Θα λειτουργήσουν τελικά τα ολιγομελή τμήματα των σχολείων

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε κατάληψη του Μπάρλειου Γενικού Λυκείου Διστόμου προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι μαθητές του με την συμπαράσταση και των γονέων εκφράζοντας την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το Τμήμα Θετικών Σπουδών του και να «μετακομίσει» τους μαθητές που το δήλωσαν, στο Γενικό Λύκειο Αράχωβας ενώ παράλληλα προχωρούσε και σε κατάργηση του Τμήματος Οικονομίας -Πληροφορικής του Λυκείου Αράχωβας μεταφέροντας τους μαθητές στο Διστόμου.

Μια απόφαση που άλλαζε τα δεδομένα σπουδών για μια σειρά μαθητές, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Όπως τόνισε η εκπαιδευτική κοινότητα μια τέτοια απφαση:
– Δυσκολεύει την επικέντρωση τους στην φοίτηση κατά την κρίσιμη για το μέλλον τους Γ’ Λυκείου – λίγους μήνες πριν τις καθοριστικές γι αυτούς εξετάσεις για την είσοδο τους σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα
– Δημιουργεί αυξημένους κινδύνους με την καθημερινή μετακίνηση τους σε επικινδύνους δρόμους με αυξημένο φόρτο αυτοκίνητων (φορτηγά, τουριστικά, εκδρομικά κ.α.) και δύσκολες λόγω καιρού το χειμώνα.
– Φαλκιδεύει στην πράξη το δικαίωμα επιλογής των μαθητών όχι μόνο του σχολικού περιβάλλοντος αλλά ακόμα για μερικούς και της κατεύθυνσης σπουδών για να αποφύγει την ”μετακόμιση”.
– Αδιαφορεί για την κεκτημένη εμπειρία από την περσινή χρονιά, που τελικά, μετά από κινητοποιήσεις φορέων, λειτούργησαν ολιγομελή Τμήματα χωρίς ουσιαστικά πρόσθετο κόστος ή άλλες δυσκολίες.
– Αδιαφορεί για την αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους από τα δρομολόγια των μεταφορικών μέσων, την στιγμή που ήδη στα θιγόμενα σχολεία υπάρχουν οι αναγκαίοι καθηγητές, όπως π.χ, στο Δίστομο! Και αν λείπει ένας καθηγητής από το Δίστομο ή την Αράχοβα, μπορεί να προσληφθεί αντί να πληρώνονται μεταφορές.
Έντονες ήταν οι πιέσεις που άσκησε και ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου ενώ και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Σταθάς απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και σε πολιτικούς φορείς με τίτλο «Στο ίδιο έργο θεατές για δεύτερη χρονιά στο Λύκειο Διστόμου» με την οποία διαμαρτύρεται για την απόφαση του κλεισίματος.
« Στο ίδιο έργο θεατές για δεύτερη συνεχή χρονιά με κλείσιμο Τμημάτων στο Λύκειο Διστόμου.
Φέτος προστέθηκαν τόσο το Λύκειο Αράχωβας όσο και Δαύλειας , όπου αναγκάζουν μαθητές να μετακινούνται πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από το Δίστομο στην Αράχωβα και αντίστοιχα, βάζοντάς τους σε κίνδυνο, χωρίς να κερδίζει τίποτα το ελληνικό κράτος από θέμα κόστους. Αντίθετα πληρώνει περισσότερα χρήματα για την μετακίνηση (ταξί) σε σχέση με τις ώρες που πρέπει να πληρώσει (καθηγητές) για να παραμείνουν οι μαθητές στο Δίστομο και στην Αράχωβα.
Οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι καθαρά οικονομικοί και όχι διδακτικοί.
Κύριε Υπουργέ σας καλώ να ανακαλέσετε την απόφασή σας και να παραμείνουν οι μαθητές στα Σχολεία τους», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάς.
Τελικά η νέα τροποποιητική απόφαση του Υπουργού Παιδείας διατηρεί, τα ολιγομελή τμήματα της περιοχής μας στα Λύκεια Διστόμου, Αραχωβας, Κυριακίου και Δαυλειας!
Οι κινητοποιήσεις των μαθητών και η στήριξη φορέων και τοπικών παραγόντων έφεραν αποτέλεσμα καθώς ανέδειξαν την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των Τμημάτων, έστω και με λίγους μαθητές.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΑΥΛΕΙΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Οι μαθητές του Γυμνασίου & Λυκείου Δαύλειας, οι γονείς, οι καθηγητές ,η Δνση του Σχολείου και ο Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων ευχαριστούν από καρδιάς ιδιαίτερα τον Βουλευτή Βοιωτίας, κ.Θηβαίο, τον Βουλευτή κ. Κουτσούμπα, τη Δήμαρχο Λιβαδειάς κα Πούλου, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Δημητρίου, τον Προϊστάμενο βθμιας εκπαίδευσης κ. Καρκάνα, τον Αντιδήμαρχο Δαύλειας κ. Τζουβάρα , τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δελη , τον Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας κ. Στουρνάρα, τους συλλόγους γονέων αθμιας εκπαίδευσης του χωριού μας, τον Πανδαυλειακό, όλους τους Συλλόγους, όλους τους συντοπίτες μας και ιδιαίτερα τον κ. Κακόγιαννο Στέργιο και κα Κατερίνα Κοντογιάννη για την από κοινού μαχητικότητα, επικοινωνία και αλληλεγγύη με τους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την έγκριση λειτουργίας ολιγομελούς τμήματος στο σχολείο μας αλλά και σε άλλα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας.