Κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης το ΕΣΥΝ

Το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (Ε.Σ.Υ.Ν.) εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για «θεραπευτικούς» σκοπούς, στα πλαίσια της γενικότερης συζήτησης για την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης από φαρμακοβιομηχανίες.

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης πως η νομιμοποίηση αφορά τη «θεραπευτική» και μόνο χρήση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης, αποκάλυψε χωρίς προσχήματα πως ουσίες που δεν είναι εξαρτησιογόνες, όπως το χασίς (!!), θα πρέπει να μπορούν να καλλιεργούνται για ατομική – ψυχαγωγική χρήση ακόμη και στο μπαλκόνι… Όσον αφορά τα υπόλοιπα ναρκωτικά και την ηρωίνη, θα πρέπει -λέει- να διακινούνται δωρεάν στα νοσοκομεία για να μην υπάρχει αυτή η «αθλιότητα» στους δρόμους. Βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης αλλά και των διαφόρων υποστηρικτών του νομοσχεδίου, είναι το τεράστιο οικονομικό όφελος που τάχα θα αποφέρει στην οικονομία της χώρας.

Προσπαθούν επίμονα να αθωώσουν την δήθεν ακίνδυνη κάνναβη.

Επισημαίνουμε:

Η κάνναβη είναι εξαρτησιογόνος ουσία. Παρά τις διαφορές στην φαρμακολογική και τοξική της δράση ανήκει στα λεγόμενα ναρκωτικά και στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση, κάτι που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ:

1 στους 4 ενήλικους που ζητά βοήθεια από τις υπηρεσίες του, επιθυμεί να απεξαρτηθεί από την κάνναβη
πάνω από 6 στους 10 έφηβους χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι εξαρτημένοι από κάνναβη.
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και ο ΟΗΕ στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσής του καταγράφουν σταθερά την αύξηση της χρήσης στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη: Ολλανδία 38% , Τσεχία 43% η χρήση σε 15χρονους μαθητές. (Αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα 9,1%).