Ηρωίνη, κοκαΐνη, νικοτίνη, βαρβιτουρικά και αλκοόλ οι 5 πιο εθιστικές ουσίες

Κοινοποίηση στα Social Media

Ηρωίνη

Από τις πέντε πιο εθιστικές ουσίες, η πρώτη στη λίστα τους είναι η ηρωίνη. Έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι αυτή η οπιούχος ουσίας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο έως και 200%.

Κοκαΐνη

Δεύτερη στην λίστα είναι η κοκαΐνη. Αυτή η ουσία επηρεάζει επίσης τα επίπεδα ντοπαμίνης εμποδίζοντας τον εγκέφαλο να απενεργοποιήσει το σήμα. Έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι η κοκαΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης σε περισσότερο από 3 φορές του κανονικού.

Νικοτίνη

Τρίτη πιο εθιστική ουσία στον κόσμο και η πρώτη μεταξύ εκείνων που διακινούνται νόμιμα (μέσω των τσιγάρων) είναι η νικοτίνη. Υπάρχει με φυσικό τρόπο στα καπνά. Περισσότεροι άνθρωποι είναι εθισμένοι στη νικοτίνη από οποιαδήποτε άλλη ουσία. Ο καπνός στο τσιγάρο περιέχει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες και περίπου το 70% από αυτές μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Βαρβιτουρικά

Μετά τη νικοτίνη είναι τα βαρβιτουρικά. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ευφορία και, σε υψηλές δόσεις, μπορεί να καταστείλει την αναπνοή, κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Αλκοόλ

Και όμως. Το αλκοόλ είναι πολύ ψηλά στην λίστα αυτή. Έρευνα σε πειραματόζωα έχει δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μεταξύ 40% και 360%. Και όσο περισσότερο πίνεις κανείς, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο ντοπαμίνης.

Μπορεί η ντοπαμίνη να είναι μια φυσική χημική ουσία του εγκεφάλου, αλλά ο εθισμός σε ουσίες που την εκτοξεύουν είναι πολύ περίπλοκος και επικίνδυνος!

Πηγή: www.iatropedia.gr