Ανεργία στο 30% προβλέπει έκθεση του ΚΕΠΕ

Κοινοποίηση στα Social Media

anergiaΣύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, η οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της, με την ύφεση να είναι πάνω από 4,1% για το 2013 ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί στο επίπεδο σοκ του 30%.

Το μόνο  ενθαρρυντικό στοιχείο για το ΚΕΠΕ είναι ο (σχεδόν) μηδενισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου εντός του έτους.

Ανάλογη πρόβλεψη για την ανεργία έχει διατυπώσει εδώ και μήνες το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, αλλά ο θεσμικός ρόλος του ΚΕΠΕ είναι αυτός που δίνει βαρύτητα και πολλαπλασιάζει την ανησυχία που επικρατεί σε σοβαρούς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, η έκθεση του ΚΕΠΕ δεν είναι το μοναδικό «σημάδι»: Μετά τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη συρρίκνωση των εσόδων του δημοσίου τον Ιανουάριο κατά 16% σε σύγκριση με το «ταμείο» του Ιανουαρίου του 2011 (ή 770 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος), ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και για εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές.

Κατά τις πληροφορίες, τα έσοδα του ΙΚΑ τον Ιανουάριο συρρικνώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% κι αντί της πρόβλεψης για είσπραξη 1,05 δισ. ευρώ κινήθηκαν λίγο πάνω από 900 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη, πάνω από 15%, είναι η πτώση των εσόδων του ΟΑΕΕ (του ταμείου ασφάλισης των αυτοαπασχολουμένων) καθώς αυξάνεται ο αριθμός εμπόρων, βιοτεχνών, αυτοκινητιστών και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Και στις δυο περιπτώσεις οι επιμέρους δείκτες, όπως η πτώση των εσόδων από ΦΠΑ που ανήλθε σε 17% τον περασμένο μήνα ή η αύξηση του αριθμού των ανέργων σε ποσοστό πάνω από 26% στις αρχές του έτους, δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία σαρώνεται από πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ύφεσης.

Τα οικονομικά του ΙΚΑ επιδεινώνονται καθώς όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012 έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι, το 2012 να υποβληθούν 117.306 αιτήσεις συνταξιοδότησης (για κύρια και επικουρική σύνταξη) έναντι 61.530 το 2011, 18.772 το 2010 και 23.872 το 2009.

Αθροιστικά την τετραετία της μεγάλης ύφεσης συνταξιοδοτήθηκαν από το ΙΚΑ πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι και απονεμήθηκαν περισσότερες από 221.000 συντάξεις (κύριες και επικουρικές).

Απο το http://nonews-news.blogspot.gr