Θετικό βήμα για την δημιουργία του αντικαρκινικού κέντρου στο κληροδότημα Δέδε στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

dk1Θετική ήταν τελικά η εισηγητική απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδειάς για την παραχώρηση του κληροδοτήματος Δέδε στο Παράρτημα Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση.

Να θυμίσουμε ότι ο Λουκάς Δέδες και η αδερφή του άφησαν το κληροδότημα στο δήμο Λεβαδέων και την ΕΑΕ ωστόσο μέχρι σήμερα τα γρανάζια της γραφειοκρατίας δεν έχουν επιτρέψει στην Αντικαρκινική να στεγαστεί εκεί.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Ερυθρός Σταυρός ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης του κτηρίου στο οποίο ήδη φιλοξενείτε στον πρώτο όροφο καθώς και άλλοι φορείς που στήριξαν το αίτημα της ΕΑΕ θεωρώντας το αυτονόητο αφού πρόκειται για κληρονόμο του οικήματος.

«Η Δημοτική Κοινότητα Λιβαδειάς για άλλη μια φορά ψήφισε θετικά γα την παραχώρηση του ½ εξ αδιαιρέτου του ισογείου στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία και το παράρτημα Λιβαδειάς γι αν γίνει το κέντρο αντικαρκινικής προστασίας», τόνισε η πρόεδρος του Παραρτήματος Στέλλα Ταπανλή επισημαίνοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία για την υλοποίηση των υποσχέσεων από την ΕΑΕ και κάλεσε όλους τους πολίτες να σταθούν όπως και μέχρι σήμερα κοντά στην ΕΑΕ. «Καλώ όλο τον κόσμο να έρθει κοντά μας, να μας βοηθήσει γατί δυστυχώς υπάρχουν ακόμα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο άνθρωποι που δεν πίστεψαν το όραμά μας, ένα όραμα όχι μόνο της Ελληνικής Αντικαρκινικής αλλά ολόκληρης της Λιβαδειάς».

dk2Παράλληλα η κ. Ταπανλή σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καθυστερούμε τριάμισι χρόνια, είμαστε στο δρόμο και παρόλα αυτά δεν ενδιαφέρθηκαν οι αρμόδιοι. Δεν επιτρέπεται ένα τόσο μεγάλο όργανο υγείας όπως η ΕΑΕ να βρίσκεται έξω από το κληροδότημα του αείμνηστου Λουκά Δέδε που κοντεύουν να τον ξεθάψουν και ακόμα δεν έχουμε πει στο κτήριο.

Και κατέληξε: «Έτσι λοιπόν σήμερα είμαι χαρούμενη που το θέμα προχώρησε ωστόσο είμαι και λυπημένη με όσα συμβαίνουν όλο αυτό το διάστημα».

Από την πλευρά της μειοψηφίας της Δημοτικής Κοινότητας ο Θανάσης Γουργιώτης επέρριψε ευθύνες στο δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση που χρονίζει.

«Έχει σοβαρές ευθύνες ο δήμαρχος Λιβαδειάς και το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα μπορούσε ο δήμαρχος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όλο αυτό το διάστημα να λύσει το πρόβλημα. Δεν το έκανε και πήγε να παίξει μεταξύ δύο σημαντικών φορέων που επιτελούν μεγάλο έργο στη Λιβαδειά και την ευρύτερη περιοχή, Εμείς προτείναμε να δοθεί το κτήριο στη Αντικαρκινική και τον Ερυθρό Σταυρό», είπε σχετικά ενώ άφησε αιχμές και για υποβάθμιση του ρόλου του οργάνου επισημαίνοντας: «Μέσα όμως από αυτή τη διαδικασία φαίνεται και ο ρόλος της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδειάς που είναι να συνεδριάζει απόπατε συμφέρει τον δήμαρχο και το ΔΣ και επί της ουσίας κανένα θέμα μέχρι σήμερα, ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις της ΔΚ δεν προωθήθηκαν στο Δ.Σ».

dk3Τέλος να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Δ.Κ. Δημήτρης Σκαπέτης που αναφέρθηκε στο ιστορικό του ζητήματος με το κληροδότημα και τις ενέργειες που έχουν γίνει χωρίς ωστόσο να έχουν καρποφορήσει ξεκαθάρισε ότι ο χαρακτήρας της απόφασης είναι εισηγητικός και στη συνέχεια θα ασχοληθούν η αρμόδια επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο για την οριστική απόφαση, ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για ελλιπή φάκελο και κατά συνέπεια ελλιπή ενημέρωση των μελλών της Δημοτικής Κοινότητας.