Η Ευρωζώνη ή θ΄ αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ή, θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο αποσάθρωσης, τόνισε απο τους Δελφούς ο Π. Παυλόπουλος

Κοινοποίηση στα Social Media

Η Ευρωζώνη πρέπει να κατανοήσει ότι ο πραγματικός «εχθρός» της δεν είναι τόσο το έλλειμμα, όσο το χρέος. Και η διασφάλιση της από τον κίνδυνο της κρίσης χρέους δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν αλλάξει, το ταχύτερο δυνατό, η ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική αυστηρής λιτότητας που, νομοτελειακώς, συρρικνώνει το ΑΕΠ των κρατών-μελών της ευρωζώνης και επιδεινώνει, εξίσου νομοτελειακώς, την κρίση χρέους, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της ομιλίας που έκανε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Ή η Ευρωζώνη θ΄ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παγκόσμια κρίση χρέους ή, στην αντίθετη περίπτωση, θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο αποσάθρωσης της» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε πως ήρθε η ώρα οι εταίροι μας να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμη και για λάθη που δεν της αναλογούν».  Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην παγκοσμιοποίηση και παρατήρησε πως εκτός από τα θετικά υπάρχουν και οι «αρνητικές και άκρως απειλητικές για το μέλλον της Ανθρωπότητας, πτυχές της».

 

Στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία, τονίζοντας ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η Ελλάδα πλέον εντάσσεται στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών, οργανισμών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων «και δεν είναι υπερβολή να επαναλάβω, όπως έχω υποστηρίξει καιρό τώρα, ότι είμαστε “the next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις μεγαλύτερες πληγές που δημιούργησε η κρίση, τη διαρροή εγκεφάλων και την υψηλή ανεργία στους νέους, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης για την επούλωσή τους.

Σημειώνοντας δε ότι το νήμα τερματισμού των μνημονίων είναι ορατό, τόνισε ότι η τραγωδία της κρίσης πρέπει να τελειώσει και με απόδοση δικαιοσύνης.

Σε ότι αφορά την επόμενη των μνημονίων ημέρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση».

 

Τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων περιέγραψε ως προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ, σημείωσε πως οι επενδύσεις θα ενισχυθούν «με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις επόμενες εκλογές». Ακόμη,  καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «έχει απογοητεύσει τον κόσμο».

«Η τωρινή κυβέρνηση υπερφορολογεί τους παραγωγικούς κλάδους για να επικεντρωθεί σε επιδόματα και βοηθήματα» σημείωσε.

Αναφορικά με το χρέος της χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο, αλλά ο φόβος στην ΕΕ ήταν ότι, αν δοθεί δημοσιονομικός χώρος, θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω διεύρυνση του δημόσιου τομέα, ενώ ο ίδιος θα το χρησιμοποιήσει για να μειώσει τους φόρους.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό και θεσμικό. «Εάν η λειτουργία των θεσμών δεν βελτιωθεί, η Ελλάδα δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει στο μέλλον».

«Όλες οι λαϊκίστικες κυβερνήσεις, είτε προέρχονται από τη δεξιά είτε από την αριστερά, χρησιμοποιούν τους ίδιους κανόνες» πρόσθεσε, βασιζόμενες σε τρεις άξονες: έλεγχο των ΜΜΕ, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και δίωξη πολιτικών αντιπάλων.

 

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από τους Δελφούς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζητώντας την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ελέγξει τις ευθύνες όλων, από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μέχρι και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε την στήριξη Τσιπρα. Ζητάμε εξεταστική από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο ευρώ για να εξετάσουμε τις ευθύνες όλων, και τις δικές μας και του Κώστα Καραμανλή, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Πως αισθάνεται ο κ. Τσίπρας να κάθεται στην καρέκλα του πρωθυπουργού όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κόστος 200 δισ. από την περίφημη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη – Τσίπρα;», δήλωσε η κυρία Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε επίσης μια «ολοκληρωμένη αξιόπιστη συμφωνία» με τους εταίρους για την μεταμνημονιακή εποχή, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη να πράξει. Η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται άμεση πολιτική αλλαγή ώστε να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 2%, ώστε να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις.  Η κυρία Γεννηματά ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού και την δημιουργία μιας κατώτατης σύνταξης, μια μικρή επαναφορά του ΕΚΑΣ σε πολύ χαμηλές συντάξεις για να διασφαλιστεί ένα επίπεδο ζωής στους φτωχότερους ανθρώπους.

 

Με απαξιωτικές εκφράσεις για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και πρόσωπα της δημόσιας ζωής τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων  μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

«Ο Τσίπρας έχει γίνει Αμερικανάκι … Ο Τσίπρας από αριστερός έχει γίνει δούλος των Αμερικανών» είπε ο κ. Λεβέντης.

Στη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη αναφέρθηκε εκτενώς στο Υπερταμείο και τον «υπερκόφτη» λέγοντας πως «αν ήξερε ο Ελληνικός λαός τι υπογραφές έχουν πέσει, είναι για φυλακή οι κυβερνώντες». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι έχουν υποθηκευτεί ακόμη και ναοί «αν σκάσει ένα χρεόγραφο».

«Είναι του μεγίστου θράσους να λένε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια» είπε για την κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «αυτοδύναμη» ενώ «ο Καμμένος είναι τσόντα».