Μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ… αν βρεθεί έκταση… και βλέπουμε…

Κοινοποίηση στα Social Media

Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον σχετικό βίντεο στο οποίο ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου συνομιλεί με τους μόνιμους Θηβαίους κατοίκους ΡΟΜΑ του καταυλισμό στο Πυρί, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης μετά από τη συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών της Βοιωτίας και τη σύλληψη 13 ατόμων.

Εγκλωβισμένοι και οι ίδιοι στο πρόβλημα της παραβατικής συμπεριφοράς ατόμων που ζουν στον καταυλισμό απαιτούν λύση εδώ και χρόνια, όπως λένε.

Παρακολουθήστε το βίντεο στο σημείο 2.01 έως 2.16

Δήμαρχος: Πρέπει να βρούμε χώρο… ο χώρος είναι το πρόβλημα.

ΡΟΜΑ: Δεν μπορείς να βρεις ένα χώρο;

Δήμαρχος: Όχι…

ΡΟΜΑ: Στο 90 από πίσω έχει ένα χώρο δημόσιο…

Δήμαρχος : Πού;

ΡΟΜΑ: Στο 90 από πίσω…

Δήμαρχος: Τι έχει;;;

ΡΟΜΑ: Ένα οικόπεδο δικό σας…

Δήμαρχος: Γιατί μπορεί να πάνε εκεί πέρα;

ΡΟΜΑ : Να τους το πεις και να πάνε…

Την επομένη ημέρα και στη νεότερη συνεδρίαση του ΔΣ ο Δήμαρχος της Θήβας καταθέτει πρόταση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού σε χαρακτηρισμένο χώρο από το ΓΠΣ της Θήβας  ως αεραθλητικό κέντρο στην περιοχή του 90.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το star κεντρικής Ελλάδας 2.10 έως 2.58:

Δεν γνωρίζουμε αν η έκταση που πρότεινε ο δήμαρχος είναι αυτή στην οποία αναφερόταν ο κάτοικος του καταυλισμού αλλά θεωρήσαμε σημαντικό να επισημάνουμε την ομοιότητα των δύο προτάσεων.

Το τελεσίγραφο των 6 μηνών που είχε θέσει το ΔΣ με τη σχεδόν ομόφωνη απόφασή του για την καταστροφή του καταυλισμού έληξε, το σχέδιο κοινωνικής ενσωμάτωσης και της σταδιακής διάχυσης οικογενειών ΡΟΜΑ σε διαμερίσματα της πόλης μέσω της επιδότησης ενοικίου “ναυάγησε”, οι προτεραιότητες που έθετε η συγκεκριμένη απόφαση για την καταστροφή των παράνομων κτισμάτων στον οικισμό “κόλλησε” στη νομοθεσία και στην ερμηνεία της και η Θήβα βρέθηκε ξανά μπροστά στο πρόβλημα, όπως ήταν αναμενόμενο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, του φόβου και της παραβατικής συμπεριφοράς των ΡΟΜΑ, η Θήβα δεν μπορεί να δεχθεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, την κοινωνική ενσωμάτωσή τους όπως επισημάνθηκε στη νεότερη συνεδρίαση.

Το σώμα επικαιροποίησε την προηγούμενη απόφασή του για την καταστροφή του καταυλισμού σε δεύτερη φάση και αναζητά οικόπεδο για τη μετεγκατάσταση του οικισμού.

Οι συνθήκες στο μέλλον θα κρίνουν τη διαδικασία της διάχυσης του μόνιμου πληθυσμού των ΡΟΜΑ στη Θήβα.

Ο Σπύρος Νικολάου εντός τριών εβδομάδων θα επανέλθει στο Δσ με συγκεκριμένες προτάσεις για την μετεγκατάσταση του οικισμού.