Επανέρχεται προς ψήφιση η τροπολογία της αναστολής διώξεων των Δ.Σ. συνεταιρισμών για χρέη

Κοινοποίηση στα Social Media

a2Αύριο, 19/2, θα κατατεθεί εκ νέου – σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου – η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «απαλλαγή» των διοικήσεων των συνεταιρισμών από ευθύνες για χρέη των οργανώσεων προς το Δημόσιο. Μετά και την τελευταία απόσυρση την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, η πολυαναμενόμενη τροπολογία θα συμπεριληφθεί σε ένα από τα δύο ν/σ («Κύρωση της από 18 Δεκεμβρίου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και άλλες διατάξεις» του Υπ. Ανταγωνιστικότητας ή «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο» του Υπ. Δικαιοσύνης) που συζητούνται προς ψήφιση στην Βουλή την Τρίτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, όλα δείχνουν ότι τελικά η ψήφιση της εν λόγο τροπολογίας θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ακόμα καμία πρόοδος δεν έχει επέλθει σχετικά με τις υπόλοιπες τροπολογίες που αναμένονται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο Νόμος 4015 περί συνεταιρισμών.

Εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, το ΥπΑΑΤ, έχει κάνει γνωστό ότι στο νομοσχέδιο για τις ζωοτροφές και τα τρόφιμα, θα συμπεριλάβει και τις απαραίτητες τροπολογίες για τον επίμαχο νόμο. Το νομοσχέδιο του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δεν περιείχε κάποια εκ των τροπολογιών αυτών. Σύμφωνα με την διαδικασία, οι τροπολογίες πρόκειται να κατατεθούν όταν το ν/σ “πάει” προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Η τελευταία απόσυρση

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την προηγούμενη Παρασκευή 15/2, η τροπολογία για την απαλλαγή των διοικήσεων των συνεταιρισμών από ευθύνες για χρέη των οργανώσεων συνοδευόταν με μία ρύθμιση για όσους αγροτοσυνδικαλιστές και οδηγούς ταξί/φορτηγών κινδυνεύουν με ποινικές κυρώσεις για παρακώλυση συγκοινωνιών από παλαιότερες κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, και οι δύο εντάχθηκαν με τον αριθμό 225 στον ν/σ «Κύρωση της από 18 Δεκεμβρίου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, λίγο πριν την ψήφισή τους, ο υπουργός, Κώστας Χατζηδάκης, τις απέσυρε, ώστε να βελτιωθούν και να επανακατατεθούν. Στην τροπολογία 225/7 που σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος, αναφέρεται το θέμα της αναστολής της ποινικής και προσωπικής κράτησης των εκκαθαριστών των αγροτικών συνεταιρισμών μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισής τους.

Οι συνεταιριστές

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν συνεταιριστές στον ΑγροΤύπο: «Ο λόγος της απόσύρσης ήταν το γεγονός ότι στην τροπολογία που κατατέθηκε συμπεριλαμβανόταν και μια ρύθμιση για όσους αγροτοσυνδικαλιστές απειλούνται με ποινές για παρακώλυση συγκοινωνιών από παλαιότερα μπλόκα, για την οποία υπήρχαν όμως αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Δεν χαρίζονται χρέη με αυτή την τροπολογία που θα ψηφιστεί. Πρόκειται για αναστολή των διώξεων και από εκεί και μετά υπάρχει ο έλεγχος, η διαδικασία τακτοποίησης οικονομικών στοιχείων».
Σχετικά με την καθυστέρηση των άλλων τροπολογιών μας αναφέρουν: «Όσον αφορά τις υπόλοιπες τροπολογίες έχουν ήδη αργήσει. Οι συνεταιρισμοί είναι φορολογικά στον αέρα».

Τι περιμένουμε

Μέχρι σήμερα η μόνη τροπολογία που έχει «περάσει» σχετικά με το νόμο 4015 είναι αυτή της εξάμηνης παράτασης για την μετατροπή των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων (ΕΑΣ) σε πρωτοβάθμιους (ΑΣ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας οι τρεις βασικές τροπολογίες που αναμένει ο συνεταιριστικός κόσμος αφορά:

α) τις μετατρεπόμενες ΕΑΣ σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που το επιβάλει ο νόμος να μπορούν να χρησιμοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία ώστε να κάνουν αποπληρωμή προς το, Δημόσιο, το ΙΚΑ και τους εργαζόμενους.

β) την μη δίωξη των διοικητικών συμβουλίων αλλά με έλεγχο όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των Δημάρχων, των Προέδρων των ΤΟΕΒ και των προέδρων των ΔΕΚΟ.

γ) το μέλλον των συλλόγων αλιέων. Ειδικότερα, ενώ οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί βάση του 4015 πρέπει να κάνουν εκλογές ώστε να δημιουργηθούν νέα Δ.Σ. για τους συλλόγους αλιέων στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές δεν έχει προβλεφθεί κάτι αντίστοιχο με αποτέλεσμα να βρίσκονται μετέωροι.

από http://www.agrotypos.gr