Δημοσιογράφους που «υπηρετούν» το λειτούργημά τους με κοινωνική ευαισθησία τίμησε η Εστία Μητέρας στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14, Ιανουαρίου η εκδήλωση της Εστίας Μητέρας στην Λιβαδειά για την κοπή της βασιλόπιτας που ευλόγησε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος στην κατάμεστη από εκπροσώπους αρχών και πολιτών αίθουσα «Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση», στο χώρο του Ιδρύματος.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Εστίας Χριστίνα Αγγέλου και ομιλία από τη δημοσιογράφο του STAR Κεντρικής Ελλάδας και παρουσιάστρια Λένα Παρασκευά με θέμα «Ο εθελοντισμός στο επίκεντρο της ενημέρωσης», στην οποία απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα.

Παράλληλα απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους δημοσιογράφους Θανάση Μερτζάνη (STAR ΚΕ), Γιάννη Μπαρδώσα (ΔΙΑΒΗΜΑ), Λάμπρο Ρόδη (ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ) και Μαρία Σφυρή (ΣΕΙΡΙΟΣ FM) για τη συμπαράστασή τους στο έργο της Εστίας Μητέρας.

Στη συνέχεια και μετά την παρέμβαση του κ Ιερώνυμου έγινε το μοίρασμα της βασιλόπιτας ενώ το χρυσό φλουρί ηταν προσφορά του κ. Ζώη Γέρου, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τη Νόνα Βουδούρη.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε την Εστία Μητέρας Λιβαδειάς ως «όαση» και αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία που έχει με τα πρόσωπα τα οποία  τιμήθηκαν από το ΔΣ της Εστίας, τους οποίους και προέτρεψε να είναι αντικειμενικοί, και αληθινοί.

Ο Σεβασμιότατος κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στην προσφορά της Εστίας ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο.

«Για άλλη μια φορά είστε κοντά μας, δείχνετε ότι μας αγαπάτε, δεν μας ξεχνάτε. Εμείς εκφράζουμε την αγάπη, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη για όλα όσα κάνατε για την πόλη και την Μητρόπολή μας, για όσα προσφέρατε στο διάβα της διακονίας σας», είπε ο κ. Γεώργιος και πρόσθεσε: «Η σύνεση και η εμπειρία μας ενισχύει, μας στηρίζει για να πορευόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα θέματα της ζωής με αυτά ακριβώς που μας κληροδοτήσατε, μας εμπνεύσατε και μας καλλιεργήσετε, την ενότητα, την συνεργασία και την συμβολή στο κοινό καλό».

Η Πρόεδρος της Εστίας Μητέρας Χ. Αγγέλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μακαριότατε, η παρουσίαση σας σε αυτή μας την γιορτή είναι για το ίδρυμα μας και για όλη την πόλη μας μεγάλη τιμή». Στη συνέχεια αφού ευχήθηκε «υγεία αγάπη ελπίδα» για το 2018 ευχαρίστησε όσους στηρίζουν το έργο του Ιδρύματος που βαδίζει στο δρόμο που χάραξε η αείμνηστη ιδρύτρια Φούλα Νικολάου πριν από 58 χρόνια στα πλαίσια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

«Την ώρα αυτή του απολογισμού δεν μετράμε το χρόνο με μέρες, ώρες ή στιγμές αλλά με τα βιώματα, τις πράξεις και τις επιλογές μας με τις ρυτίδες και τους πόνους του κορμιού. Συνειδητοποιούμε τότε την παροδικότητα της ανθρώπινης ζωής. Μέσα από την κλεψύδρα που αδειάζει βλέπουμε τα λάθη, τις αστοχίες μας και όλα εκείνα που θα μπορούσαμε να κάνουμε άν ο χρόνος γύριζε πίσω. Στερηθήκαμε τον ίδιο το χρόνο. Ότι δεν παλέψαμε να κατακτήσουμε ότι δεν διεκδικήσαμε ως άτομα, ως κοινωνία, ως πολίτες του κόσμου είναι κιόλας παρελθόν», σημείωσε η κ. Αγγέλου.

