Με μηνύματα για ενότητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Λιβαδειά (φωτο)

Κοινοποίηση στα Social Media

Με κάθε λαμπρότητα αλλά και θρησκευτική κατάνυξη κορυφώθηκαν την Κυριακή στη Λιβαδειά οι εκδηλώσεις του διπλού εορτασμού της 25ης Μαρτίου για την επέτειο της επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Το πρωί εψάλη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων και οι εκδηλώσεις στις οποίες την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση παρουσία πλήθους κόσμου που χειροκρότησε τους μαθητές.

«Η σημερινή εορτή καλεί όλους τους Έλληνες, όλους τους Χριστιανούς να αναβαθμιστούν στα νάματα της Πίστης και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας», τόνισε ο κ. Γεώργιος και πρόσθεσε: «Η αναφορά μας στη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού δείχνει ότι ο θεός μας δεν είναι απόμακρος, ότι ήρθε κοντά μας και ταπεινώθηκε και παραμένει κοντά μας. Για όλους που τον ψάχνουν και τον θέλουν στη ζωή τους υπάρχει και αυτό είναι δεδομένο. Με αγάπη και συμπόρευση και οι θυσίες και οι αγώνες των ηρώων προγόνων μας λένε ότι τα μεγάλα πράγματα στη ζωή μας η ελευθερία, η τιμιότητα και η ειλικρίνεια θέλουν θυσίες θέλουν όλες τις πνευματικές βάσεις και προϋποθέσεις μέσα στην παρακαταθήκη που μας παρέδωσαν. Να ευχηθούμε λοιπόν με ενότητα να πορευτούμε και να παραδώσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας αυτή την παρακαταθήκη των ηρώων μας, της πίστης και της πατρίδας μας».

Στο μήνυμα του Β. Αποστόλου δόθηκε έμφαση και στα εθνικά θέματα. «Σήμερα είναι η μέρα που τιμάμε την μνήμη των προγόνων μας που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Την ίδια στιγμή η χώρα μας βιώνει προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Αυτή τη στιγμή ο νους μας και η καρδιά μας βρίσκεται κοντά στους δύο στρατιωτικούς μας που είναι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Κάνουμε ότι είναι δυνατό για να έχουμε τα παιδιά μας σύντομα κοντά μας», είπε ο κ. Υπουργός.

Ο Βουλευτής Νίκος Θηβαίος αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και όλες τόνισε: «Είναι μια μέρα μία μέρα μνήμης. Η φετινή επέτειος έρχεται να συμπέσει με μία πολύ σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική επιθετικότητα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ένας λαός ενωμένος, μία Ευρώπη που μπορεί να υλοποιήσει το ρόλο της, οποιαδήποτε επιθετικότητα και πρόκληση μπορεί να την αντιμετώπιση. Εμείς εξαντλούμε όλα τα όρια επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου αλλά από την άλλη μεριά πρέπει όλοι να ξέρουν ότι ένας λαός ενωμένος έχει τη δύναμη, ψυχική και την υλική να απαντήσεις στις προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα αυτού του τόπου. Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η σωφροσύνη η φιλία, η ειρήνη στην περιοχή και οι πόλεμοι στη Μεσόγειο να σταματήσουν μία μέρα γρηγορότερα».

Ο Βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι πρόγονοί μας πολέμησαν για την ελευθερία και αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Ο αγώνας τους πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί. Έχουμε υποχρέωση εμείς οι νεότεροι Έλληνες να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο, ένα κοινό πεδίο συνεννόησης, υπευθυνότητας και αλληλεγγύης για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα εθνικά ζητήματα και πολύ περισσότερο τώρα που οι προκλήσεις στην περιοχή και η επεκτατική πολιτική των Τούρκων εντείνεται. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα διαφυλάξουμε την εθνική ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά σε δηλώσεις της επεσήμανε: “Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και δόξας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι ημέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο Ελληνισμός. Μαζί με τη λαμπρή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ταυτίστηκε με την Επανάσταση, η 25η Μαρτίου πρέπει να αποτελεί για μας μίμηση των ηρωικών μεγάλων μορφών του 1821. Ίσως ποτέ άλλοτε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν είχε την επικαιρότητα που έχει τώρα. Η Πατρίδα μας αγωνίζεται να ανακτήσει την αυτοδυναμία και την αξιοπρέπεια της. Το βασικό δίδαγμα του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας ήταν η σημασία της ενότητας, της πίστης  και της επιμονής.  Αυτό το δίδαγμα είναι σήμερα το θεμέλιο της εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου τόνισε: “Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων του 1821 ενάντια στον οθωμανικό ζυγό αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Με σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» και μετά από ένα σκληρό αγώνα, οι Έλληνες κατάφεραν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό. H 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο στην πορεία του ελληνισμού και διαχρονικό παράδειγμα στάσης ζωής και αγώνα για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για κάθε άνθρωπο που μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του και για την εθνική ανεξαρτησία του. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο αγώνας των Ελλήνων του 1821 για ανεξαρτησία και με όραμα την αυτοδιάθεση του λαού και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας. Όλοι μαζί με αλληλεγγύη πρέπει να αγωνιστούμε για μία καλύτερη Ελλάδα”.

Τέλος ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Αλέκος Καρκάνας συνεχάρη τους διοργανωτές και τα σχολεία που παρέλασαν και υπογράμμισε: «Η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι άξιες κληρονομικές, κατακτώνται με αγώνες από κάθε γενιά και προς αυτή την κατεύθυνση η παιδεία μπορεί να προσφέρει πολλά».

Από το MparGr