Κ. Παπασπύρου: Φτάνει πια με τα πειράματα της κυβέρνησης στους εμπόρους

Κοινοποίηση στα Social Media

papaspyroykostasΑνοιχτή επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου η οποία ζητά την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα ανακουφίσουν την αγορά και τον εμπορικό κόσμο.

Η ΕΣΕΕ καταθέτει τρείς προτάσεις για την προστασία και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυτή τη περίοδο βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση στο λόγω της πλέον σκληρής οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων.
Όπως τονίζει η ΕΣΕΕ «κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας δραστηριοποιείται σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, όπου αφενός η καταναλωτική ικανότητα των Ελλήνων έχει συρρικνωθεί σημαντικά και αφετέρου το ψυχολογικό κλίμα στην αγορά βρίσκεται σε ένα πολύ αρνητικό επίπεδο».
Το πρώτο πεδίο αφορά στην προστασία της ελληνικής επιχείρησης και σχετίζεται με τη θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης». Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει οτι «με βάση τρία κριτήρια – τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών –  καθιερώνεται μία μόνιμη και διαρκής ρύθμιση, με σκοπό την αυτόματη ένταξη της επιχείρησης σε όλες τις υπάρχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και κατά περίπτωση δανειακές ρυθμίσεις με την ταυτόχρονη χορήγηση ενημερότητας και αποφυγή των ποινικών διώξεων».  Η δεύτερη πρόταση της ΕΣΕΕ αφορά στον εκσυγχρονισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης σε ένα πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που θα συμβάλει στη βελτίωση των όρων λειτουργίας αλλά και της παραγωγικότητας των ΜμεΕ.
Παράλληλα η θέτει και το ζήτημα της λειτουργίας των επιχειρήσεων 52 Κυριακές το χρόνο τονίζοντας ότι «λανθασμένα τέθηκε στο νέο αγορανομικό κώδικα». Θεωρεί δε πως μια συμβιβαστική λύση είναι η τροποποίηση του άρθρου 6 με την υιοθέτηση της πρότασης για 6 Κυριακές»
Τέλος, στο τρίτο πεδίο προσεγγίζει ζητήματα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης και επικεντρώνει σε δύο άξονες. Στην υπερφορολόγηση «που οδηγεί στη φοροδιαφυγή» και στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνιστά ενδεχομένως την πιο σημαντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία για την έξοδό της από την κρίση. Όλοι οι Έλληνες έχουν πλήρη συναίσθηση του προβλήματος και είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν στην πάταξή του, εφόσον η επιβαλλόμενη φορολογία κινείται σε κοινωνικά ανεκτά επίπεδα. Για την  επίλυση του φορολογικού ζητήματος απαιτείται η Κυβέρνηση να θεωρήσει την κοινωνία σύμμαχο και όχι αντίπαλο» υπογραμμίζει και ζητά την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την προώθηση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος.
Όσον αφορά στα θέματα χρηματοδότησης θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, όπως και η πρόταση της πρωτοβουλίας της ΕΣΕΕ για τη δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜμεΕ με την αξιοποίηση και μετεξέλιξη των δομών των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών.
«Ζητάμε από τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εμπόριο» σημειώνει το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Κώστας Παπασπύρου και προσθέτει: «Είναι άμεση η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστατευτικών παρεμβάσεων για την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση».   Σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρου «προς αυτή τη κατεύθυνση είναι οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για την χρηματοδότηση, και τη ρύθμιση των χρεών».
Όσο για το θέμα με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές τονίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί και δεν λύνει προβλήματα.
«Η αγορά δεν αντέχει άλλα πειράματα» επισημαίνει ο Κ. Παπασπύρου και καταλήγει: «Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να βλέπει ως εχθρό τον εμπορικό κόσμο διότι με την σημερινή της πολιτική στερεί την επιβίωση των καταστημάτων και οδηγεί την κατάσταση σε αδιέξοδο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για την οικονομία γενικότερα».