Και συμπλήρωσε: «Όσο μακριά κι άν πάει ο νους ποτέ δεν θα φθάσει εκεί που μπορεί να φθάσει η καρδιά. Ας ζήσουμε λοιπόν την κάθε μια μοναδική και ανεπανάληπτη στιγμή του 2018 που ο Θεός θα μας χαρίσει αξιοποιώντας την με τους νόμους της καρδιάς, ας ονειρευτούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ας ονειρευτούμε έναν κόσμο καλύτερο. Έχουμε στην διάθεσή μας 365 μέρες για να ανακτήσουμε τη ζωτικότητα, την αισιοδοξία μας, την πίστη στον εαυτό μας».

Τέλος η κεντρική ομιλήτρια Λένα Παρασκευά μιλώντας για τον εθελοντισμό και την ενημέρωση τόνισε μεταξύ άλλων: «Ως εθελοντισμός ορίζεται η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος. Εθελοντισμός είναι η δραστηριότητα εκείνη ατόμων που διακρίνονται συνήθως από ορισμένα χαρακτηριστικά όπως: αυθορμητισμός, προσδοκία μιας δικαιότερης κοινωνίας, ελευθερία σκέψης, έκφρασης και πράξης, ευσυνειδησία και επαγγελματική νοοτροπία, χωρίς οικονομικό ή άλλο όφελος για τον δρώντα, και που γίνεται για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου σκοπού».

Και συμπλήρωσε: «Η δύναμη της ενημέρωσης είναι γνωστή σε όλους. Σε αυτό το σημείο αναφέρω επιγραμματικά ότι καθίσταται εφικτή η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τρέχοντα ή διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία απαιτούν τη συλλογική προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπισή τους. Με την προβολή συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων ενισχύεται το αίσθημα συλλογικότητας των πολιτών. Ενώ, με την παράλληλη προβολή δημοκρατικών αξιών, όπως είναι ο διάλογος, η ανάγκη να ακούγονται και να γίνονται σεβαστές όλες οι απόψεις, η αποδοχή των μειονοτήτων και της διαφορετικότητας, επιτυγχάνεται η ουσιαστικότερη κοινωνικοποίηση των νέων».

Η κ. Παρασκευά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της εκκλησίας τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, πολύ σημαντική είναι η προσφορά της Εκκλησίας, η οποία με τη βοήθεια εθελοντών προσφέρει αξιόλογο έργο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον εθελοντισμό σε διάφορους τομείς της κοινωνικής μας ζωής και υπογράμμισε ότι στις μέρες μας ισχυρό κίνητρο για τον εθελοντισμό αποτελεί η εμφανής επιδείνωση των κοινωνικών προβλημάτων, γεγονός που ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα τους πολίτες και τους ωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών.

«Οι πολίτες μέσα από τον εθελοντισμό, λοιπόν, ανακαλύπτουν τη δύναμη και την αξία της αλληλεγγύης. Εκπληρώνουν την ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και καταπολεμούν τα αισθήματα ενοχής και αδυναμίας που τους προκαλούνται κάθε φορά που αντικρίζουν ένα ακόμη θύμα της επώδυνης οικονομικής κρίσης», είπε και πρόσθεσε: «Και με αυτό κλείνω τη σημερινή μου παρουσίαση: τα ΜΜΕ είναι εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για την προβολή δράσεων εθελοντικών, με την προβολή θετικών προτύπων, με την προβολή αξιών. Είναι στο χέρι μας, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Είναι στο χέρι μας να γίνουμε άνθρωποι. Όποιος γλυτώνει από ένα δάκρυ έναν άνθρωπο, υψώνει ένα μέτρο το μπόι της ανθρωπότητας. Ο εθελοντισμός είναι πράξη ζωής για το Star Κεντρικής Ελλάδας. Ο αείμνηστος πρόεδρος μας Βασίλης Χειμωνίδης με την ζωή του και τις πράξεις του, ενέπνευσε σε όλους μας την προσφορά στον συνάνθρωπο και στον τόπο μας…»

Πηγή: http://mpargr.blogspot.gr