“Η παρανομια συνεχιζεται και η δημοτικη αρχή κωφεύει”

Κοινοποίηση στα Social Media

Απόφαση για δημιουργία δρόμου από τον Άγιο Ιωάννη Θίσβης σε παρακέιμενη «παραλία» στη θέση «Ντράσσα», έλαβε στις 4-12-2017, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Θήβας, αφού ανακάλεσε την απόφαση που είχε λάβει με προηγούμενη πάλι κατά πλειοψηφία απόφαση για την τη συγκρότηση επιτροπής προκειμένου να επιχειρηθεί η συμβιβαστική επίλυση του θέματος της (Μη) πρόσβασης των δημοτών στον αιγιαλό της παραλίας Αγγελή στον όρμο της Νούσας.

Η απόφαση που είχε εγκρίνει το πρακτικό της επιτροπής αυτής στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ κ. Κουδούνης, μετά από προσφυγή μου, κρίθηκε παράνομη από το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λόγω μη νόμιμης σύστασης της επιτροπής, εκ του λόγου ότι σε αυτή συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, που σε κάθε περίπτωση προασπίζεται τα συμφέροντα της εταιρείας του. Σημειώνουμε εδώ, ότι ο κ. Κουδούνης, πρόεδρος του ΔΣ της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, έχει υποστηρίξει και εντός του δημοτικού συμβουλίου, ότι ο δρόμος αυτός είναι ιδιωτικός και δεν αντέδρασε κανείς από τη δημοτική πελιοψηφία! Σε αυτό τον συνέδραμε και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δια του κυβερνητικού στελέχους της τον ΓΓ Βιομηχανίας, ο οποίος με έγγραφο του, υποστήριξε ότι ο δρόμος αυτός είναι κοινόχρηστος μεν, αλλά μόνο για τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ (τη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ) (!).

Με την παραπάνω απόφαση, δεν υπάρχει κάποια συμβιβαστική επίλυση για την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία Αγγελή του όρμου της Νούσας, αφού η παραλία και ο δημοτικός δρόμος που οδηγεί σε αυτήν παραμένει αποκλεισμένος από τη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ.

Η δημοτική αρχή δέσμια των όποιων συννενοήσεων και δεσμεύσεων προς της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, αρνείται να υπερασπιστεί τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν χρήση των κοινοχρήστων πραγμάτων δρόμου και παραλίας. Βαφτίζει «συμβιβασμό» την αόριστη και αμφίβολη καθ’ όλα δημιουργία δρόμου προς τη «Ντράσσα», με την υπόσχεση από τη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δρόμου, αφού ο Δήμος πρώτα εκδώσει τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Πλην όμως, στον «συμβιβασμό», δεν περιέχεται καμία συμφωνία για τη δυνατότητα πρόσβασης στον αποκλεισμένο δρόμο για την παραλία Αγγελή. Δηλαδή, κωφεύει και αδιαφορεί για το θέμα, παραλείποντας να ασκήσει τις νόμιμες ενέργειες για να επανέλθει η διακοπείσα παράνομα κοινοχρησία του δρόμου και της παραλίας «Αγγελή».

Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χαλβατζής, μας πληροφόρησε ότι το κόστος της κατασκευής του δρόμου θα είναι 300-350 χιλιάδες ευρώ και εξέφρασε την άποψη, ότι επειδή δεν υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα για τη δημιουργία του δρόμου προς τη «Ντράσσα», να ζητηθεί από τη ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, να διαθέσει το ποσό των 300-350.000€, που θα απαιτηθεί για την κατασκευή του δρόμου σε άλλο έργο προς όφελος των κατοίκων της περιοχής του τέως Δήμου Θίσβης!. Ο δε δημ. Σύμβουλος κ. Κατσέλης, εξέφρασε την βεβαία θέση ότι η παραλία Αγγελή δεν είναι παραλία, καθιστάμενος επί της ουσίας υποστηρικτής της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ και όχι του Δήμου και των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Θίσβης!

Τελικά στην απόφαση συμπεριελήφθηκε αίρεση, σύμφωνα με την οποία αν μέχρι τον Απρίλιο του 2018, δεν έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για τη δημιουργία δρόμου προς τη «Ντράσσα», τότε να γίνει συνέλευση των κατοίκων της Θίσβης για επανεξέταση του θέματος.

Μόνο που δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Θίσβης με απόφαση λαϊκής τους συνέλευσης, στις 11-08-2016, έχουν ήδη αρνηθεί τη δημιουργία δρόμου προς τη «Ντράσσα», και έχουν ζητήσει την πλήρη αποκατάσταση της κοινοχρησίας του δρόμου προς το Βαθύ και την παραλία Αγγελή! Είναι δυστυχώς διαπιστωμένο ένα μέτωπο της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των μνημονιακών δυνάμεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας, που υπερασπίζεται την αυθαιρεσία της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ, αντί να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και τον δημοτικό δρόμο.

Η πρόταση που υπέβαλλα, είναι να ασκήσει ο Δήμος κάθε νόμιμη δικαστική ενέργεια, για να αποκατασταθεί η κοινοχρησία των παραπάνω κοινοχρήστων πραγμάτων και να προστατευθεί η κυριότητα του δημοτικού δρόμου, σύμφωνα και με την με αριθμό 266/2-9-2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία είχε καταγγελθεί η ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ για τον παράνομο αποκλεισμό του δρόμου και είχε εξουσιοτηθεί ο Δήμαρχος να ασκήσει κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποκατάσταση της αυθιαρεσίας της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ΑΕ.

Θήβα, 8-12-2017

Θανάσης Σκούμας