ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Στερεάς για τη ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της

Κοινοποίηση στα Social Media
 • Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη  και Ανυπολόγιστη. Είναι δημόσια Γή. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, που συμβάλλει σημαντικά στην Εθνική Οικονομία ,που έχει στην κατοχή της ένα εκατομμύριο στρέμματα ελληνικής γης με εξερευνημένη αξία Νικελιούχων κοιτασμάτων δεκάδων δις €, έχει ένα εργοστάσιο με τεράστιες εγκαταστάσεις και μοναδική τεχνογνωσία, με ιδιόκτητα λιμάνια, τρία μεταλλεία και ένα Λιγνιτωρυχείο.
 • Έχει στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία  για πάνω από δύο γενιές και μόνο τα εξερευνημένα κοιτάσματα φθάνουν για μια γενιά ακόμη τουλάχιστον.
 • Απασχολεί σε μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό  περί τα 1500 άτομα και με βάση τον κύκλο εργασιών της, οι συνολικές θέσεις εργασίας έχουν αποτιμηθεί  πάνω από 6.000, ενώ δίνει εισόδημα συνολικά σε 20.000 ανθρώπους.
 • Το τελευταίο διάστημα στα προβλήματα της επιχείρησης δυστυχώς προστέθηκε το μείζον ζήτημα του δυσθεώρητου προστίμου της Ε.Ε , τάξεως 136 εκατομμυρίων ευρώ (το οποίο με τους τόκους υπερβαίνει τα 160 εκ. ευρώ), ταυτόχρονα παρά τις όποιες αυξητικές τάσεις στην τιμή του νικελίου αυτή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με τα λοιπά χρονίζοντα προβλήματα της εταιρίας, ο κίνδυνος για την βιωσιμότητα της εταιρίας είναι υπαρκτός και επιτείνει την αγωνία όλων μας για το μέλλον της.
 • Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ που ενδεχόμενα να την οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια αποκρατικοποίησης της, που είναι σε βάρος των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και της Εθνικής οικονομίας συνολικότερα.
 • Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ εκτός από οικονομικό είναι και πολιτικό.

Με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για τα εξής:

 1. Για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει υπό Δημόσιο Έλεγχο και παράλληλα να επανεξεταστεί η προοπτική καθετοποίησης της παραγωγής με την δημιουργία μονάδας παραγωγής ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ καθώς και επίσης και όλων των δυνατοτήτων και προοπτικών που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της εταιρίας.
 2. Ένταξη όλων των εργαζομένων σε εργολαβίες στο μόνιμο προσωπικό. Να καταργηθεί το «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μέριμνα της διοίκησης για τήρηση από μεριάς των εξωτερικών παρόχων υπηρεσιών όλων των διατάξεων αμοιβής, ασφάλισης κι ατομικής προστασίας και υγείας των εργαζομένων τους.
 3. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με σύγχρονο οργανόγραμμα.
 4. Υπογραφή αξιοπρεπούς ΕΣΣΕ για τους εργαζόμενους και χωρίς περικοπές.
 5. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.
 6. Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης των περιοχών δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Εκφράζεται η πλήρης στήριξη στους αγώνες των εργαζομένων και στην επερχόμενη πανλαρκική απεργία της 25ης Απριλίου.