Στη Λιβαδειά το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων ESTIA

Κοινοποίηση στα Social Media

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. υποδέχθηκαν στη Λιβαδειά η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΗΛ, Θανάσης Αλεστάς και ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του για πρόγραμμα «ESTIA –Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» που υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

Στην συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων παρευρέθηκαν 28 νέοι εθελοντές από Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Βέλγιο, οι οποίοι συμμετέχουν στο έργο «Reinventing European Solidarity and Raising Tolerance – RESTART» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014 – 2020».

Σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός η ενημέρωση των νέων εθελοντών σχετικά με το καινοτόμο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων «ESTIA», που υλοποιεί ο Δήμος Λεβαδέων μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης (ΚΕΔΗΛ), τις δυσκολίες και τα προβλήματα στην εγκατάσταση και ενσωμάτωσή τους και αφετέρου για τις νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν δεδομένου ότι πρόκειται για μια δράση σε εξέλιξη.

Οι νέοι εθελοντές πραγματοποίησαν και επισκέψεις σε διαμερίσματα ωφελούμενων, συνοδευόμενοι από το προσωπικό της ΚΕΔΗΛ και  είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την πόλη μας.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων καλωσόρισε τους επισκέπτες, αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών της Δημοτικής αρχής, στα βασικά σημεία του προγράμματος και στους φορείς που συνέβαλλαν στην επιτυχία του ενώ απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις, για τον τρόπο επιλογής των οικογενειών, τον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των υποψηφίων μετεγκατάστασης καθώς και για την επιλογή του Δήμου να υλοποιήσει το πρόγραμμα με τις δικές του δυνάμεις, χωρίς την συνδρομή  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Παράλληλα ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά το δίκτυο Αλληλεγγύης, τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων καθώς και τους Συλλόγους γονέων για την προετοιμασία και την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας γενικά.

Ευχαρίστησε επίσης για την αμέριστη βοήθεια που παρέχουν τους υγειονομικούς όλων των μονάδων Υγείας οι οποίοι συνέβαλαν άμεσα στον εμβολιασμό των παιδιών  και συνεχίζουν να  ανταποκρίνονται καθημερινά στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των προσφύγων.

Το μεγάλο στοίχημα της Δημοτικής αρχής, όπως επισήμανε η κ. Πούλου, ήταν και είναι, η διατήρηση της ισορροπίας των δικαιωμάτων μεταξύ των δημοτών και των προσφύγων. Αυτός ο στόχος είχε σαν αποτέλεσμα την διαρκή βελτίωση και ανάπτυξη των κοινωνικών δομών του Δήμου για τις ευάλωτες ομάδες των Δημοτών μας.

Η φιλοξενία  των προσφύγων όπως επισημάνθηκε ωφέλησε πολλαπλά, στην καλλιέργεια των Ανθρωπιστικών αξιών, στην διαπολιτισμική συνύπαρξη αλλά και στα οικονομικά της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, σε ότι αφορά στην ένταξη των αιτούντων άσυλο στην χώρα μας, αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα που ετοιμάζει το  Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το Υπ. Παιδείας και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και στο οποίο ο Δήμος Λεβαδέων έχει επιλεγεί να συμμετέχει.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους τους Δήμους που υλοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για να σχεδιάσουν προγράμματα ένταξης και να  εξασφαλίσουν μετά το 2018,  απευθείας χρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.