφανίσεις, διανομή χιλιάδων αντιτύπων ενημερωτικού υλικού.