Σύλληψη 28χρονου για συμμετοχή σε 36 κλοπές χαλκού

Κοινοποίηση στα Social Media

Έναν 28χρονο αλλοδαπό, μέλος σπείρας η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών χαλκού από μετασχηματιστές της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε περιοχές της Βοιωτίας, συνέλαβαν αστυνομικοί της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τ. Α. Λιβαδειάς,σε αγροτική περιοχή του Μουρικίου Θηβών.

Η σύλληψή είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού και επιχειρησιακών δράσεων, με στόχο την πρόληψη και καταστολή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών.
Στο πλαίσιο της έρευνας που ακολούθησε από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας 9 ακόμη αλλοδαπών συνεργών του, ηλικίας από 25 έως και 41 ετών.
Τα μέλη της σπείρας αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου του 2018, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών χαλκού από μετασχηματιστές της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε..
Πιο αναλυτικά, διακριβώθηκε ότι με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, ενέχονται στην διάπραξη συνολικά 36 κλοπών – φθορών μετασχηματιστών του Δήμου Αλίαρτου – Θεσπιών Βοιωτίας, με το βάρος του κλεμμένου χαλκού να ανέρχεται σε 5 τόνους και 952 κιλά, ενώ η ζημιά που υπέστη η επιχείρηση, εκτιμάται στις 26.784 ευρώ.
Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε, μεταξύ άλλων συνεργών του που αναζητούνται, ο 28χρονος συλληφθείς, καθώς επίσης 6 κλεμμένα χάλκινα πηνία και διαρρηκτικά εργαλεία, κατάλληλα για την κοπή μετασχηματιστών και αφαίρεσης του χαλκού από το εσωτερικό τους, τα οποία βρέθηκαν στον χώρο των αποσκευών του προαναφερόμενου οχήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα από 26-05-2018 έως και 16-01-2019, έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί συνολικά από τους αστυνομικούς, 8 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που ανήκουν σε μέλη της εγκληματικής ομάδας, 31 κλεμμένα χάλκινα πηνία και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.
Επίσης δύο εκ των δραστών που έχουν ταυτοποιηθεί, αποτελούσαν μέλη εκτεταμένου εγκληματικού δικτύου διάπραξης κλοπών και φθορών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, το οποίο είχε αποδομηθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς τον Ιούνιο του 2018.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς, ενώ η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς συνεχίζεται, προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της σπείρας και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.