Σύσκεψη στην Π.Ε. Βοιωτίας: Απαλλαγή αρδευτικών τελών λόγω των πλημμυρών στο Κωπαϊδικό πεδίο

Κοινοποίηση στα Social Media

Η κήρυξη του Κωπαϊδικού Πεδίου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από το Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά.

Συμμετείχαν οι δήμαρχοι, Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, Αλιάρτου- Θεσπιέων, Γιώργος Ντασιώτης, Ορχομενού, Λουκάς Υπερήφανος και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λοκρών, Γιάννης Κούρος .
Οι Δήμαρχοι ενημερώθηκαν, προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση ανακοινώσεων, έτσι ώστε οι πληγέντες αγρότες, να καταθέσουν άμεσα τις αιτήσεις τους, για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.
Επίσης, δια των τεχνικών τους υπηρεσιών, οι δήμοι κλήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις στην Περιφέρεια, για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές .
Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της πληρωμής των αρδευτικών τελών από τους αγρότες.
«Το να κηρύξουμε την Κωπαΐδα άμεσα σε έκτακτη ανάγκη, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε χρήση ευεργετικών πλεονεκτημάτων, τα οποία εμπεριέχονται στη συγκεκριμένη διάταξη. Ήταν μια θεομηνία όπου 47,69 εκατομμύρια κυβικά νερού, εισήλθαν στον Κηφισό. Παλεύουμε και πασχίζουμε για το καλύτερο» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Παπαθωμά.
Επίσης η Αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενη στα αρδευτικά τελη σημείωσε: “Ενημερώνουμε όλους τους καλλιεργητές, που έχουν πληγεί οι καλλιέργειές τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, ότι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έχει δοθεί παράταση της ημερομηνίας λήξης των αρδευτικών τελών μέχρι 31/3/2019 προκειμένου οι πληγέντες να διενεργήσουν όλες τις διαδικασίες για την αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ”. Και συμπλήρωσε: “Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, και εφόσον πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ το μέγεθος της καταστροφής, οι καλλιεργητές θα μπορούν να προσέλθουν στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κατόπιν απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής να απαλλαγούν από τα αρδευτικά του 2018 ή να συμψηφιστούν σε περίπτωση που ήδη έχουν εξοφληθεί.»
Σε ότι αφορά στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί η Φ. Παπαθωμά σημείωσε μεταξύ άλλων: «Παρατηρήθηκαν ορισμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές όπου δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε διότι απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία αφού πρόκειται για περιοχές Νατούρα. Τώρα με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης μπορούμε με τα μηχανήματα να παρέμβουμε στις περιοχές αυτές και να καθαρίσουμε τα σημεία στα οποία δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα.
Σχετικά με τον Κηφισό τόνισε ότι δεν «έσπασε». Όπως είπε «ο όγκος του νερού ήταν τέτοιος που δημιούργησε τον φόβο μήπως έχουμε «σπάσιμο» του Κηφισού. Ωστόσο με τις επεμβάσεις της πολιτικής προστασίας και των υπηρεσιών μας απετράπη το «σπάσιμο». Σε κάποια σημεία και συγκεκριμένα σε δύο σημεία όπου είναι τα χαμηλότερα υπήρχε διαρροή και υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα όπως στην περιοχή της Αλιάρτου».
Τέλος ξεκαθάρισε ότι τα αντλιοστάσια που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν δουλέψει αντιπλημμυρικά, λειτούργησαν συνεχώς, σε αντίθεση με όσα ορισμένοι υποστήριξαν.
«Αυτό φαίνεται από τις ώρες και μέσω της ΔΕΗ, πόσες μέρες και πότε δούλεψαν τα αντλιοστάσια. Μόνο μία μέρα σταμάτησαν, την ημέρα της θεομηνίας διότι η στάθμη του Κηφισού ανέβηκε τόσο ψηλά που δυσκόλεψε λειτουργία των αντλιοστασίων με αποτέλεσμα να σταματήσουν, από την επόμενη μέρα ξεκίνησαν κανονικά τη λειτουργία τους», υπογράμμισε.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γ. Πούλου αναφερόμενη στα «έκτακτα φαινόμενα» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο συνδυασμός με τις χιονοπτώσεις και σε συνέχεια τις βροχές δημιούργησε ένα τεράστιο όγκο νερού ενώ έδωσε έμφαση στα προβλήματα στην περιοχή «Αη Γιωργίτικα»
«Η περιοχή είναι γνωστή σε όλους μας, πρόκειται για μία σημαντική έκταση που είναι πλημμυρισμένη, μια έκταση που σχεδόν πλημμυρίζει πάντα. Με το να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη αν μη τι άλλο αυτό προστατεύει από τα ανταποδοτικά τους αγρότες μας που επλήγησαν, για αυτή τη χρονιά, μέχρι να βγουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν αλλά και να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις».
Ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν στις υπηρεσίες του δήμου και να δηλώσουν τις ζημιές.
«Έτσι για να μπορέσουμε γρήγορα να τρέξουμε τις διαδικασίες», είπε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: «Επίσης οι υπηρεσίες μας θα εκτιμήσουν τις ζημιές σε υποδομές, (δρόμους, αρδευτικές τάφρους κτλ) για να προχωρήσει η διαδικασία δεδομένου ότι με την κατάσταση εκτάκτης ανάγκης υπάρχουν και έκτακτες χρηματοδοτήσεις ώστε να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση και κατασκευή έργων που θα βοηθήσουν τουλάχιστον στην αποστράγγιση της περιοχής όπου πολλοί αγρότες έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές αλλά και στο να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα».
Ο Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όσοι έχουνε πάθει ζημιά πρέπει να κάνουν αιτήσεις στους δήμους για να μπορέσουμε να στείλουμε υπηρεσιακά τα αιτήματα ώστε να αποδοθούν οι αποζημιώσεις. Εκείνο στο οποίο δώσαμε έμφαση με την Αντιπεριφερειάρχη είναι ότι ώσπου να βγει το αποτέλεσμα των ζημιών να μην πληρώσουν οι αγρότες τα ανταποδοτικά και εφόσον αποδειχθεί ότι έχουν πάθει ζημιά να απαλλαγούν από τα ανταποδοτικά για φέτος. Είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε γιατί οι αγρότες περνούν δύσκολες στιγμές».