Με επιτυχία το περιφερειακό φόρουμ για της αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ κατά της κρίσης

Κοινοποίηση στα Social Media

pergatnasΜε μεγάλη συμμετοχή θεσμικών, παραγωγικών, κοινωνικών και συλλογικών φορέων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Λαμία το 2ο Περιφερειακό Φόρουμ που διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το θέμα ήταν «Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της οικονομικής κρίσης και πολιτικές για την Περιφερειακή Ανάπτυξη» και ομιλητές ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς οι Ευρωβουλευτές κ.κ.  Χρυσόγελος και Σκυλακάκης, καθώς και η κ. Περουλάκη στέλεχος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των φορέων και των πολιτών και η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με στρατηγικές και προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και η διεξαγωγή ενημερωτικού σεμιναρίου για τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ, σε σχέση με τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της ΕΕ και την κάλυψη της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Έμφαση στις στρατηγικές επιλογές – κατευθυντήριες δράσεις της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και την τόνωση της οικονομίας, καθώς και στην αναγκαιότητα εθνικών και ευρωπαϊκών παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών, έδωσε ο Κλ. Περγαντάς

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο πεδίο ενεργειών της Περιφέρειας, με στόχο την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων, την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την σταδιακή αντιστροφή της ύφεσης στη Στερεά Ελλάδα.

Τόνισε την επιτυχή υλοποίηση του Περιφερειακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, «το οποίο έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, και για δεύτερη συνεχή χρονιά η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της απορροφητικότητας με μακράν καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες Περιφέρειες και τα Τομεακά Προγράμματα» καθώς και τις συνεχείς παρεμβάσεις, «οι οποίες απέδωσαν την εξασφάλιση ομαλής ροής χρηματοδότησης σε προγράμματα εθνικών πόρων (π.χ. ΣΑΕΠ 766, Πίνδος), προκειμένου να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν έργα χρήσιμα και αναγκαία για τη Στερεά Ελλάδα».

Μίλησε ακόμα για την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης, την αξιοποίηση των τοπικών πρωτοβουλιών LEADER, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Jiangxi της Κίνας και το σχεδιασμό του προγράμματος της περιόδου 2014-2020, έτσι ώστε «να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και διαμόρφωση νέων όρων στην κοινωνικο-οικονομική ζωή του τόπου».

Σε δεύτερο επίπεδο ο κ. Περγαντάς επεσήμανε βασικά ζητήματα εθνικών και ευρωπαϊκών παρεμβάσεων προκειμένου να διαμορφωθεί ευνοϊκότερο κλίμα αναπτυξιακών προοπτικών στη χώρα και στην Περιφέρεια.

«Με αφορμή το σχεδιασμό της Ε΄ προγραμματικής περιόδου και του πρωταγωνιστικού ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν οι αιρετές περιφέρειες, αναδεικνύεται η ανάγκη αναθεώρησης της σχέσης: περιφέρειας και κράτους. Ακόμα περισσότερο χρειάζεται μια αποσαφήνιση των ρόλων και αναδιανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κρατών / μελών και Περιφερειών. Στον 21ο αιώνα υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις που τα κράτη-μέλη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν από μόνα τους (παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικά ζητήματα)», είπε μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Απ΄ την άλλη υπάρχουν θέματα, όπως π.χ. της πρωτογενούς οικονομίας, που οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο. Κι εδώ βεβαίως μιλάμε για την κακή πρακτική της εφαρμογής του προγράμματος «Μπαλτατζής» ως διακριτό από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα, εξ΄ολοκλήρου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, που θα καταστήσουν την περιφέρεια πραγματικό υποκινητή της αναπτυξιακής διαδικασίας».

Καταλήγοντας χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα την επικέντρωση πρώτα απ΄ όλα, «στην προώθηση και ολοκλήρωση βασικών κεντρικών μεταρρυθμίσεων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας» και ενδεικτικά ανέφερε τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ολοκλήρωση και εφαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού και  την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.