Εγγονή και δισέγγονα θύματος στο Δίστομο ήρθαν από τον Καναδά να προσκυνήσουν στο μουσείο θυμάτων ναζισμού

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους εθελοντές του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου μια μέρα του καλοκαιριού που πέρασε όπως σημείωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

«Ένα ταξί Λιβαδειάς που ήταν απέξω από το Μουσείο προδιέθετε ότι οι επιβάτες του (που ήδη είχαν μπει στο κτίριο), ίσως ήταν ξένοι- κάτι που επιβεβαίωσε αμέσως ο οδηγός.
– Ναι είναι από τον Καναδά, ελληνικής καταγωγής, από την Λιβαδειά. Του Πελεκάνου…
Με το άκουσμα του ονόματος αμέσως έκανα τον συνειρμό… Πελεκάνος λεγόταν ο ένας από τους δυο οδηγούς των επιταγμένων φορτηγών από τους Γερμανούς που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της μάχης με τους αντάρτες στην Καταβόθρα, στον δρόμο προς το Στείρι…
Μπαίνοντας στην πάνω αίθουσα βλέπω δυο μικρά παιδιά να κρατούν στα χέρια τους μια φωτογραφία από αυτές της έκθεσης και μια κυρία και ένα κύριο δίπλα τους!
Η πρώτη ένδειξη ότι έκανα σωστή σκέψη… Την υπόθεση ότι είναι συγγενείς του Σπύρου Πελεκάνου επιβεβαίωσε η κυρία, όταν την ρώτησα αν είναι της οικογενείας του θύματος…
Συγκινημένη – αλλά και ξαφνιασμένη που ξέραμε την υπόθεση- η Ελίζα Μινάκη, μας εξήγησε ότι, ήταν εγγονή του οδηγού Σπύρου Πελεκάνου και τα δυο παιδάκια που ήταν μαζί της, ο Θωμάς και η Τριανταφυλλιά, ήταν δισέγγονά του – ο άλλος κύριος ήταν ο αδελφός της, Σπύρος επίσης!
Η Ελίζα Μινάκη, κόρη της κόρης του Πελεκάνου, Τριανταφυλλιάς Μινάκη, γεννήθηκε και ζει μόνιμα στον Καναδά και ασχολείται με χρηματιστηριακά. Στον Καναδά γεννήθηκε και ζει και ο αδελφός της που δεν μιλά ελληνικά. Είχαν έρθει μετά από χρόνια για διακοπές στην Λιβαδειά και όπως μας είπε η κ Ελίζα Μινάκη, θεώρησαν χρέος να έρθουν στο Δίστομο να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον πρόγονό τους, ένα θύμα και αυτός της γερμανικής κατοχής. Ήθελα να φέρω και τα παιδιά, να ξέρουν τις ρίζες τους και την ιστορία, μας είπε.
Τα παιδιά, που τους εξήγησε η μητέρα τους την ιστορία, κράτησαν την φωτογραφία του προπάππου τους στα χέρια με δέος- ένα μάθημα ιστορίας από την ίδια την μητέρα τους, και την βοήθεια του αντιπροέδρου του Μουσείου Χρήστου Παπανικολάου, μια βιωματική εμπειρία…»