Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Δ. Ταγκαλέγκα

Κοινοποίηση στα Social Media

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο 14 Απριλίου ε.έ. η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Ταγκαλέγκα, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Της ακολουθίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Στην εξόδιο συμμετείχαν πλήθος ιερέων της Τοπικής μας Εκκλησίας από όλες τις περιοχές της Μητροπολιτικής μας επαρχίας αλλά και από άλλες περιοχές, οι μοναστικές αδελφότητες της Μητροπόλεώς μας, οι άρχοντες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, οι ενορίτες του Αγίου Παντελεήμονος και ο λαός της πόλεως Λεβαδείας καθώς και άλλων περιοχών, που γνώριζαν και συνδέονταν με τον μακαριστό ιερέα. Στην εξόδιο ακολουθία έψαλε η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στον επικήδειο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος φανερά συγκινημένος από τον αιφνίδιο θάνατο του στενότερου συνεργάτη του ανέφερε ότι ο αγαπημένος μας παπά Δημήτρης εκοιμήθη μέσα στην πνευματική χαρά του αναστάσιμου Πάσχα. Το γεγονός ότι το τέλος του προσκαίρου τούτου βίου τον βρήκε  μέσα στον ναό, όπου επί σειρά ετών με φιλοτιμία και συνέπεια ιεράτευσε, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της εργατικότητάς του και της αφοσιώσεως στο καθήκον.

Τόνισε ότι εκπλήρωνε τα εφημεριακά του καθήκοντα και τις υποχρεώσεις με προθυμία και μεθοδικότητα και έκανε απλά και αθόρυβα το καθήκον του, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλόστομες διακηρύξεις. Η ιερατική διακονία δεν ήταν γι’ αυτόν βαριά και κοπιαστική εργασία. Ήταν καθημερινός τρόπος ζωής.

Επίσης, ανέφερε πως αφήνει μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό και στον τομέα της διοικήσεως της Μητροπόλεώς μας, όπου επί πολλά έτη υπηρέτησε ευδοκίμως στα κεντρικά Γραφεία στη Λιβαδειά. Από τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου  αποδείχθηκε για τον Επίσκοπο ο στενότερος συνεργάτης, αλλά και για κάθε κληρικό, ο πρόθυμος και φιλικός συνάδελφος, έτοιμος να βοηθήσει και να λύσει μαζί με τους άλλους τα ανακύπτοντα προβλήματα. Η Τοπική μας Εκκλησία τον ευγνωμονεί για όσα εργάσθηκε και προσέφερε στον αμπελώνα της. Τον μακαρίζει η ενορία του, της οποίας υπήρξε όντως η ψυχή, ο προλαμβάνων πνευματικός  πατέρας και φίλος. Τον ευχαριστεί η τοπική κοινωνία της οποίας υπήρξε ενεργό και υπεύθυνο μέλος.

Και ευχήθηκε ο Νικητής του θανάτου, ο Λυτρωτής και Σωτήρας Χριστός να αναπαύει τον μακαριστό π. Δημήτριο και να δίνει ενίσχυση και παρηγορία στην εκλεκτή πρεσβυτέρα του, στα παιδιά του, σε όλους τους οικείους του και στους ενορίτες του.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, του οποίου ο παπά Δημήτρης υπήρξε συνεργάτης κατά την ποιμαντορία του στη Βοιωτία, για την αγάπη και τη στήριξη σε αυτή την δύσκολη ώρα, όπως και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, αλλά και τους Ιερείς, τις μοναστικές αδελφότητες, τους εκπροσώπους όλων των αρχών και φορέων και το λαό που με την παρουσία τους στηρίζουν την οικογένεια του και όλους όσοι βιώνουν τον πόνο του πρόσκαιρου αποχωρισμού.

Κατόπιν ο αιδεσ. π. Ανδρέας Δάρρας διάβασε Ψήφισμα των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως για το θάνατο του μακαριστού π. Δημητρίου.

Τέλος, με συγκινητικούς λόγους μίλησε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς ευχαριστώντας τον παπά Δημήτρη για την προσφορά του, την στήριξή του και την αγάπη του στο σύλλογο, στην ενορία και στους ενορίτες του Αγίου Παντελεήμονος.

Η ευχή όλων μας ας είναι στα τελευταία λόγια του αποχαιρετισμού του Μητροπολίτη μας:

Καλή ανάπαυση αγαπημένε μας παπά Δημήτρη

Καλή Ανάσταση αγαπητέ μας πατέρα, συμπολίτη και συνεργάτη.