Στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση σχολείου στη Χαλκίδα και η αναστήλωση κτηρίου στα Λουτρά Αιδηψού

Κοινοποίηση στα Social Media

pergatnasΔύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.880.000 ευρώ εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου 3ου Δ.Σ. Χαλκίδας» και «Αναστήλωση κτιρίου “Κύμα”  στα Λουτρά Αιδηψού».

Το πρώτο έργο έχει προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας. Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας είναι ένα νεοκλασικό κτίριο, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης. Η διάσωση του κτιρίου θεωρείται αναγκαία, καθώς αποτελεί ένα από τα αξιόλογα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και με την εκτέλεση του έγου θα γίνει ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο του παραλιακού μετώπου της Χαλκίδας.

Το δεύτερο με προϋπολογισμό 880.000 ευρώ αφορά σε ένα ξύλινο κτίριο οκταγωνικού περιγράμματος, το οποίο κατασκευάστηκε το 1933 πάνω σε εξέδρα μέσα στη θάλασσα.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την ανακατασκευή και επέκταση της υπάρχουσας εξέδρας επί της οποίας θα εδράζεται η ξύλινη κατασκευή του αναψυκτηρίου, που θα διαμορφωθεί σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από το Υπ. Πολιτισμού. Ο σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση του κτιρίου, που έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέο μνημείο» στο οποίο σήμερα παρατηρούνται εκτεταμένες βλάβες, με υπαρκτό τον κίνδυνο κατάρρευσης.

«Τα έργα αυτά αποτελούν  βασικές προτεραιότητες για την Περιφέρειά μας στον τομέα του πολιτισμού και η αξιοποίησή τους αναμένεται να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στην πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα της Εύβοιας αλλά και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας, καθιστώντας τις πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους επισκέπτες. Η εξασφάλιση των κονδυλίων για την υλοποίησή τους αποτέλεσε μια από τις κυριότερες επιδιώξεις μας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που πετύχαμε το στόχο μας», τόνισε ο Κλ. Περγαντάς.