Ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης με αυξημένη τιμή και ελάχιστες παραγγελίες

Κοινοποίηση στα Social Media

H διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να ξεκίνησε, ωστόσο τα νοικοκυριά «παγωμένα» ακόμη παρακολουθούν από… μακριά τις υψηλές του τιμές. Μάλιστα, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι ενώ συνήθως ξεκινούσαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, φέτος σχεδόν κανείς δεν παρήγγειλε πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι περισσότερες οικογένειες ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν με χαμηλό κόστος (ξυλόσομπες, κλιματιστικά κτλ), αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος αναμένεται σε Αττική- Θεσσαλονίκη να είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, και να κινείται μεταξύ 1,14-1,20 ευρώ. Πέρυσι, η τιμή του άγγιζε τα 0,94-0,95 ευρώ.
Η μεγάλη αύξηση κατά 22% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται κάνει ακριβότερη από πέρυσι την αγορά του, ακόμη και στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα κριτήρια του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν από Νοέμβριο. Για να γίνει φανερή η οικονομική επιβάρυνση από χρόνο σε χρόνο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μια πολυκατοικία στην Αθήνα που θα έβγαζε με κάποια οικονομία το χειμώνα με 3.500 λίτρα πέρυσι θα πλήρωνε 3.325 ευρώ και φέτος 4.024 ευρώ δηλαδή 700 ευρώ περισσότερα.
Σε αυτή την συγκυρία και το επίδομα θέρμανσης θα αποδειχθεί δώρον άδωρον, αφού η αύξηση του πετρελαίου κατά 25 λεπτά το λίτρο είναι διπλάσια από τα 12,5 λεπτά του επιδόματος, το οποίο ως γνωστό έχει περιορισμούς και στην ποσότητα του καυσίμου αλλά και τα τετραγωνικά της κατοικίας.
Ως γνωστόν, το επίδομα θα αφορά για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα είναι 12,5 λεπτά το λίτρο αλλά το τελικό ύψος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.
Το συνολικό επίδομα το οποίο όπως αναμένεται θα κυμαίνεται από 50 ευρώ για άγαμους σε αστικό κέντρο έως και 312,50 για οικογένειες σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν θα επαρκέσει ούτε για να καλύψει την ετήσια αύξηση της τιμής. Η συνολική επιβάρυνση όμως θα κριθεί από την διάρκεια και την ένταση του φετινού χειμώνα.