Οι τέσσερις συνειδητές αστοχίες της Νέας Δημοκρατίας για την Προκήρυξη 3Κ του ΑΣΕΠ

Κοινοποίηση στα Social Media

Αν αξίζει να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με τη σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με την έκδοση των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων της Προκήρυξης 3Κ του ΑΣΕΠ για την κάλυψη 8.166 θέσεων μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, είναι γιατί αυτή καταφέρνει να αποτυπώσει ταυτόχρονα -και με τον πιο εύγλωττο τρόπο- δύο κορυφαία παραδείγματα πολιτικής ματαίωσης και θεσμικής αμηχανίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Από τη μια πλευρά, η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών των Δήμων, όπως αυτές προσδιορίστηκαν ελεύθερα από το κάθε δημοτικό συμβούλιο, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με μόνιμες θέσεις, σταθερής εργασίας, σηματοδοτεί το οριστικό τέρμα μιας πρακτικής που παγιώθηκε (και) με μέριμνα της Νέας Δημοκρατίας και ευνοούσε την αέναη ανακύκλωση συμβασιούχων – ομήρων, που εξαναγκάζονταν σε διαρκή εργασιακή επισφάλεια, στο βωμό της εξυπηρέτησης των δικών της πελατειακών σκοπιμοτήτων.

Από την άλλη, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιδίως στις υπηρεσίες καθαριότητας, σηματοδοτούν τη ματαίωση του δικού της πολιτικού σχεδίου –κομμένου και ραμμένου στις επιχειρηματικές ορέξεις των φίλων της- για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Κατανοεί βέβαια κανείς ότι, όσο μεγαλύτερο είναι το επιχειρηματικό κέρδος που προσδοκούσε η Νέα Δημοκρατία να κατευθυνθεί στα συμφέροντα που –χρόνια τώρα- έχει αναλάβει να υπερασπίζεται, τόσο δριμύτερη και χωρίς συστολή θα είναι η επίθεση που αδιακρίτως εξαπολύει στην Κυβέρνηση, στο ΑΣΕΠ, ακόμα και στους ίδιους τους εργαζόμενους, που με αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες, εξασφαλίζουν επιτέλους μία θέση σταθερής και ασφαλούς εργασίας.

Επειδή, όμως, όσο και αν είναι κατανοητά τα κίνητρα της επίθεσης, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει στο ψέμα και στο πολιτικό θράσος να τραυματίζουν τους θεσμούς και να προσβάλλουν τον κόσμο της εργασίας, απαντούμε στη Νέα Δημοκρατία, όσα ήδη γνωρίζει και κάνει πως αγνοεί:

1. Την ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε αντίστοιχες υπηρεσίες δεν τη συναντά για πρώτη φορά. Η όποια λελογισμένη πρόσθετη μοριοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, μεταξύ των νεοπροσλαμβανόμενων, θα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι που έχουν εμπειρία στις υπηρεσίες καθαριότητας, ήταν ο μόνος τρόπος για να ανασχεθούν οι οδυνηρές συνέπειες ενός συστήματος που με απίστευτο κυνισμό είχε οικοδομήσει η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Ας ρίξει μια ματιά στις στατιστικές των εργατικών ατυχημάτων και ας καταλάβει επιτέλους ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί. Όσο για τα περί «κλειστής προκήρυξης» υπέρ των «ήδη απασχολούμενων» την παραπέμπουμε στις διαμαρτυρίες των τελευταίων αναφορικά με το ποσοστό των «παρατασιούχων» που ωφελήθηκε από την ειδική μοριοδότηση.

2. Ως προς τα περί δήθεν «παρέμβασης» της Κυβέρνησης στο ΑΣΕΠ, ας παύσει τις επιθέσεις σε μια Ανεξάρτητη Αρχή που έχει δοκιμαστεί εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία και ας διαβάσει και πάλι ότι το άρθρο 24 του ν. 4479/2017 προέβλεψε εξ αρχής ότι η μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας αφορούσε το σύνολο των προσλήψεων αυτών.

3. Ως προς την έκδοση προσωρινών αποτελεσμάτων, με βάση τις αιτήσεις και χωρίς προηγούμενο έλεγχο των δικαιολογητικών, πληροφορούμε τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας –αν και θα όφειλε να το γνωρίζει- ότι η διαδικασία αυτή προβλέπεται ρητά στο εδ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ήδη από το 2002).

4. Αντίστοιχα και η συγκεκριμένη προθεσμία δόθηκε ακριβώς για να τερματιστεί η εκκρεμότητα των παρατάσεων, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ας σταματήσει, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία να περιφέρει την έκπληξη και την απογοήτευσή της για την επιτυχία του διαγωνισμού και την οριστική χρεωκοπία των σχεδίων της και ας βρει δυο λέξεις για να συγχαρεί τις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ και του ΥΠΕΣ, οι οποίες σε τόσο σύντομο χρόνο κατάφεραν να φέρουν εις πέρας τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου διαγωνισμού των τελευταίων δεκαετιών.