Επέστρεψε στο Δράκειο Μέγαρο η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Θηβαίων

Κοινοποίηση στα Social Media

Στον φυσικό της χώρο, στο ανακαινισμένο ιστορικό “Δράκειο Μέγαρο” (Παλαιό Δημαρχείο Θήβας) επέστρεψε μετά από 37 χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοτικού Οργανισμού Δήμου Θηβαίων (ΔΟΘ).

Τα εγκαίνια του νέου χώρου ελέστηκαν, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου, παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου, της Αντιπεριφεριάρχου Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά, του Προέδρου του ΔΟΘ κ. Γιάννη Παπαδημητρίου, Περιφερειακών, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων και πλήθους πολιτών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και όσους κόπιασαν για την ανακαίνιση του ιστορικού αυτού κτιρίου προκειμένου να επιστρέψει η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αξία της Βιβλιοθήκης και των βιβλίων λέγοντας χαρακτηριστικά: “ Τα βιβλία μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμα εφόδια και αυτός ο χώρος μπορεί να γίνει πηγή στοχασμού, έμπνευσης, διακίνησης ιδεών ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων”.
Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας επεσήμανε ότι η σημαντικότητα του έργου ανακαίνισης του κτιρίου και επιστροφής της βιβλιοθήκης οφείλεται στη θέληση και στο όραμα, λέγοντας ότι: “Είναι πολύ σπουδαίο στην καρδιά της Θήβας να υπάρχει ένα εμβληματικό κτίριο με σημαντική ιστορία και ακόμα σπουδαιότερο όταν στεγάζει μία Δημοτική Βιβλιοθήκη”.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων στον χαιρετισμό του έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία του κτιρίου και στα γεγονότα εκείνης της εποχής που οδήγησαν στην ίδρυση βιβλιοθήκης στη Θήβα, συνεχάρη δε όλους όσοι ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του έργου, τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Δήμου, του ΔΟΘ και της Βιβλιοθήκης. Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό περιεχόμενο της βιβλιοθήκης καλώντας όλους τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο τις υπηρεσίες της. Όπως είπε χαρακτηριστικά : “Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έπρεπε να βρίσκεται σε περίοπτη θέση, γιατί αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο που προωθεί χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή άλλες διακρίσεις τη γνώση, την πληροφορία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Άλλωστε η επιστροφή της στο Δράκειο Μέγαρο ήταν διαχρονικό αίτημα των πολιτών, το οποίο μετουσιώσαμε σε πράξη μέσα από τον σχεδιασμό μας”.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το “Δράκειο Μέγαρο”, θεμελιώθηκε το 1938 με δωρεά του αείμνηστου Παναγιώτη Γ. Δράκου, έμπορα και εργοστασιάρχη, για να στεγάσει τότε τη “Νυχτερινη Σχολή” και τη “Λαϊκή Βιβλιοθήκη”. Μετά την ανέγερση του κτιρίου, αρχικά λειτουργεί εκεί μόνο η Σχολή με 100 και πλέον εργαζόμενους νέους. Ο πόλεμος και η κατοχή δεν επέτρεψαν να εκπληρωθεί πλήρως ο σκοπός της δωρεάς, καθώς το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως Νοσοκομείο. Η βιβλιοθήκη ιδρύεται και στεγάζεται στο Δράκειο Μέγαρο το 1956, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όμως, μεταφέρεται σε μισθωμένο κτίριο, καθώς ο χώρος που καταλάμβανε στο Δράκειο Μέγαρο χρησιμοποιήθηκε για τις αυξημένες ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς πλέον σ’ αυτό το κτίριο στεγάζονταν το Δημαρχείο.
Το 2011 και αφού πλέον το Δημαρχείο στεγάζεται στην οδό Κύπρου, ο Δήμος Θηβαίων θέτει ως στόχο την επιστροφή της βιβλιοθήκης στο Δράκειο Μέγαρο. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά το 2015 την ανακαίνισή του, μέσω του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩΝ ΙΙ” του ΥΠΕΚΑ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013” και με ιδία έσοδα.
Σήμερα στεγάζεται σ’αυτό το κτίριο η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο ισόγειο και τον 1ο όροφο και στον 2ο όροφο η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κτίριο έχει ανακαινιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλά τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, να ευνοεί την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, να είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες ( έχει τοποθετηθεί εξωτερική ράμπα ΑΜΕΑ και αναμένεται η προμήθεια και εσωτερικής ηλεκτροκίνητης) και να έχει μειωμένο ετήσιο λειτουργικό κόστος, ταυτόχρονα διατηρεί και την ιστορία του παρελθόντος του.